Po-2 Gawia 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Po-2 Gawia 1:48

Postprzez RH » niedziela, 6 lutego 2011, 14:17

[/b]Po-2 PLPNB Krakow model Gawia 1:48
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
RH

Reklama

Re: Po-2 Gawia 1:48

Postprzez crustian » niedziela, 6 lutego 2011, 16:26

Wpędziłeś mnie tym kukuruźnikiem w kompleksy, chyba zarzucę modelarstwo. 8-)
Nigdy nie kłóć się z głupim, bo postronni nie zauważą różnicy.
Obrazek Inowrocławskie Stowarzyszenie Modelarzy Redukcyjnych
crustian

Postprzez ROMAN » niedziela, 6 lutego 2011, 16:57

Po-2 jest w Twoim wykonaniu piękny. Mam sentyment do tego samolotu z racji rodzinnych. Pięknie Ci wyszedł.

pozdrawiam
ROMAN

Postprzez RH » niedziela, 6 lutego 2011, 18:28

ROMAN napisał(a):Po-2 jest w Twoim wykonaniu piękny. Mam sentyment do tego samolotu z racji rodzinnych. Pięknie Ci wyszedł.

pozdrawiam

Zawsze te proste sa piękne .pare desek na krzyż, trochę płótna i mnóstwo naciągów ....poezja :)
Piękno jest w prostocie ;o) Dlatego tak lubie pierwszaczki
RH

Postprzez ROMAN » niedziela, 6 lutego 2011, 20:05

Naciągi w tym latadle to poezja. Udało Ci się przekazać coś co bardzo lubię ... finezję.
ROMAN

Postprzez Mac Eyka » niedziela, 6 lutego 2011, 21:09

Naciągi wyszły super.
Ale silnik z bliska wygląda jak by go można było od razu odpalić. I oczywiście zaskoczy.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez young » poniedziałek, 7 lutego 2011, 18:08

Piękny ten pociak nie powiem :D w dodatku w tematyce szczególnie mi bliskiej.
Możesz napisać kilka słów jak zrobiłeś olinowanie? Sam na wakacje zabieram się za takiego z sową na stateczniku :P
young

Postprzez RH » poniedziałek, 7 lutego 2011, 18:29

young napisał(a):Piękny ten pociak nie powiem :D w dodatku w tematyce szczególnie mi bliskiej.
Możesz napisać kilka słów jak zrobiłeś olinowanie? Sam na wakacje zabieram się za takiego z sową na stateczniku :P

W podobny sposób co prezentuje kolega na tym forum z tym ze ja jako rurek użyłem pocięte na odcinki igly lekarskie o odpowiedniej srednicy .Żyłkę użyłem 0,10mm Jeszcze jedna sprawa .Oczka pod zylki w platach wklejalem przed malowaniem
po wymalowaniu modelu i złożeniu go do kupy ,dopiero naciągałem żyłki
viewtopic.php?t=230
RH

Postprzez young » czwartek, 10 lutego 2011, 14:33

Ok :) a słowo o sklejalności samego zestawu? Zakładam, że pociak nie powstał wczoraj, ale może jakieś "punkty krytyczne" weszły w pamięć?
Byłyby to dla mnie istotne wskazówki, choć nie powiem, sama myśl o wykonaniu pierwszy raz naciągów przyprawia mnie o dreszcze. Brrrr :mrgreen:
young

Postprzez tomek_chacewicz » czwartek, 10 lutego 2011, 14:43

Ja go mam w pudełku Eduarda, spasowanie dobre, poknocili trochę przy górnym płacie, który jest bardzo poszatkowany, poza tym ładny detal.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez RH » czwartek, 10 lutego 2011, 16:02

young napisał(a):Ok :) a słowo o sklejalności samego zestawu? Zakładam, że pociak nie powstał wczoraj, ale może jakieś "punkty krytyczne" weszły w pamięć?
Byłyby to dla mnie istotne wskazówki, choć nie powiem, sama myśl o wykonaniu pierwszy raz naciągów przyprawia mnie o dreszcze. Brrrr :mrgreen:

Zacznę może o silnika .W modelu jest silnik żywiczny ,bo ten w zestawie nie jest zbyt wiarygodny,
Wiem że skrzydła nie powinny mieć takich grubych wzmocnień płótna na żebrach .Z tym dałem sobie spokój ,zostawiłem tak jak widać .Sam model ładnie się składa ,nawet ze spasowaniem górnego płata nie było problemu.
Jeżeli chodzi o małe poprawki to wykonanie otworu w prawym dolnym płacie (był to otwór przez który bombardier sobie kukał :) .Oczywiście dorobiłem też prymitywny celownik bombardierski na prawej burcie kadłuba. Dodam jeszcze że linki powinny być płaskie (orginał posiadał taśmy stalowe jako naciągi )Jeszcze jedną rzeczą którą zmodernizowałem byly zaczepy bomb.
W budowie bardzo pomogło mi częste odwiedzanie Muzeum Lotnictwa i jako ze moge buszowac dowoli ,pozwoliło mi porobic parę zdjec znajdującego sie tam odrestaurowanego "Pociaka "
RH

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli