Mustang P-51 A "Mrs. Virginia"

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Postprzez iras67 » wtorek, 2 września 2008, 09:43

Poszukuję wszelkich materiałów ,przede wszystkim innych zdjęć z tego okresu :mrgreen: tego Mustanga
Obrazek
iras67

Reklama

Re: Mustang P-51 A "Mrs. Virginia"

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 2 września 2008, 09:56

Zdaje mi się, że były artykuły ze zdjęciami w "Lotnictwie", mam wynotowane numery: LOTNICTWO 5/02, 6/02, 5/08, 6/08, ale nie wiem teraz w których, może też w numerze specjalnym nr 5
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 2 września 2008, 09:57

No patrz, właśnie się zastanawiałem, czy nie wyjąć z magazynku modelu ICM'u...
Fotki tego egzemplarza znajdziesz być może w Militariach XX Wieku, nr 19, lipiec-sierpień 2007.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez iras67 » wtorek, 2 września 2008, 10:23

Piotr dzięki :D,chyba mam te numery (muszę sobie skatalogować materiały bo czasem znajduje coś po fakcie :P
Jarek Gurgul chcę opracować maski i szablony do tego egzemplarza i innych z tego rejonu właśnie z myślą o ICM -e ;o)
tylko jakość tych wyprasek jest niezbyt ciekawa ,najlepsze jest śmigło z łopatami "do orania ziemi" :mrgreen:
Militariów nie mam :(
iras67

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 2 września 2008, 11:10

iras67 napisał(a):...chcę opracować maski i szablony do tego egzemplarza i innych z tego rejonu właśnie z myślą o ICM -e ;o)

Świetnie!

iras67 napisał(a):...Militariów nie mam :(

Wieczorem do nich zerknę i wrzucę fotki. Może będzie Mrs. Virginia.

Jeśli szukasz również zdjęć innych maszyn z 1st Air Commando Group, to mam kilka:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak widać na kolorowych fotkach, nazwy własne były żółte, kołpaki w barwie metalu.

A na ostatnim - kiepskim jednak, jest prawdopodobnie 'Twoja' Mrs. Virginia z prawej strony. Niestety, nie widać ani serialu, ani żadnego innego elementu, potwierdzającego, że to ta sama maszyna (na przykład pięciu pasów na kadłubie - pasy na każdym egzemplarzu były malowane trochę inaczej). Mógł to być kolejny samolot tego samego pilota, choć wtedy raczej nazwa własna miałaby '2'.

A tu znajdziesz współczesne fotki 'prawie' oryginalnej Mrs. Virginia, odrestaurowanej w Kalifornii.
http://www.warbirddepot.com/aircraft_fighters_p51a-pof.asp

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez iras67 » wtorek, 2 września 2008, 11:23

Super :!: Chyba nie było bardziej styranych Mustangów.... chcę się wyżyć przy malowaniu, brudzeniu, paćkaniu :mrgreen:
tylko kiedy ja to zrobię....
iras67

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 2 września 2008, 12:20

Jeśli zabierzesz się za szablony i maski dla samolotów innych niż Mrs. Virginia, to proponowałbym '14' z przedostatniego zdjęcia.
Maszyna jest bardzo ciekawa i warta uwagi, bo co prawda nie ma nazwy własnej, ale ma za to czerwoną, lekko wypłowiałą obwódkę wokół gwiazd.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Jarek Gurgul » wtorek, 2 września 2008, 21:14

Jarek Gurgul napisał(a):...znajdziesz być może w Militariach XX Wieku, nr 19, lipiec-sierpień 2007...

Pomyłka. Wiedziałem, że dzwoni, tylko kościoła nie mogłem rozpoznać. Zdjęcia i artykuł opisujący 1st Air Commando Group są zamieszczone w ostatnim numerze Militariów (nr 25, lipiec-sierpień 2008).

Oprócz maszyn innych typów, trzy zdjęcia przedstawiają P-51A tej jednostki, z tego jedno Mrs. Virginia na ziemi na pierwszym planie i drugie tę maszynę w głębi, w rzędzie innych Mustangów 1st ACG.

Może jeszcze gdzieś kupisz ten numer MXXIW. A na wszelki wypadek fotki P-51A przesyłam na PW...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Gienek » wtorek, 2 września 2008, 23:43

Moja mała „dorzutka”.
Virginia i podobne:
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Gienek

Postprzez iras67 » środa, 3 września 2008, 00:01

"Mała dorzutka" :mrgreen: Gienek :mrgreen:
Właściwie Pierwsze zdjęcie od Gienka jest chyba z tym samym egzemplarzem co ostatnie z postu Jarka; podobnie ustawione beczki ubrani mechanicy ,napis i sposób okopcenia i chyba numer na stateczniku też 13...
Jarku dzięki za zdjęcia, Militaria nabędę bo materiał ciekawy: kolor, tekst....
Napewno końcówki skrzydeł i stateczników były pozostawione w naturalnej barwie duralu (Widać to szczególnie na zdjęciach kolorowych), co nie jest ujęte na żadnej sylwetce barwnej
z "Mrs Virginia" poza statecznikiem pionowym .
iras67

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste