Szukam zdjęcia Hurricane'a Mk.IIc, AKoG serial BP592

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Szukam zdjęcia Hurricane'a Mk.IIc, AKoG serial BP592

Postprzez Jarek Gurgul » czwartek, 11 września 2008, 12:33

Szukam jakiegokolwiek zdjęcia Hurricane'a Mk.IIc, AKoG serial BP592, z 213 Dywizjonu RAF, rejon El-Alamein jesień 1942:

Obrazek

Ktokolwiek widział, ktokolwiek wie - proszony jest o pomoc.
Przeszukałem już wszystko co mogłem, niestety bez 'sukcesu'...

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Szukam zdjęcia Hurricane'a Mk.IIc, AKoG serial BP592

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 29 lipca 2009, 12:54

Jak widać moje wcześniejsze wołanie o pomoc przeszło bez echa ;o), ale ja się nie poddaję, cały czas szukam tej jednej, jedynej fotki.

Moje poszukiwania zawiodły mnie na czeskie Modelforum, gdzie znalazłem podobny wątek, dotyczący jakichkolwiek informacji na temat BP592 (inni jak widać też nie mają szczęścia), w którym padło stwierdzenie, że 'w latach osiemdziesiątych pojawiło się zdjęcie, niezbyt ostre, pokazujące BP592 pod siatką maskującą...'. Niedopowiedziana sugestia wynikająca z tego zdania jest taka, że wzorki na nosie i skrzydłach BP592 to tak naprawdę cienie z siatki.

Jestem - z bólem serca - skłonny się z tym zgodzić, bo znalazłem fotki samolotów (nie-Hurricane'ów) z takimi właśnie cieniami. Tyle, że te zdjęcia robione były na Pacyfiku (amerykańskie P-39, P-40).

Przykład:

Obrazek
Obrazek

I w związku z tym moja prośba i pytanie. Czy ktoś kojarzy podobne zdjęcia brytyjskich samolotów pod siatką z Północnej Afryki? Chodzi mi o ustalenie/upewnienie się/zdobycie 'dowodu', że tam podobna siatka była stosowana przez RAF. Widziałem fotki z Afryki z rozpiętymi nad samolotami osłonami, tyle że pełnymi. A ja szukam siatek...

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Jaho63 » środa, 29 lipca 2009, 14:15

Jarek, tego BP592 nie mam. Innych maszyn DAF pod siatką będę wypatrywał. Mam jednak pytanie, czy z tym samolotem jest coś związanego? Znalazłem tylko, że Dennis Usher 11.09.42, na tej maszynie, uszkodził MC.202 (walka z 90 i 91 sqadrilla, uszkodzona m.in. maszyna L.Ferulli, a B.Bartoletti przymusowo lądował).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 29 lipca 2009, 14:31

Jaho63 napisał(a):...Mam jednak pytanie, czy z tym samolotem jest coś związanego?...

Tak, moja 'chcenie'. Nie jest to raczej samolot żadnego asa, jeśli o to pytasz :).
Zobaczyłem kiedyś ten model:

Obrazek
http://www.network54.com/Forum/478986/thread/1199047548/1199121206/my+little+lot+for+the+year%21%21%21%21

i natychmiast się zakochałem w AK-G.

Pokorespondowałem trochę z autorem, ale niestety nie pomógł mi znaleźć niczego na temat oryginału, bo zrobił model z pudła, wzorując się na tym, co podał Trumpeter.

Od prawie dwóch lat szukam jakiejś fotki potwierdzającej takie (podejrzane niestety) malowanie. I niestety, niczego poza profilami z różnych publikacji nie znalazłem :(.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Mecenas » środa, 29 lipca 2009, 14:50

Ja się przyznaję, że nie widziałem tego wątku wcześniej. Jestem jednak niemal pewien, że mam gdzieś fotkę tego Hurricana. W Scale Aviation Modeller chyba też widziałem. Jak wytrzymasz do weekendu to jak wrócę do domu to sprawdzę, bo mam chyba ten numer w archiwum.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jaho63 » środa, 29 lipca 2009, 15:11

Jarek Gurgul napisał(a):żadnego asa

Chłopaki nie róbcie ze mnie świra :mrgreen:
Pytałem, bo samo malowanie wydało mi się dość powszechne, choć teraz wiem, że myślałem o I-ce. Niemniej ten układ w malowaniach się powtarza (niestety zdjęcia niet), i wątpię, aby za każdym razem popełniono taką gafę z siatką, no chyba, że na owym opisywanym przez ciebie zdjęciu była siatka i stąd wniosek, że ktoś błędnie odcyfrował malowanie zapomniawszy o niej?
Obrazek
P.S. Jarek prosze nie mów, że nie wytrzymasz, bo Mecenas będzie musiał przerwać urlop ;o) :D
Jaho63

Postprzez RAV » środa, 29 lipca 2009, 16:16

Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez Jarek Gurgul » środa, 29 lipca 2009, 17:44

Jaho63 napisał(a):...samo malowanie wydało mi się dość powszechne, choć teraz wiem, że myślałem o I-ce...

Tak Janusz, z 'jedynkami' nie ma problemu, jest sporo zachowanych fotek. Nie ma natomiast żadnego zdjęcia IIc z makaronem na nosie.

Jaho63 napisał(a):Niemniej ten układ w malowaniach się powtarza (niestety zdjęcia niet), i wątpię, aby za każdym razem popełniono taką gafę z siatką, no chyba, że na owym opisywanym przez ciebie zdjęciu była siatka i stąd wniosek, że ktoś błędnie odcyfrował malowanie zapomniawszy o niej?

Zdjęcie opisuje ktoś inny i to po czesku. Z mojego tłumaczenia i 'intencji' autora postu wysnułem wniosek tyczący cieni siatki.

Dyskusja jest do poczytania pod linkiem podanym przez Rafała.

Oryginał zdania o siatce brzmi tak:
'Taky se v 80. letech našla fotka inkriminovaného Hurricanu, jenže neoříznutá. Stroj stál pod maskovací sítí...'

Na moje znaczy to mniej więcej:
'W latach 80-tych pojawiło się zdjęcie wspomnianego Hurricane'a, jednak nieostre. Maszyna parkowała pod siatką maskującą...'

Jeśli ktoś zna czeski, niech potwierdzi moje tłumaczenie lub mnie poprawi.

Mecenas napisał(a):...Jestem jednak niemal pewien, że mam gdzieś fotkę tego Hurricana. W Scale Aviation Modeller chyba też widziałem. Jak wytrzymasz do weekendu to jak wrócę do domu to sprawdzę, bo mam chyba ten numer w archiwum.

Z góry bardzo dziękuję. Jeśli rzeczywiście Michał znajdziesz fotkę tej maszyny, to uznam to za cud :).

Jaho63 napisał(a):P.S. Jarek prosze nie mów, że nie wytrzymasz, bo Mecenas będzie musiał przerwać urlop ;o) :D

Wytrzymam, jak najbardziej wytrzymam. Czekałem dwa lata, mogę poczekać jeszcze rok. Tfu, chciałem powiedzieć do weekendu. Gdyby stała się 'tragedia' i okazało się, że AK-G miał na sobie tylko cienie, a nie takie oryginalne malowanie, to zbuduję go po prostu w 'zwykłym' malowaniu lub zbuduję będący rezerwą Hurricane LE-S z Malty.

Jarek
Jarek Gurgul

Postprzez Mecenas » czwartek, 30 lipca 2009, 08:11

Luz, nie jestem niestety na urlopie tylko w pracy. Kto by podczas urlopu po forach modelarskich łaził, jakiś dewiant chyba... W weekend będę u rodziców w domu to pogrzebię w moich gratach, mam nadzieję że jeszcze zostały. Ja już sam nie wiem co widziałem w tych SAMI, czy to były mk.I czy mk.IIc...przeszukanie moich materiałów masz jak jednak w banku, bo samego mnie ten temat zaczął mierzić
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Rumcajs » czwartek, 30 lipca 2009, 08:47

Jarek Gurgul napisał(a):Oryginał zdania o siatce brzmi tak:
'Taky se v 80. letech našla fotka inkriminovaného Hurricanu, jenže neoříznutá. Stroj stál pod maskovací sítí...'

Na moje znaczy to mniej więcej:
'W latach 80-tych pojawiło się zdjęcie wspomnianego Hurricane'a, jednak nieostre. Maszyna parkowała pod siatką maskującą...'

Jeśli ktoś zna czeski, niech potwierdzi moje tłumaczenie lub mnie poprawi.Jarek

neoříznutá- nieobcięta/nieprzycięta

Czyli dokładniej:
'Także w latach 80-tych znaleziono zdjęcie wspomnianego Hurricane'a, ale nieobcięte. Maszyna stała pod siatką maskującą...'

Wniosek - wiemy, że to po prostu cienie siatki maskującej. Wcześniej publikowane, przycięte zdjęcie/a, nie ukazujące siatki, spowodowały zamieszanie i nadmierny entuzjazm wśród miłosników i znawców RAF.
Pozdrawiam
Marcin Surzyn
Rumcajs

Postprzez PrzemoL » czwartek, 30 lipca 2009, 11:24

Właśnie miałem pisać, że to pewnie cienie. Ale mnie Marcin uprzedził ;o)
Namarie...
PrzemoL

Postprzez dewertus » czwartek, 30 lipca 2009, 13:46

Jarek Gurgul napisał(a):Szukam jakiegokolwiek zdjęcia Hurricane'a Mk.IIc, AKoG serial BP592, z 213 Dywizjonu RAF, rejon El-Alamein jesień 1942:

Obrazek

Jarek

Jeśli mnie pamięć nie zawodzi, to fotografia tego samolotu jest w "dużej" monografii Hurricane'a wydawnictwa MILITARIA... lub książce z serii "Kampanie Lotnicze"... jak się doczłapie do domu to sprawdzę ;o)

pzdr.
Hubert
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Jaho63 » czwartek, 30 lipca 2009, 21:13

Rumcajs napisał(a):neoříznutá- nieobcięta/nieprzycięta

No widzę, że Twój nick z kosmosu się nie wziął (raczej z Rzacholeckiego Lasu) ;o) - mój szacuneczek.
Hubert, ale to zdjęcie, jeśli masz szukać to tylko, jeżeli jest
Rumcajs napisał(a):neoříznute
:)
Jaho63

Postprzez Mecenas » piątek, 31 lipca 2009, 19:31

Niestety muszę przyznać się publicznie do porażki: nie mam tego Hurrican'a nigdzie w literaturze, pomyliłem artykuły. Tekst w SAM jest, ale o wyeksportowanych Hurricanach (Turcja, Rmumunia, Irlandia)...
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez iras67 » czwartek, 17 listopada 2016, 13:21

Nie do końca jest tak że to były cienie.Znalazłem przypadkiem na Pinterest taką fotkę zrobioną Hawker Hurricane Mk I/Trop 73. Sqn Afryka pólnocna 1941.
Obrazek
tu kolejna innej maszyny
Obrazek
i jeszcze jedna
Obrazek
i jeszcze takie 3.sqn RAAF chyba najciekawsze. Zrobione gdzieś na początku 1941 w Libii.
Obrazek
Cel takiego kamo- wprowadzanie obsługi dział opl (włoskich i niemieckich mam nadzieję ;o) ) w błąd podczas ataków na cele naziemne.
iras67

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste