TKS by Cezar

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

TKS by Cezar

Postprzez cezar2002 » czwartek, 10 lipca 2014, 20:46

Wiem że tych szkrabów było już dużo na tym forum ale ja dołożę jeszcze jednego ;o) Model miał zmywane malowanie i robione jeszcze raz. Jest to jeden z pierwszych moich modeli. O modelu nie można powiedzieć dużo. Ja określę go aż dwoma przymiotnikami: piękny i samoskładalny. Zapraszam do galerii i przepraszam za lupę która jest na każdym zdjęciu. Cezar

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
cezar2002

Reklama

Re: TKS by Cezar

Postprzez Voltan » wtorek, 15 lipca 2014, 06:52

Jak to jeden z pierwszych modeli, to powiem jedno. Na pewno następne będą lepsze.
Co się stało z oryginalna lufą?

Dość ekscentryczna podstawka :)
Voltan

Postprzez cezar2002 » wtorek, 15 lipca 2014, 07:04

Voltan napisał(a):Co się stało z oryginalna lufą?
Złamała się podczas wycinania :( . Zrobiłem nową z igły, aże model ma być używany do wargamingu to ma to atut.
Voltan napisał(a):Jak to jeden z pierwszych modeli, to powiem jedno. Na pewno następne będą lepsze.
Mam pytanie. Co według ciebie jest w nim złe ? Chciałbym wiedzieć na przyszłość. :mrgreen:
Voltan napisał(a):Dość ekscentryczna podstawka
Wziąłem zakrętkę dla wyczucia rozmiaru. ;o)
cezar2002

Postprzez Voltan » środa, 16 lipca 2014, 07:16

Zależy jak patrzysz na ten model. Czy jest to pionek do gry czy model redukcyjny.

Jeśli to pierwsze, to może być.
Jeśli to drugie to jest dość słaby, ale na początek nie jest źle.

Po pierwsze zdjęcia nie są najlepsze więc trudno ocenić dokładnie.
To co widać:
1. Wspomniana lufa, szkoda że oryginalnej nie naprawiłeś bo ta wygląda jak kij od miotły.
2. Pręt pod łopatą, jeśli musiałeś zastosować zamiennik, dobrze byłoby nadać mu jakiś kolor, byle nie świecił się jak chromowany.
3. Krzywa jest prawa strona (gąsienica z kołami)
4. Pomalowany jest dość grubo, może niedokładnie zmyłeś poprzednie warstwy.
5. Nie widzę dokładnie, ale chyba go czymś brudziłeś. Nie wygląda to dobrze i chyba najbardziej psuje efekt końcowy.
6. Nieusunięta linia łączenia formy na gąsienicy.

Na przyszłość skoncentruj się na poprawnym montażu. Nawet najlepiej wymalowany model będzie wyglądał źle, jeżeli będzie coś krzywo lub jeśli na częściach będą nadlewki itp. Staraj się malować cienką warstwą, aby nie pozalewać szczegółów.

Pozdrawiam i czekam na kolejny model.
Voltan

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria