w końcu udało mi się zdobyć II tom JaPo fw-190 d
Georg01 napisał(a):Nie jestem zawodowcem, ale wrzucę swoje 3 groszePo pierwsze skąd teza, że Niemcy malowali czym popadło ? To dość obiegowa opinia, jednak jej podstawa jest mi nieznana. Uważam, że nawet w pierwszych miesiącach 1945 malowano samoloty dość starannie i farbami "lotniczymi". Kolory były określone przepisami i tych przepisów się trzymano, co potwierdza zresztą publikacja JaPo, opisując jak ewoluowało malowanie Fw 190D. Nie wynika z tej publikacji, jakoby panował chaos w malowaniu samolotów i malowano czym popadło.
Farba RLM 76 miała co najmniej kilka odcieni i pewnie wynikało to z tego, że była produkowana przez kilku producentów przy wykorzystaniu różnych barwników. Na kolorowych zdjęciach niemieckich samolotów widać kolory od wyraźnie niebieskiego aż do zielonkawego. To samo dotyczy zachowanych do dziś oryginalnych części pomalowanych RLM 76. Trudno jednoznacznie ustalić, jaki odcień farby RLM 76 zastosowano na konkretnej serii samolotów. Stąd JaPo nie różnicuje odcieni RLM 76, bo jest to niewykonalne zgodnie ze stanem obecnej wiedzy w tym temacie.
GC
Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 13 gości