Spitfire Mk.I, Airfix 1/72

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Spitfire Mk.I, Airfix 1/72

Postprzez Dominik » piątek, 8 lipca 2011, 18:39

Witam

Oto moje ostatnie wypociny - Spitfire Mk.I z Airfixa. Model skończyłem jakiś czas temu (ze dwa tygodnie) ale dopiero teraz znalazłem czas na zdjęcia. Tyle ględzenia, czas na szczegóły.
Sam model składał się w miarę bezboleśnie - nie licząc osłony kabiny, która niezbyt pasowała. Dodatkowo po sklejeniu kadłuba ze skrzydłami powstaje szpara z przodu - ale to nie problem. Wpakowałem w nią trochę szpachli Gunze z tubki i wszystko łanie się pozatykało. Ale jakoś się udało ją wcisnąć na miejsce. Trochę klują w oczy linie podziału, ale po pomalowaniu aż tak źle nie wyglądają. Za taką kasę całkiem przyjemny modelik. Model mazałem farbami Gunze C.
Schrzaniłem za to łosz. Nic to cały czas szukam odpowiedniego koloru. Kalki też ogólnie ładnie siadały, choć zdarzyły się wyjątki, co widać na załączonych zdjęciach. Poza tym kolor liter jest zły - powinny być szare a są białe - firma dała ciała.
Dobra chyba tyle. Można się pastwić.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)
Honour Thy Tamiya for their kits are idiotproof.

IPMS Świdnica
Dominik

Reklama

Re: Spitfire Mk.I, Airfix 1/72

Postprzez spiton » piątek, 8 lipca 2011, 18:58

Bardzo fajny model. Klasa !!.Czyściutko sklejony i bardzo elegancko pomalowany. Fajnie wycieniowany !!
Zdjęcia mogłyby być lepsze.
Jak wspominasz dopasowanie połączenia skrzydło-kadłub ?
Ten spit Airfix'a to bardzo przyzwoity wypust. Mocno przypomina spitfajera!!
spiton

Postprzez Dominik » piątek, 8 lipca 2011, 19:07

spiton napisał(a):Zdjęcia mogłyby być lepsze.

Ostatnio tak rzadko robię zdjęcia, że cenzura się ze mnie zrobiła nie fotograf. Poza tym kiepskie światło.

spiton napisał(a):Jak wspominasz dopasowanie połączenia skrzydło-kadłub ?

Oprócz tych szpar, o których pisałem to faktycznie był na połączeniu kadłuba z górną powierzchnią skrzydeł jeden mały uskok - ale trochę papieru 240 i 1200 załatwiło sprawę.

spiton napisał(a):Ten spit Airfix'a to bardzo przyzwoity wypust. Mocno przypomina spitfajera!!

Fakt - bardzo fajny modelik. W magazynku mam jeszcze dwa - kiedyś je zrobię (a i może ze dwa dokupię).
"Build what you want, the way you want to and, above all, have fun"* (Al Superczynski)

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jaho63 » piątek, 8 lipca 2011, 19:10

No faktycznie ładnie wyszedł. Od spodu za wyraźnie zapuszczone linie ale to wiadomo, rzecz gustu. ;o)
No i lampki to już trzeba było pomalować na czerwono i zielono. Ogólnie jestem zaskoczony wyglądam na plus. Jest bardziej Tamyiowski niź Airfixowski. ;o)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez spiton » piątek, 8 lipca 2011, 19:58

A jakie ma bajerne wnętrze !!
spiton

Postprzez pik » piątek, 8 lipca 2011, 21:43

Fajnie jest zobaczyć zestaw, który się samemu niedawno robiło ( viewtopic.php?f=13&t=15582 ) w innym wykonaniu! :)

Twoja interpretacja bardzo mi się podoba za wyjątkiem spodu, który wygląda nieco sztucznie... Chyba lepiej byś zrobił ograniczając się do zapuszczenia linii tylko na powierzchniach górnych. Linie w tym modelu są głębokie i nawet bez dodatkowej obróbki wyglądają całkiem OK, dlatego w swoim odpuściłem w ogóle washowanie. Poza tym model naprawdę OK.

Ach, jeszcze jedno. Dark Earth u ciebie jest jakiś w wersji Light... Ale może to kwestia zdjęć?
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Dominik » sobota, 9 lipca 2011, 07:34

pik napisał(a):Ach, jeszcze jedno. Dark Earth u ciebie jest jakiś w wersji Light... Ale może to kwestia zdjęć?

No jest zbyt light. Może za słabo wymieszałem...albo zbyt rozcieńczyłem. Zobaczymy jak będzie DE wyglądał gdy będę robił kiedyś pustynnego Spita.

IPMS Świdnica
Dominik

Postprzez Jacek Bzunek » sobota, 9 lipca 2011, 09:30

Bardzo ładnie, z modelu ma model coraz lepiej. Przydałyby się jakieś minimalne chociaż zacieki na spodzie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli