Big Red One 1917 Monument - Francja 1944

Relacje z budowy, porady, zestawy, nowości dotyczące dioram - to właśnie tutaj.

Big Red One 1917 Monument - Francja 1944

Postprzez sternik » piątek, 15 października 2010, 12:55

Witam :)
Wstępniak będzie spory, bo prace nad dioramką zacząłem juz jakiś czas temu.Generalnie scenka przedstawiać będzie kilku kolesi z Big Red One przed monumentem upamiętniającym walki amerykańskiej 1Dywizji piechoty podczas pierwszej wojny światowej.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ramka zakupiona na ulicznej wyprzedaży .Podstawa i wzniesienie wykonane z arkuszy polietylenowych,imitacja murku i kamiennej drogi…hmmmm nie wiem jak to się nazywa.Kupiłem kiedyś takie dwa arkusze na giełdzie modelarskiej na stoisku z akcesoriami do budowy makiet kolejowych.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Przymiarka gratów :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Malowanie etap 1 –
Podkład Tamiya. Doczytałem się gdzieś że Tamiya nie wali tak jak Mr.Surfacer ,a daje podobny efekt. Z efektem to prawie prawda ,ale „zapach” niestety taki sam :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Etap 2
Tamiya XF-62
Obrazek
Obrazek
Etap 3
Rozjaśnienie XF-62 z dodatkiem bieli
Dodatki XF-49
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Etap 4
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
W przerwach miedzy etapami poćwiczyłem trochę nakładanie pigmentów :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Etapu 4 ciąg dalszy :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
I to narazie na tyle . Teraz na blacie kukiełki ,zdjecia może już jutro :)
Nie bijcie zbyt mocno :)
Ostatnio edytowano niedziela, 17 października 2010, 22:19 przez sternik, łącznie edytowano 1 raz
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Reklama

Re: Big Red One 1917 Monument - Francja 1944

Postprzez Patryk » piątek, 15 października 2010, 13:34

Ciekawie się zapowiada.
Obrazek
KLIKNIJ
Patryk Krupiński
Patryk

Postprzez rollingstones » piątek, 15 października 2010, 15:13

Proszę Cię powiedz jaki był stan prac na datę rozpoczęcia konkursu. NIe chciał bym aby ktoś pózniej miał pretensję że praca została przyjęta w wysokim stopniu zaawansowania. Jeśli stan na dzień otwarcia to był ten Jeep jak pisałeś wcześniej to nie ma problemu. Wystarczy mi twoje słowo, nie będę się bawił w dedektywa ;o) bo w tym konkursie bawimy się a nie kłócimy.
płotka
rollingstones

Postprzez uki761 » piątek, 15 października 2010, 16:13

Willisek naprawdę extra. Chciałbym go kiedyś zrobić - będę miał ściągę ;o)
Czekam na c.d.
Pozdrawiam, Łukasz
uki761

Postprzez arthur_szu » piątek, 15 października 2010, 16:35

Czy plecak na zapasowym kole, z pałatką i saperką M1910, to nie jest przypadkiem plecak M41 stosowany przez Piechotę Morską? Jeżeli tak to pasuje do BRO jak śwince siodło ;o)
Obrazek

Co się tyczy pomalowania saperki M-43 (składana, za lewym tylnym kołem) to trzonek zwyczajowo był pomalowany w takim samym kolorze jak saperka czyli Olive Drab. Zastanawia mnie też ciekawy sposób zamontowania manierek - przy zastosowanym w nich typie montażu nie dałoby rady zamontować ich na Willysie, w taki sposób jaki przedstawiłeś na zdjęciach. To samo tyczy się dopięcia manierki (pokrowca) do musette bag'a. Swoje oporządzenie pożyczyłem koledze, więc będę posiłkował się zdjęciami z neta:

Pokrowiec manierki M1910 i hak montażu:
Obrazek
Źródło: http://www.aef-doughboys.com/

Widok na musette bag'a (torba polowa, zaadaptowana np. przez spadochroniarzy jako plecak doczepiany do szelek M36) - jak widzisz z boku musette'a nie ma żadnego zaczepienia (tu jako torba polowa z tzw. GP strap)
Obrazek
Źródło: http://www.atthefront.com
Jak widzisz nie ma nigdzie otworów do zaczepienia hakowego montażu...
Co Do M1 GP Ammo bag'ów na bokach Willys'a - nie miały z tyłu żadnego paska do montazu a jedynie boczne - u Ciebie ich brak :( [kolorystycznie to wersja późniejsza, w OD7 - wcześniejsze był w OD3 - taki jak musette powyżej]
Obrazek
Źródło: http://www.atthefront.com

Mógłbyś powiedzieć lub pstryknąć jakieś foto karabinu snajperskiego na masce ? Chyba nie domalowałeś w nim rączki przeładowania albo tak mi się wydaje na zamieszczonych zdjęciach :) To Springfield, Garand (M1C / D ?) czy jakiś zdobyczny? :)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez matejson » piątek, 15 października 2010, 18:01

A ja bym Cię poprosił o wstawienie zdjęć zgodnie z regulaminem. ;o)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez sternik » piątek, 15 października 2010, 23:10

Po kolei :)
arthur_szu napisał(a):Czy plecak na zapasowym kole, z pałatką i saperką M1910, to nie jest przypadkiem plecak M41 stosowany przez Piechotę Morską? Jeżeli tak to pasuje do BRO jak śwince siodło ;o)

Co się tyczy pomalowania saperki M-43 (składana, za lewym tylnym kołem) to trzonek zwyczajowo był pomalowany w takim samym kolorze jak saperka czyli Olive Drab. Zastanawia mnie też ciekawy sposób zamontowania manierek - przy zastosowanym w nich typie montażu nie dałoby rady zamontować ich na Willysie, w taki sposób jaki przedstawiłeś na zdjęciach. To samo tyczy się dopięcia manierki (pokrowca) do musette bag'a. Swoje oporządzenie pożyczyłem koledze, więc będę posiłkował się zdjęciami z neta:

Widok na musette bag'a (torba polowa, zaadaptowana np. przez spadochroniarzy jako plecak doczepiany do szelek M36) - jak widzisz z boku musette'a nie ma żadnego zaczepienia (tu jako torba polowa z tzw. GP strap)

Jak widzisz nie ma nigdzie otworów do zaczepienia hakowego montażu...
Co Do M1 GP Ammo bag'ów na bokach Willys'a - nie miały z tyłu żadnego paska do montazu a jedynie boczne - u Ciebie ich brak :( [kolorystycznie to wersja późniejsza, w OD7 - wcześniejsze był w OD3 - taki jak musette powyżej]

Mógłbyś powiedzieć lub pstryknąć jakieś foto karabinu snajperskiego na masce ? Chyba nie domalowałeś w nim rączki przeładowania albo tak mi się wydaje na zamieszczonych zdjęciach :) To Springfield, Garand (M1C / D ?) czy jakiś zdobyczny? :)

Do obładowania Jeepa użyłem części z zestawu Verlindena 1/35 US LVT (A4) Stowage & Sandbag Armor więc bardzo możliwe że plecak na zapasowym kole to model M41.Jest to moja pierwsza praca z okresu WWII US i nie bardzo się znam na tych tematach więc mogłem popełnić błąd ale nie chciał bym juz go zmieniać ,zresztą nie mam na co ,wiec niestety tak musi zostać. Może po prostu BRO zajuchcili gdzieś taki plecaczek i go dopięli do Willysa :)
Trzonek saperki M 43 się przemaluje
Manierki i ammo bag'i montowałem w ten sposób posiłkując się zdjęciami z tej strony http://www.missing-lynx.com/gallery/usa ... erman.html Jest to do przerobienia wiec nie powinno być problemu .Proszę tylko o podpowiedź jak te manierki można doczepić? Karabinek snajperski - hmm... Wydaje mi się że to Mauser i pochodzi z zestawu Tamiya - German Infantry Weapons ale głowy uciąć sobie nie dam :) Rączka rzeczywiście do domalowania :)
rollingstones napisał(a):Proszę Cię powiedz jaki był stan prac na datę rozpoczęcia konkursu. Nie chciał bym aby ktoś pózniej miał pretensję że praca została przyjęta w wysokim stopniu zaawansowania. Jeśli stan na dzień otwarcia to był ten Jeep jak pisałeś wcześniej to nie ma problemu. Wystarczy mi twoje słowo, nie będę się bawił w dedektywa ;o) bo w tym konkursie bawimy się a nie kłócimy.

W dniu 2010-09-10 14:52:00 Jeep wyglądał tak ObrazekHosted on Fotki
Stan prac na dzień dzisiejszy jest taki jak na ostatnich zdjęciach. Jeep czeka na kalki robione na zamówienie i dopiero po ich nałożeniu będzie brudzony i podniszczony. Ostatnie zdjęcie zrobiłem 2010-09-13 01:08:30 Podobnie jest z podstawką .Stan taki jak na ostatnim zdjęciu a zrobione było 2010-09-19 06:23:28
Wszystkie zdjęcia z produkcji można zobaczyć na http://public.fotki.com/sternik/inne/jeep-francja/
Mam nadzieję ,że się łapię ale jeżeli nie ,to proszę o przeniesienie postu do działu z dioramami poza konkursem .

matejson napisał(a):A ja bym Cię poprosił o wstawienie zdjęć zgodnie z regulaminem. ;o)

I tu nie bardzo wiem o co chodzi :( Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wielkości zdjęć .Zdjęcia są w rozmiarze 800x600, czyli tak jak większość zdjęć w innych postach i taki rozmiar podaje bezpośrednio strona, na której są zamieszczone jako code for forums. Jeżeli są za duże to będę wklejał tylko linki, bo musiałbym umieszczać je na innej stronie, a tego bym nie chciał robić, bo album na fotki.com mam opłacony na najbliższe 3 lata .
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez rollingstones » sobota, 16 października 2010, 00:17

to mi wystarczy - witaj w konkursie
płotka
rollingstones

Postprzez matejson » sobota, 16 października 2010, 09:41

sternik napisał(a):I tu nie bardzo wiem o co chodzi Nigdzie nie mogę znaleźć informacji o wielkości zdjęć .Zdjęcia są w rozmiarze 800x600, czyli tak jak większość zdjęć w innych postach i taki rozmiar podaje bezpośrednio strona, na której są zamieszczone jako code for forums. Jeżeli są za duże to będę wklejał tylko linki, bo musiałbym umieszczać je na innej stronie, a tego bym nie chciał robić, bo album na fotki.com mam opłacony na najbliższe 3 lata .

Już wysyłam priv'a z wyjaśnieniami :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez arthur_szu » sobota, 16 października 2010, 10:09

sternik napisał(a):Jest to moja pierwsza praca z okresu WWII US i nie bardzo się znam na tych tematach więc mogłem popełnić błąd ale nie chciał bym juz go zmieniać ,zresztą nie mam na co ,wiec niestety tak musi zostać.

Uniknąłbyś tego błędu, gdybyś wrzucił relację na etapie obróbki i przymiarek ;o)
sternik napisał(a):Może po prostu BRO zajuchcili gdzieś taki plecaczek i go dopięli do Willysa :)

Osobiście nie rekonstruuję 1DP a 82ga Powietrznodesantową ale co nieco poczytałem i to co Ty zakładasz ["zaanaktowanie" plecaczka USMC przez Dywizję Piechoty, walczącej daaaaaleko od PTO -> Pacific Theater of Operations] jest ... co najmniej naciągane :P Wybacz - mnie jako rekonstruktora po prostu to razi :mrgreen:
sternik napisał(a):Manierki i ammo bag'i montowałem w ten sposób posiłkując się zdjęciami z tej strony http://www.missing-lynx.com/gallery/usa ... erman.html Jest to do przerobienia wiec nie powinno być problemu .Proszę tylko o podpowiedź jak te manierki można doczepić?

Co się tyczy manierki - montowana była na tego typu pasach M36 - haczyki przeplatało się przez oczka i każdy element wyposażenia był ustawiany przez żołnierza, jak mu było wygodniej :)
Obrazek
Źródło: https://www.mainemilitary.com
W sumie saperka M-43 też nie utrzymałaby się tak zawieszona na boku Willys'a - ma identyczny zaczep jak pokrowiec manierki. Jedyne co mogę podpowiedzieć to to, że na musette-bag'ach masz "zarys" montażu - jets to późna wersja torby i powinna być malowana na OD7 (ciemnozielony) - ten zaczep mógł byc wykorzystany do powieszenia wyposażenia:
Obrazek
Źródło: http://www.epicmilitaria.co.uk

Nie odbierz moich uwag jako formy złośliwości ;o) Po prostu przy obecnym stopniu zaawansowania różnego rodzaju rekonstrukcji oraz sklepów z tego typu rzeczami naprawdę można sporo poprawić i uatrakcyjnić :) A zarówno producenci jak i sami modelarze skracają sobie drogę :)

Kilka linków do sklepów :)
http://www.rekonstrukcja.pl
http://onlinemilitaria.net/default.asp
http://www.sofmilitary.co.uk/reenactors/index.asp

W razie pytań pisz - pomogę w miarę możliwości ;o)
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez sternik » sobota, 16 października 2010, 13:41

rollingstones- Dzięki :)
matejson - Wszystko jasne ,zastosuje się do instrukcji :)
arthur_szu -Uwagi tego typu są jak najbardziej na miejscu. Nikt nie jest doskonały wiec pomoc przy budowie zbliży model do oryginalnego wyglądu :) Poszukam w starych gratach innego plecaczka i postaram się go wymienić:) Oznakowanie Jeepa będzie na podstawie zdjęć, wiec dobrze by było gdyby cała reszta również w miarę odpowiadała rzeczywistości ,bo samo obładowanie to moja radosna twórczość :)
aaa... :) nie wiem jak oni to zrobili ale saperka wisi :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Postprzez Paweł Leszczyński » sobota, 16 października 2010, 21:22

Nie zmieniaj plecaka! To równie dobrze może być M1944. Rzeźba VP jest na tyle kiepska że nie doszukamy się tu różnic między M1910 a M1944.
Paweł Leszczyński

Postprzez arthur_szu » niedziela, 17 października 2010, 18:55

Paweł Leszczyński napisał(a):Nie zmieniaj plecaka! To równie dobrze może być M1944. Rzeźba VP jest na tyle kiepska że nie doszukamy się tu różnic między M1910 a M1944.

Drogi Pawle - jeśli chodzi o doszukiwanie się różnic to do M-44 nie da rady dopiąć jakiejkolwiek pałatki/poncha itp, więc raczej nie tędy drogą :)Poza tym plecak M1910 (o którym napisałeś) to plecak amerykański ale nie z tej wojny światowej ;o) Podstawowym plecakiem amerykańskiej piechoty na ETO był M1928 Haversack, którego niestety nie zauważyłem...
Pozdrawiam, Artur Sz.
Obrazek
Obrazek
arthur_szu

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 17 października 2010, 19:39

arthur_szu napisał(a):...do M-44 nie da rady dopiąć jakiejkolwiek pałatki/poncha itp, więc raczej nie tędy drogą.

Napisze może ostro, ale statystyczny GI musiał by być debilem do kwadratu by nie móc sobie poradzić z przypięciem pałatki do M1944, że nieregulaminowo? - To już inna bajka. Więc takiej sytuacji nie możemy wykluczyć a sternikowi odpadnie kombinowanie z wymianą.
arthur_szu napisał(a):...poza tym plecak M1910 (o którym napisałeś)...

M1910 - sorki pomyliłem się z sygnaturą i spisałem sperkę nie plecak.
arthur_szu napisał(a):Podstawowym plecakiem amerykańskiej piechoty na ETO był M1928 Haversack, którego niestety nie zauważyłem...

Podstawa podstawą, ale nie zaprzeczysz że M1944 był w użyciu więc problem znika.

Wiadomym że lepszy był by M1928, myślę jednak że plecak w modelu można uznać za poprawny i przejść nad tym do porządku dziennego.
Paweł Leszczyński

Postprzez sternik » niedziela, 17 października 2010, 22:31

Upss się porobiło :) Spoko panowie ,wszystkie złe i źle zamontowane elementy zostały już usunięte. Musze podorabiać nowe paski a na kole będzie wisiał mały plecaczek i ammo bag .Byłem wczoraj w sklepie ale były tylko zestawy z dużą ilością gratów więc nie kupowałem bo w temacie US WWII nic na razie nie będę robił więc po co przepłacać :) Kupiłem za to nowego figuranta bo jeden z zakupionych wcześniej ma kurtkę z kołnierzem na misiu i trochę mi nie pasił.
Obstawa Willysa przed malowaniem
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i miejscowa nauczycielka tańca :)
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek
sternik

Następna strona

Powrót do Dioramy - warsztat