Problemy z Canonem 600d

Sprzęt, akcesoria oraz techniki obróbki zdjęć cyfrowych czyli, jaki kupić aparat, jak fotografować, jak ulepszyć zdjęcia i je pokazać.

Problemy z Canonem 600d

Postprzez hacz » niedziela, 3 kwietnia 2016, 23:00

Niedawno nabyłem Canona 600d z podstawowym obiektywem 55 no i kilka mam problemów
-po pierwsze w trybie M nie da się wyregulować Jasności ( znaczy się ekspozycji) z pojedynczym zdjęciem wyskakuje opcja 3 zdjęcia da się to g... wyłączyć
-po drugie mam problem z ostrością drugiego planu , owszem mogę zmienić punkt AF z pierwszego planu na centrum ale i tak jest słabo, HELP pomocy znaczy się ratunku
Obrazek
Pozdrawiam Albert
Avatar użytkownika
hacz

BoB 3 miejsce
 
Posty: 1252
Dołączył(a): niedziela, 22 marca 2009, 19:32
Lokalizacja: Kraśnik

Reklama

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez karambolis8 » niedziela, 3 kwietnia 2016, 23:47

hacz napisał(a):-po pierwsze w trybie M nie da się wyregulować Jasności ( znaczy się ekspozycji)

W trybie M ustawiasz długość naświetlania i przysłonę. To razem składa się na ekspozycję. W trybie M o ekspozycji zapomnij.
hacz napisał(a):-po drugie mam problem z ostrością drugiego planu , owszem mogę zmienić punkt AF z pierwszego planu na centrum ale i tak

Większą głębię ostrości ustawiamy dając wysoką wartość przysłony, trzeba wydłużyć wtedy czas naświetlania. Być może twój obiektyw nie pozwala na więcej, nie znam go. Z mojego doświadczenia wynika, że przysłona F8.0 starcza spokojnie na cały model. Może być też tak, że ze zbyt bliska robisz zdjęcie. Wtedy GO się skraca. Polecam cały artykuł
http://www.fotografuj.pl/Article/Glebia ... tyce/id/35
karambolis8
 
Posty: 2167
Dołączył(a): poniedziałek, 21 września 2009, 08:24

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez RAV » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 01:30

Ja od 10 lat robię 350D, ale przypuszczam, że jest podobnie...
karambolis8 napisał(a):
hacz napisał(a):-po pierwsze w trybie M nie da się wyregulować Jasności ( znaczy się ekspozycji)

W trybie M ustawiasz długość naświetlania i przysłonę. To razem składa się na ekspozycję. W trybie M o ekspozycji zapomnij.

Automatu faktycznie nie ma (w końcu chciałeś M, to masz), ale ekspozycję da się kontrolować, obserwując "ząbek" pod skalą ekspozycji. Jeśli jest na środku, to będzie OK (chyba że np. ciemny model na białym tle).

Ja trybu M używam w zasadzie tylko do zdjęć z lampą (canonowską). Ustawiam czas i przysłonę tak, żeby zdjęcie bez lampy było niedoświetlone, ale możliwie nieznacznie. Unikam pełnej ciemności (małe ISO, krótki czas, skręcona przysłona), chociaż wtedy miałbym najmniejszy problem z szumem, stabilnością i głębią ostrości, ale nie chcę całego światła mieć z lampy. Przy takim ustawieniu lampa świeci tylko tyle, ile brakuje do prawidłowego naświetlenia (można wprowadzić korektę w razie potrzeby). Tak ustawiony mogę biegać po wystawie i pykać zdjęcia bez majstrowania w ustawieniach przed każdym zdjęciem (chociaż podziwiam tych, którzy spokojnie przed wybranym modelem stawiają statyw i bez lampy robią tyle zdjęć, aż osiągną ideał).

hacz napisał(a):wyskakuje opcja 3 zdjęcia da się to g... wyłączyć

Zapewne włączyłeś tryb AEB (Auto Exposure Bracketing). Poszukaj go w menu i wyłącz.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
Avatar użytkownika
RAV
 
Posty: 2865
Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 23:58
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez Atlis » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 04:14

Tryb M jest trybem manualnym. Wyregulować ekspozycję trzeba umieć.

F8 na cały model nie wystarczy. Chyba, że masz aparat z matrycą wielkości oka pchły.

Trzy zdjęcia aparat robi bo masz włączony bracketing. Od tego jest instrukcja.

Ogólnie to z aparatem jest wszytko w porządku.
Avatar użytkownika
Atlis
 
Posty: 905
Dołączył(a): piątek, 25 marca 2016, 14:39
Lokalizacja: Rostock / Szczecin / Sliač

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez cooper69 » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 08:45

No niestety wbrew panującym przekonaniom kupno lustrzanki to dopiero początek nauki.
Sama z siebie jak ją traktować jak kompakt zrobi prawie na pewno gorsze zdjęcia niż dotychczasowy aparat.
Obecne zainteresowania - pancerka Polskich Sił Zbrojnych na zachodzie i niemiecka (głównie niszczyciele czołgów).
Galeria: Panther Ausf. A by Tamiya,Jagdpanzer IV L/48 Normandia by Italeri, Sherman Firefly Ic, 1 DPanc. gen. Maczka - Asuka 35-028, Cromwell Mk. IV, 1 DPanc. - (Tamiya 35221)
Bieżący warsztat Renault FT-17 "Trup" - 1:35 MENG TS-008
Pozdrawiam
Rafał Dzięgielewski made by 71
Avatar użytkownika
cooper69
 
Posty: 482
Dołączył(a): środa, 8 kwietnia 2015, 11:47
Lokalizacja: Gdańsk Starówka

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 09:19

Hacz w trybie "M" robi się tak samo zdjęcie jak w innych trybach "A", "P", "S', .
Zrób tak: aparat na statyw, ustaw w priorytecie przesłony "Av" przesłonę na wartość f/16 , iso 100, sprawdź jaki czas dobrał aparat np: 1/5 sek.
Potem przełącz się na tryb "M" i przy takiej samej przesłonie (f/16) ustaw czas naświetlania odpowiednio dłuższy czyli np :1/4 lub np 0/10 sek. i zrób zdjęcie. Efektem tego powinieneś uzyskać doświetlone w cieniach zdjęcie z dobrą ostrością po całości.
Avatar użytkownika
raptorf22
 
Posty: 415
Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 22:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez RAV » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 09:27

raptorf22 napisał(a):Zrób tak: aparat na statyw, ustaw w priorytecie przesłony "Av" przesłonę na wartość f/16 , iso 100, sprawdź jaki czas dobrał aparat np: 1/5 sek.
Potem przełącz się na tryb "M" i przy takiej samej przesłonie (f/16) ustaw czas naświetlania odpowiednio dłuższy czyli np :1/4 lub np 0/10 sek. i zrób zdjęcie. Efektem tego powinieneś uzyskać doświetlone w cieniach zdjęcie z dobrą ostrością po całości.

Korektę ekspozycji (bo o tym tu mowa) można wprowadzić od razu w trybie Av. Nie trzeba takich cudów wyczyniać, chyba że planujesz korektę większą niż +/-2 EV.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
Avatar użytkownika
RAV
 
Posty: 2865
Dołączył(a): czwartek, 20 września 2007, 23:58
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez Atlis » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 10:23

Owszem, można. Tylko nie wiesz z jakiego oświetlenia chłopak korzysta, wystarczy mała zmiana, nawet obrót modelu i całe twoje ustawienie ekspozycji w trybie A idzie wiesz gdzie.

raptor ma rację. Bezpiecznym sposobem jest zrobienie zdjęcia w trybie A, skopiowanie ustawień do trybu manualnego i robienie wszystkich zdjęć na jednym ustawieniu.

Oczywiście zdjęcia robisz do RAW i ostateczne korekty robisz w Ps/Lr lub podobnym.
Avatar użytkownika
Atlis
 
Posty: 905
Dołączył(a): piątek, 25 marca 2016, 14:39
Lokalizacja: Rostock / Szczecin / Sliač

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 11:40

Panowie, każdy ma swoje sposoby. Owszem RAV dobrze prawi że można ustawić korekcję ekspozycji EV na +, ale każdy według swego.
Tryb M pozwala dobrać dowolny czas ekspozycji jaki chcemy i co potem chcemy wydobyć z zdjęcia. Jak robisz zdjęcia ciemnych partii czasami korekcja na "+" nie wystarczy. Automatyka działa zawsze w swój ustalony z góry sposób.
Z tego co widzę kolega "Hacz" nie wie zbyt wiele o podstawach :czas-naświetlanie-przysłona, dlatego zachęcam do zabawy z aparatem.
Avatar użytkownika
raptorf22
 
Posty: 415
Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 22:04
Lokalizacja: Poznań

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez hacz » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 20:22

Dzięki za odzew chłopaki, fakt jest taki że robienie zdjęć lustrzanką to nie jest mo0ja mocna strona człowiek dopiero sie uczy.
Pewnie i tak mam za słaby obiektyw na coś mega, ale co zrobić.
Puki co klepnąłem coś takiego i w sumie jest z ostrością o wiele lepiej F8.
Obrazek
Pozdrawiam Albert
Avatar użytkownika
hacz

BoB 3 miejsce
 
Posty: 1252
Dołączył(a): niedziela, 22 marca 2009, 19:32
Lokalizacja: Kraśnik

Re: Problemy z Canonem 600d

Postprzez raptorf22 » poniedziałek, 4 kwietnia 2016, 22:02

Z tym obiektywem to nie przesadzajmy. Do takich zdjęć nie jest potrzebny hiper-super szkło za xxxx PLN, często to zwykły przerost formy nad treścią.
Dobry kit nie jest zły, w Twoim Canonie każdy zrobi dobre zdjęcie przy odpowiednim ustawieniu ot tyle, nie trzeba wydawać dużo kasy na sprzęt profi.
Jak masz kiepskie światło to wystarczy wydłużyć naświetlanie w trybie "M" to tło i motyw będą jaśniejsze. Powodzenia.
Avatar użytkownika
raptorf22
 
Posty: 415
Dołączył(a): niedziela, 5 października 2008, 22:04
Lokalizacja: Poznań


Powrót do Fotografowanie modeli

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 2 gości