Stearman PT-13D SILVER WINGS 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Stearman PT-13D SILVER WINGS 1/32

Postprzez K.Barcz » niedziela, 9 marca 2014, 11:35

Długo oczekiwana nowość. Chciałbym dodać ( to moje przemyślenia) , że to jeden z piękniejszych samolotów w historii lotnictwa, a po konstrukcji widać , że również prosty w obsłudze i za pewne w pilotażu.
Oto pudełko i zawartość tylko częściowo :
Obrazek
Zwraca uwagę bardzo czytelna i doskonale wydrukowana instrukcja
Obrazek
Elementy w woreczkach i jest ich bardzo dużo , wiele tak drobnych, że aż strach przed utratą, zgubieniem dlatego warto przygotować pudełeczko. Producent daje cały komplet elementów w tym i blaszkę fototrawioną z tablicami, pasami i drobnymi elementami wyposażenia.
Obrazek
Warto zwrócić uwagę na druty wzmacniające płat przed naturalnym opadem żywicy oraz wzmocnienia podpieraczy płatów
Obrazek
I kalki, duży arkusz i fajny pomysł element flagi w postaci prostokąta , nie będzie problemów z zakryciem krawędzi spływu steru kierunku.
Obrazek
Kratownica podczas montażu - łatwo prosto i przyjemnie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I pomalowana z wklejonymi tablicami , jak widać tablica na też puszki przyrządów z tylnej części . Niestety po sklejeniu kadłuba nie widoczne.
Obrazek
Prowadnice na nogi pokryte drewnem to moja inicjatywa, po przejrzeniu wielu fotek oryginałów zastosowałem ten manewr aby trochę ożywić wnętrze.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Producent nie zapomniał o linach sterów na lewej burcie
Obrazek
Fotele z pasami
Obrazek
I przymiarka na "sucho" wszystko pasuje ok .
Obrazek
Obrazek
Można kleić- żal ...
Trochę szpachli w aerografie ( GUNZE White Baze 1000) na pokrycie linii łączenia, zresztą cały model będzie pokryty "Biała Bazą" dla ułatwienia nałożenia koloru żółtego. Mój będzie w malowaniu - żółty płat niebieski kadłub czyli US ARMY , jest też opcja NAVY - cały żółty z z czerwonym pasem.
Obrazek
Obrazek
Wczoraj cały dzień spędziłem na montażu silnika -9 cylindrów - 18 popychaczy, 17 przewodów łączących cylindry, 9 wydechów z przodu i 9 z tyłu i pierścień wydechowy i jeszcze kilka bardzo drobnych elementów, ale efekt jest powalający, teraz czas na malowanie i przewody do świec .
Obrazek
Pozdrawiam . Krzysztof Barcz
K.Barcz

Reklama

Re: Stearman PT-13D SILVER WINGS 1/32

Postprzez Aleksander » niedziela, 9 marca 2014, 17:56

Piękny model i piękny samolot - mam starego Lindberga, ale czekam na Revella - podobno też niezły. Warsztat oczywiście będę śledził z wielką ciekawością i podglądał, jak można doposażyć mniejszego "brata"!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Southampton » niedziela, 9 marca 2014, 18:42

Pięknie Ci ten model wychodzi! Śledzę z wielką ciekawością dalsze postępy budowie :lol:
Southampton

Postprzez WYŻEŁEK 33 » wtorek, 11 marca 2014, 19:17

Model kolejnego KLASYKA...widać piękną robotę modelarską jak i poziom modeli Silver Wings...będę uważnie obserwował ten wątek i warsztat.Ach...łza się w oku kreci,kiedy doczekamy się np.PWS-26??? :)
WYŻEŁEK 33

Postprzez K.Barcz » środa, 12 marca 2014, 18:36

Biały podkład Gunze Mr. Baze white 1000 na całej powierzchni , nie tylko pozwala na malowanie jasnymi kolorami, ale uwidacznia drobne nierówności do poprawki. Można go używać jako szpachla w spraju.
Obrazek
Pomalowane płaty i kadłub . Kolor żółty jest w palecie GUNZE C329, natomiast niebieski to mieszanka granatowego i jasnoniebieskiego z odrobiną szarości. Oglądając zdjęcia prawdziwych egzemplarzy uważam , że dobrze dobrałem, ponieważ kolor ten jest nieco magiczny, ma inne odcienie w słońcu, a inne w cieniu bardziej granatowe.
Obrazek
Obrazek
Malowanie silnika w 4 etapach. Malowany aerografem dysza cienka 0,2mm
1. Podkład czarny błysk.
2. Kolor stalowy kierowany na wierzch cylindrów
3. Cylindry przetarte suchą srebrzanką, pomalowane przewody i świece. Pomalowany wewnętrzny pierścień kolektora wydechowego w nieco jaśniejszy odcień
4. Rury wydechowe dostały rudawy odcień . zdjęcie nieco przekłamuje, to wina lampy błyskowej robi za duży kontrast.
Na koniec silnik przetrę suchymi pastelami kolor rdzawy i szaro -srebrny.
Obrazek
K.Barcz

Postprzez xmald » środa, 12 marca 2014, 19:44

Zaczyna wyglądać przepięknie! Planujesz jakieś lekkie cieniowanie żeber i podłużnic kadłuba?
Silnik robi robotę ;o) Podoba mi się! To chyba z jeden z piękniejszych samolotów jakie powstały, a Ty wybrałeś dla niego świetne malowanie. Aż miło popatrzeć! :mrgreen:
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Southampton » środa, 12 marca 2014, 20:04

Silnik wyszedł doskonale. Już nie mogę doczekać się na końcowy efekt, ale uzbroiłem się w cierpliwość i czekam z niecierpliwością na dalsze postępy ! :lol:
Southampton

Postprzez CzarekB » środa, 12 marca 2014, 22:56

Nie chce zbytnio marudzić ale siniki w tych samolotach miały kartery / korpusy malowane na szaro. Tak Continental jak i Lycoming.

Obrazek

Czarek
Czarek.
CzarekB

Postprzez K.Barcz » sobota, 22 marca 2014, 15:12

Jako jednopłat też wygląda ciekawie , w takim stanie ( bez wiatrochronów) pojechał do Bytomia i wzbudził zainteresowanie.
Obrazek
Silnik jak widać skończony , lekko okopcony i "osmarkany" olejem dostał szare wnętrze
Obrazek
Na płatach wykonałem otwory i pod zastrzały -tu ważny był kąt wiercenie i dodałem malutkie oczka pod linki naciągowe.
Obrazek
I teraz najważniejsze , jeśli dobrze dopasuję się kąt wzniosu skrzydeł dolnych i kąt skrzydła górnego oraz powierci otwory pod zastrzały pod dobrym katem to wprowadzenie w nie zastrzałów jest dziecinnie proste.
Najpierw wkleiłem zastrzały na skrzydłach typu 'N' , a te kadłubowe po niewielkim ugięciu płata do góry same wskoczyły i praktycznie nie potrzebowały kleju, tak mocno osiadły pod dość ciężkim górnym płatem.
Dla pewności lekko dałem kleju, aby w przyszłości nie było problemów. Montaż płata górnego zajął mi tylko około 20 minut, co jest nie lada wyczynem przy modelach z żywicy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
K.Barcz

Postprzez waran » sobota, 22 marca 2014, 17:07

Widziałem w Bytomiu początek budowy. Widzę że firma oraz modelarz ;o) bardzo się stara, by było czysto, fajnie i przyjemnie.Będzie bardzo ładny dwupłacik.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez jędrek » sobota, 22 marca 2014, 17:43

Model wygląda bardzo ładnie.
jędrek

Postprzez Southampton » sobota, 22 marca 2014, 20:28

Wygląda znakomicie. Będzie jeszcze piękniejszy jak dostanie resztę drobnicy i kalki.Pozdrawiam! :lol:
Southampton

Postprzez Aleksander » poniedziałek, 24 marca 2014, 09:15

Piękny!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez K.Barcz » sobota, 29 marca 2014, 15:40

I czas na kalki -doskonała jakość bardzo cienki film pod spodem, na błyszczącej powierzchni nie widoczny po położeniu.
Nastał czas na olinowanie -zabrało mi to kilka wieczorów. Liny to żyłka wędkarska i naciągi wykonane metodą W. Fajgi. Po nałożeniu podgrzane suszarką i uwaga słuchać było jak się naciągają :D
Kolek usztywniający chciałem wykonać nawiercając odpowiednio otwory i przewlekać po kolei linki lecz jest to nie wykonalne ze względu na odstęp linek i wybrałem nieco inną metodę . Po naciągnięciu linek wykonałem w pręciku plastikowy pół otwory i po wciśnięciu tam linki zalałem klejem CA.
Przewody paliwowe wykonałem z drutu cynowego doskonale się układa i bez malowania symuluję paliwowy przewód aluminiowy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Dzisiejszy wieczór chyba będzie finał.
K.Barcz

Postprzez K.Barcz » niedziela, 30 marca 2014, 17:06

No i nastał finał. Cóż na koniec powiedzieć , model dla wtajemniczonych w budowaniu tego typu konstrukcji, ale czy trudny nie powiedziałbym. Zaskakująco dobrze dopasowane skrzydła na zastrzałach, pasujące jak ulał wnętrze, może trochę za grube "krokodyle" amortyzatorów, ale w tej technice cienkie z blaszki by nie pasowały do skali modelu. Ogólnie dostępną dokumentacja na pewno pozwoli Wam , a moim naśladowcą dokonać wielu modyfikacji ,a nawet otwarcia luków silnika czy choćby bagażnika. Ja skupiłem uwagę na bryle i sklejalności zestawu- sami oceńcie jak to wyszło. Osobnej galerii nie robię chyba to wystarczy aby wyrobić sobie opinie o modelu. Model na żywo będzie prezentowany w najbliższym czasie we Wrocławiu na zawodach . Dziękuje za ciepłe słowa podczas budowy.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
K.Barcz

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat