Canon EOS 1200D

Sprzęt, akcesoria oraz techniki obróbki zdjęć cyfrowych czyli, jaki kupić aparat, jak fotografować, jak ulepszyć zdjęcia i je pokazać.

Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 19 maja 2014, 21:17

Wklejam przykładowe zdjęcie zrobione na ustawieniach - f/29 , 1/3 sekundy , ISO-200 , tryb M , balans bieli na ustawie manualnym według białej kartki .
Obrazek

Poniższe natomiast - f/20 ,1/3 sekundy , tryb M , balans auto. To było robione wcześniej z lepszym słońcem .

Obrazek

O co mi chodzi ? Jakość jest okej ( tak myślę ) . Natomiast nie mogę się wstrzelić w kolory . Zaznaczam , że próbuje to zrobić bez korekcji komputera. Potem będzie łatwiej .Pierwsze zdjęcie ma tło okej , drugie kolor modelu jest ćwiartke za stalowy .
Ostatnio edytowano poniedziałek, 19 maja 2014, 22:10 przez GUDMUNDUR, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Reklama

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez RAV » poniedziałek, 19 maja 2014, 21:58

Nie widać.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
Avatar użytkownika
RAV
 
Posty: 2876
Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 22:58
Lokalizacja: Wrocław

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 19 maja 2014, 22:13

Już widać :) , internet dzisiaj nawala :( .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez RAV » poniedziałek, 19 maja 2014, 22:27

GUDMUNDUR napisał(a):O co mi chodzi ? Jakość jest okej ( tak myślę ) . Natomiast nie mogę się wstrzelić w kolory . Zaznaczam , że próbuje to zrobić bez korekcji komputera. Potem będzie łatwiej .Pierwsze zdjęcie ma tło okej , drugie kolor modelu jest ćwiartke za stalowy .

Ale w czym problem? Sposób na właściwe kolory znasz i wypróbowałeś - biała kartka. Balans automatyczny ma tę zaletę, że jest szybki i łatwy, ale jeśli zależy Ci na jakości, to musisz poświęcić więcej czasu.

Z innej beczki: Po co używasz trybu M? Wystarczyłby Av, plus ewentualnie korekcja ekspozycji (na plus) ze względu na użycie białego tła.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
Avatar użytkownika
RAV
 
Posty: 2876
Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 22:58
Lokalizacja: Wrocław

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » poniedziałek, 19 maja 2014, 22:53

RAV napisał(a):Z innej beczki: Po co używasz trybu M?


Dziękuje za zainteresowanie :D .
Jak już 3 noce nieprzespałem :shock: , żeby poznać nowoczesny aparat fotograficzny , to już nie popuszczę . Półautomatyczne tryby , wbrew pozorom , też wiedzy wymagają :) .
Mam bardzo ciemno w mieszkaniu , jak poradzę sobie przy słońcu to potem wiadomo szybciej co wyregulować .


RAV napisał(a): jeśli zależy Ci na jakości, to musisz poświęcić więcej czasu.


No właśnie zależy 8-) - nie chcę zaczynać warsztatu z " 8-) ładnymi 8-) " zdjęciami . Mają być wyraźne i oddające kolor rzeczywistej barwy .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez potez » wtorek, 20 maja 2014, 11:37

Tu masz wszystko opisane, tylko jak zwykle schowane gdzieś w odmętach dyskusji o wszystkim :) Jak masz Canona to preselekcja przysłony jest oznaczona bodajże Tv. No i nie przesadzaj 1200 to prosty aparacik, tam jeszce nie ma za wiele opcji do ustawiania :mrgreen:
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=701&t=63021&p=747871#p747871
Dwa dni cyzelowania skilów :mrgreen:
Warsztaty #6 -KIEDY? 24-26.11.2017 MOLO Łódź
http://www.scalefun.com/forum/viewtopic.php?f=124&t=2504
Avatar użytkownika
potez
 
Posty: 3074
Dołączył(a): środa, 28 listopada 2007, 11:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez RAV » wtorek, 20 maja 2014, 12:58

potez napisał(a):Jak masz Canona to preselekcja przysłony jest oznaczona bodajże Tv.

Av - pisałem o tym trybie powyżej. Tv to preselekcja czasu, lepsza przy fotografowaniu ruchu.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
Avatar użytkownika
RAV
 
Posty: 2876
Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 22:58
Lokalizacja: Wrocław

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez potez » wtorek, 20 maja 2014, 14:54

RAV napisał(a):
potez napisał(a):Jak masz Canona to preselekcja przysłony jest oznaczona bodajże Tv.

Av - pisałem o tym trybie powyżej. Tv to preselekcja czasu, lepsza przy fotografowaniu ruchu.

Sorry ja prosty nikoniarz jestem, gdzie mnie tam Panie w canony iść ;o) :mrgreen:
Dwa dni cyzelowania skilów :mrgreen:
Warsztaty #6 -KIEDY? 24-26.11.2017 MOLO Łódź
http://www.scalefun.com/forum/viewtopic.php?f=124&t=2504
Avatar użytkownika
potez
 
Posty: 3074
Dołączył(a): środa, 28 listopada 2007, 11:24
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 20 maja 2014, 16:54

:mrgreen: Wklejam :mrgreen: :

Obrazek

Zaznaczam , że chodzi mi o kolory :) . Tą fotke zrobiłem bez statywu na szybko - szczegółowość mniejsza :P . Barwy są idealne na monitorze jak i w rzeczywistości . Sukces ? Na początek mi wystarczy :) . Co najważniejsze , znam kierunek .
Jeśli chodzi o poprzednie zdjęcia ( te niebieskawe ), znalazłem błąd . Pokój jest na niebiesko pomalowany i to wystarczyło do zmylenia aparatu :-/ .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez dewertus » wtorek, 20 maja 2014, 18:34

A czy nie lepiej zwyczajnie przed postawieniem modelu skalibrować balans bieli przyjmując za odniesienie stosowane tło?
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
Avatar użytkownika
dewertus
 
Posty: 3710
Dołączył(a): piątek, 26 czerwca 2009, 00:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 20 maja 2014, 19:04

Tak właśnie zrobiłem :) , i tak pisze również w instrukcji .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 23 maja 2014, 21:00

GUDMUNDUR napisał(a): :) Znowu wklejam :mrgreen: :

Obrazek


Pozwolę sobie drążyć temat nadal ;o) . Jest na forum wielu bardzo dobrych fotografików . Demonstrowane zdjęcie było wykonane obiektywem Canon EFS 18-55mm . Model jest wielkości około 20 cm . Mogłem skorzystać przez 2 dni z obiektywu
Canon EFS 60mm Macro . Próbowałem cały czas zrobić takie samo zdjęcie . Niestety , bez widocznej poprawy jakości .
Pytanie : tak miało być ? Jeśli tak miało być , to jaki możecie zaproponować jeszcze lepszy obiektyw . A to był model dopiero w skali 1/72 . W 1/48 model ma wielkość około 30 cm , a odrzutowiec 40 i więcej .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez Solo » piątek, 23 maja 2014, 21:30

Hmmm, dla mnie to zdjęcie jest po prostu nieostre.
Nie wiem dlaczego.
Próbowałeś ustawiać ostrość ręcznie?
Solo
 
Posty: 6005
Dołączył(a): środa, 19 grudnia 2012, 09:05

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 23 maja 2014, 21:41

GUDMUNDUR napisał(a):Zaznaczam , że chodzi mi o kolory :) . Tą fotke zrobiłem bez statywu na szybko - szczegółowość mniejsza :P . Barwy są idealne na monitorze jak i w rzeczywistości .


Mi teraz chodzi o to , czy ktoś miał do czynienia z obiektywem innym , nie kitowym , pozwalającym wykonać jeszcze lepsze zdjęcia .
Avatar użytkownika
GUDMUNDUR
 
Posty: 1209
Dołączył(a): poniedziałek, 5 maja 2014, 23:59
Lokalizacja: za siedmioma pędzelkami ...

Re: Canon EOS 1200D

Postprzez Solo » piątek, 23 maja 2014, 21:44

Jak dla mnie, poza odrobinę nieostrym zdjęciem, wszystko wygląda dobrze.
Może troszkę więcej świata by się przydało.
Co do obiektywu: kiedyś mi tu radzono po prostu obiektyw do zdjęć makro, dzięki któremu zdjęcia miałyby wychodzić lepsze niż przez kitowy obiektyw.
Solo
 
Posty: 6005
Dołączył(a): środa, 19 grudnia 2012, 09:05

Następna strona

Powrót do Fotografowanie modeli

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość