Panther Ausf. G IR 1:35 DML

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Panther Ausf. G IR 1:35 DML

Postprzez Kuba P. » środa, 5 sierpnia 2009, 09:49

Jak wcześniej wskazałem, mam taki ciut zaczęty model na półce, akurat w sam raz żeby z Wami go podłubać.
Model to DML SmartKit, to pierwsze wydanie jako Pantera końcowej produkcji z zakładów MAN.
Ja sobie montuję z tego zestawu czołg możliwie najpóźniejszej produkcji z urządzeniem do obserwacji w podczerwieni.
Sam IR to zestaw Voyager.

Obrazek
Obrazek

Model jest na tym etapie montażu:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Używam, w zasadzie chciałem powiedzieć - próbowałem używać trawionego zestawu Voyager do tego modelu ale ostatecznie się zniechęciłem do wyrobów tej firmy. Siatki na tył poszły z zestawu bo te Voyagera nie dość, że nie są zbyt precyzyjne to jeszcze nie pasują do modelu!
Siatka nad wysoką osłonę wentylatora jest zaprojektowana tak, że poprawne zlutowanie wszystkich jej elementów jest koszmarnie trudne a efekt dość daleki od imitacji rzeczywistości. Paradoksalnie element z zestawu nie wygląda gorzej.
Błotniki już mam Abera, pewnie z tego Voyagera wezmę kilka elementów ale zastanawiam się nad zakupiem polskich blach i ostatecznie zrezygnowaniem z wyrobów Voyager. Niby też się świecą, a nie złoto.
Kuba P.

Reklama

Re: Panther Ausf. G IR 1:35 DML

Postprzez reggy » środa, 5 sierpnia 2009, 10:37

Kuba Plewka napisał(a):Siatki na tył poszły z zestawu bo te Voyagera nie dość, że nie są zbyt precyzyjne to jeszcze nie pasują do modelu!

Potwierdzam - do dragonowskiej Pantery na stalowych kołach nowej, też nie pasowały. Co więcej - kupiłem ostatnio zestaw samych siatek Voyagera do Pantery A późnej Dragona i też nie pasuję te prostokątne, na tylne dwa wloty - są ciut za duże. Przednie są okej.
Powodzenia w budowie!
reggy

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 5 sierpnia 2009, 10:49

Kuba, jak mi sie wydaje (obserwacje z dłuższej perspektywy czasowej :)), budując model zwykle starasz się podpierać zdjęciami oryginału. Trafna obserwacja? Jeśli tak, czy masz jakieś fotki - co tam, nie będę przesadzał i zapytam inaczej - czy masz jakąś fotkę takiej późnej Panthery G z urządzeniem IR (UR)?

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Kuba P. » środa, 5 sierpnia 2009, 11:24

Gdzie tylko mogę staram się mieć dokumentację techniczną i fotograficzną i zawsze staram się budować konkretny obiekt bazując na fotkach. Nie inaczej jest tym razem.
Przede wszystkim popytałem Kolegów i przeglądałem stary wątek dawnego forum:
http://www.modelarstwo.org.pl/forum/vie ... sc&start=0

Np. ta fotka:
Obrazek

Pokazuje wóz z Kinnblende i "tym czymś" mocowanym do kostek z boku osłony jarzma.
Inna znana Pantera Ausf. G z Krefeld posiada zarówno Kinnblende jak i wysoką osłonę nad wentylatorem oraz kostki do mocowania prawego zasobnika dla IR.

Obrazek

Więcej tu: http://fmr.net.pl/forum/viewtopic.php?t ... 620edd7ca4

Na tej podstawie, mając jeszcze przed oczami znany model Mirko Bayerla obrałem taką konfigurację.
http://missing-lynx.com/gallery/german/ ... _bayer.htm

Poszukiwania konkretnego egzemplarza miały właśnie wpływ na tempo budowy (zastopowały ją...) i mam nadzieję znaleźć coś, na podstawie czego zrekonstruuję konkretny wóz.
Wszelkie rady i podpowiedzi jak zwykle oczywiście bardziej niż mile widziane :)
Kuba P.

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat