Test Nikkora 40 mm makro

Sprzęt, akcesoria oraz techniki obróbki zdjęć cyfrowych czyli, jaki kupić aparat, jak fotografować, jak ulepszyć zdjęcia i je pokazać.

Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 23 listopada 2014, 21:28

Sprawdzam sobie tego Nikkora (D5100), bo szukam obiektywu do modeli. W sumie jestem zadowolony. Ma ktoś może doświadczenie z tym obiektywem? Nastawiłem ISO 100, a po zrobieniu zdjęcia wyświetla mi np. ISO 2200. Zmienił sam? O co chodzi? Dla ilustracji - coś takiego mi wyszło:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Avatar użytkownika
Maciek_66
 
Posty: 932
Dołączył(a): sobota, 22 września 2007, 21:14
Lokalizacja: Warszawa

Reklama

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Rafal » niedziela, 23 listopada 2014, 21:45

Thunderbolt jest w ISO 3200. Obiektyw sam z siebie nie zmienia ISO. To puszka.

Przysłona 20, czas 1/30, ISO 3200. Bez lampy. I bez statywu. Prawda?
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal
 
Posty: 1112
Dołączył(a): środa, 19 września 2007, 16:09

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez karambolis8 » niedziela, 23 listopada 2014, 21:48

Lepiej powiedz co to za model ten Red Bull :!:
karambolis8
 
Posty: 2185
Dołączył(a): poniedziałek, 21 września 2009, 07:24

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 23 listopada 2014, 21:57

Ze statywem! Wyłącznie. Ale dlaczego zmienia? Co zrobić, żeby nie zmieniał?
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Avatar użytkownika
Maciek_66
 
Posty: 932
Dołączył(a): sobota, 22 września 2007, 21:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez dewertus » niedziela, 23 listopada 2014, 22:15

Maciek_66 napisał(a):Co zrobić, żeby nie zmieniał?

Rób zdjęcia na preselekcji przysłony - w tym trybie sam ustalasz ISO, automatyka dobiera tylko czas. Lub na pełnym manualu.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
Avatar użytkownika
dewertus
 
Posty: 3708
Dołączył(a): piątek, 26 czerwca 2009, 00:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 23 listopada 2014, 22:41

Oczywiście, że robiłem na preselekcji przesłony. Ustawiłem ISO na 100, przesłonę, żeby mieć głębię ostrości, statyw, namiot bezcieniowy. Zdziwiłem się, że sam zmienił ISO.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Avatar użytkownika
Maciek_66
 
Posty: 932
Dołączył(a): sobota, 22 września 2007, 21:14
Lokalizacja: Warszawa

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Rafal » niedziela, 23 listopada 2014, 22:48

Maciek_66 napisał(a):Ze statywem! Wyłącznie. Ale dlaczego zmienia? Co zrobić, żeby nie zmieniał?


Być może masz włączone tzw auto ISO - czyli podbijanie czułości jak światła jest za mało.

Spróbuj ustawić parametry zupełnie manualnie - w trybie M albo wyłączyć Auto ISO.

http://www.dummies.com/how-to/content/c ... d5100.html
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal
 
Posty: 1112
Dołączył(a): środa, 19 września 2007, 16:09

Re: Test Nikkora 40 mm makro

Postprzez Maciek_66 » niedziela, 23 listopada 2014, 23:19

Tak myślałem i sobie przypomniałem. Przestawiłem, bo myślałem, że to inaczej działa. A tu taki skutek uboczny...
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Avatar użytkownika
Maciek_66
 
Posty: 932
Dołączył(a): sobota, 22 września 2007, 21:14
Lokalizacja: Warszawa


Powrót do Fotografowanie modeli

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1 gość