Na początek słów kilka o zestawie:
Jest to model firmy AMT w pudełku Italeri. Niestety do Tamiyi mu daleko
Następnie podwozie - główne trzeba przesunąć o mniej więcej 7mm do przodu, przednia goleń za krótka o ok 2-3mm. Montowanie goleni też jest jakieś chore, właściwe zamontowanie głównego oraz przedniego zajęło mi kilka godzin! A co się nakląłem przy tym!
Dalej oszklenie - przednie jest trochę za wąskie (wersja schodkowa zawiera też paprochy zatopione wewnątrz), oszklenie pilota jest w miarę OK, natomiast owiewka tylnego strzelca... za wąska o około 2mm! Nie wiem, może to tylko w moim egzemplarzu (oszklenie jest całkiem miękkie i na siłę da się dopasować)
Jeszcze słów kilka o jakości wyprasek by Italeri i kończę ględzenie
Ogólnie rzecz biorąc zestaw średnio się nadawał na konkurs
A teraz trochę o samym modelu:
Przedstawia maszynę używaną przez 47 Grupę Bombową w Algierii. Początek 1943 roku, baza Youks-les-Bains bądź Canrobert
Załoga rzekomo nieznana, ja jednak szukając fotografii Bostonów natknąłem na jedno zdjęcie tego samolotu oraz nazwisko pilota w krótkiej notce dotyczącej owego zdjęcia. Niestety nie zapamiętałem ani nazwiska, ani strony i teraz nie mogę jej z powrotem znaleźć
Do rzeczy, było dużo gadania, teraz dużo oglądania:

============================================================================================================

Mam nadzieję że nie za dużo zdjęć