Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez golf czarny » czwartek, 16 marca 2017, 15:32

Dzień dobry Szanownym Użytkownikom,

moja czcigodna babcia, kiedy miała ochotę skorzystać z barku, tłumaczyła sprawę "niskim ciśnieniem". Po lekturze wielu wypowiedzi umieszczonych na tych forach (ale też gdzie indziej) stwierdziłem, że czynnik niskiego ciśnienia może mieć kluczowe (oprócz oczywiście zręczności, talentu i wprawy oraz inteligencji) dla sukcesu w dziedzinie malowania. Co więcej producenci też chcą aby ich farby z godnością opuszczały dyszę, a nie w jakimś strasznym przeciągu. Np: Bilmodel doradza bodajże nie przekraczać 1 Bara. Sprawa jest więć zasadnicza skoro ważna dla cienkich kresek ( w tym preshadingu) metalizerów, i chyba też wszelkich tych mających nasz odbiór przybliżać do oryginału rozjaśnieniach przyciemnieniach, delikatnych cieniach etc.
Oczywiście trzeba mieć reduktor z manometrem. Czasy deptania wężyków zdaje się przeminęły ( a może się mylę?). Ale ja mam kompresor z reduktorem i manometrem . I co z tego kiedy nijak nie mogę zejść poniżej ok 1,5 bara . Wyłącza się "dziad" do opróżnienia wewnętrznego zbiorniczka wyrównawczego wielkości szklanki . Zatem ciśnienie zaraz spada i włącza silnik i znowu sinusoidalny cykl się powtarza. Moment plucia to stały element moich z "dziadem" relacji. Za to z wielką werwą "dziad" sobie poczyna w zakresie 30-40 PSI ponad 2 bary. Ale ja nie potrzebuję napędu dla szkunera, a maszynki co grzecznie namaluje cienką kreskę.
No to po utyskiwaniach pora na pytanie. Czy domontowanie kolejnego reduktora z filtrem coś pomoże . Czy konieczna jest jednak butla? A może są jakieś inne sprawdzone patenty by zbić ciśnienie.
golf czarny
 
Posty: 51
Dołączył(a): poniedziałek, 5 grudnia 2016, 14:01

Reklama

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez patrykvel » sobota, 15 kwietnia 2017, 18:31

Coś masz nie tak z manometrem. Sam posiadam kompresor bez butli i ciśnienie na wyjściu mogę regulować od samego początku, czyli 0psi.
patrykvel
 
Posty: 27
Dołączył(a): wtorek, 1 października 2013, 02:25

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez patryk8 » piątek, 26 maja 2017, 07:24

Tez uwazam ze to cos z manometrem.. Innej opcji raczej nie ma
patryk8
 
Posty: 2
Dołączył(a): czwartek, 25 maja 2017, 09:07

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez Panzer » piątek, 26 maja 2017, 08:20

Nie masz regulacji ciśnienia na aerografie?
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Avatar użytkownika
Panzer
 
Posty: 2206
Dołączył(a): poniedziałek, 31 marca 2008, 16:50
Lokalizacja: Tychy

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez karambolis8 » piątek, 26 maja 2017, 09:39

Manometr to ten "zegarek". Problem będzie raczej w reduktorze bądź nieszczelności układu.
karambolis8
 
Posty: 2167
Dołączył(a): poniedziałek, 21 września 2009, 08:24

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez dewertus » piątek, 26 maja 2017, 13:41

A może warto na potrzeby rad/dyskusji podać model kompresora (no chyba że to samoróbka)?

W popularnych produktach MAR przed/za (w zależności od której strony patrzymy) manometrem jest skraplacz na którym jest "ukryty" zawór którym można redukować ciśnienie... Trzeba tylko uważać bo ponoć jest na tyle delikatny, że łatwo go "przekręcić"...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
Avatar użytkownika
dewertus
 
Posty: 3695
Dołączył(a): piątek, 26 czerwca 2009, 01:46
Lokalizacja: Warszawa

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez golf czarny » poniedziałek, 29 maja 2017, 12:03

Przepraszam za nikłą aktywność. Już nadrabiam . Kompresor ma ogólnie nazwę as - 176. I właściwie nieważne pod jakim brandem występuje obecnie ( prawdopodobnie do zobaczenia na stronie fenga).

Może jeszcze raz opiszę. Kompresor jako taki pracuje, tłoczy powietrze, ale poniżej 20 psi zakres regulacji znacznie się ogranicza. Jak to się dzieje. Kompresor nie ma takiej regulacji jak większość tych który używacie czyli manometro-filterko-reduktora (grube czarnego pokrętła) , które się odciąga. Ma natomiast coś w rodzaju "potecjometra" w kolorze u mnie niebieskim. Kręci się tym pokrętłem mniej więcej z siłą potrzebną do regulacji "jak w radiu" .
no i efekt jest taki ,ze kiedy próbuje ustawić niżej niżej niz 20 psi kompresor się albo wyłącza albo albo wyłącza i załącza co chwila .

To są jego dane: ze strony fengi ( zresztą imo obskurancko napisane dlatego nanoszę poprawki)

dane regulatoru ciśnienia: 0 - 7 kgf / cm2 (0-100 PSI)
zbiornik (mały zbiornik ciśnieniowy) 0,3 L
zawór bezpieczeństwa
zabezpieczenie termiczne

regulacja ciśnienia: od 0 BAR do 3 BAR
pojedynczy przełącznik
automatyczna praca ciśnienia 29 PSI, automatyczne wyłączanie po osiągnięciu 43 PSI
golf czarny
 
Posty: 51
Dołączył(a): poniedziałek, 5 grudnia 2016, 14:01

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez karambolis8 » poniedziałek, 29 maja 2017, 17:11

To kup filtr z reduktorem i manometrem :)
karambolis8
 
Posty: 2167
Dołączył(a): poniedziałek, 21 września 2009, 08:24

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez patrykvel » wtorek, 13 czerwca 2017, 14:15

Napisałeś długi post, alej dalej nie wiadomo co jest nie tak. To normalne, że przy niskim ciśnieniu kompresor się wyłączy, ze względu na sporą nadwyżkę ilości powietrza. powinno wyglądać to tak.
Manometrem ustawiasz 1bar na wyjściu. Gdy Ty będziesz malował, ciśnienie przed manometrem będzie spadać do 3 barów, w tedy kompresor się załączy i podniesie ciśnienie do 4barów by znów się wyłączyć. Ciśnienie na manometrze powinno cały czas być stabilne (1bar).
Jeżeli u Ciebie kompresor wyłącza się, i załącza się dopiero jak ciśnienie spadnie do zera, to na 90% padł przekaźnik który załącza kompresor przy 3 barach.
patrykvel
 
Posty: 27
Dołączył(a): wtorek, 1 października 2013, 02:25

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez golf czarny » środa, 14 czerwca 2017, 13:47

patrykvel napisał(a): powinno wyglądać to tak.
Manometrem ustawiasz 1bar na wyjściu. Gdy Ty będziesz malował, ciśnienie przed manometrem będzie spadać do 3 barów, w tedy kompresor się załączy i podniesie ciśnienie do 4barów by znów się wyłączyć. Ciśnienie na manometrze powinno cały czas być stabilne (1bar).
Jeżeli u Ciebie kompresor wyłącza się, i załącza się dopiero jak ciśnienie spadnie do zera, to na 90% padł przekaźnik który załącza kompresor przy 3 barach.


Czy to założenie robisz dla typu który podałem? Może masz praktykę z takim kompresorem?
Proszę spojrzyj na mój post późniejszy "automatyczna praca ciśnienia 29 PSI, automatyczne wyłączanie po osiągnięciu 43 PSI" czyli załącza się przy 2 B a wyłącza przy 3 nominalnie. Ale jak ustawiam na powiedzmy 20 psi to jeszcze się da malować .Ale niżej wskazów zaczyna chodzić góra dól i się bardzo często wyłącza a przy zbiorniku o,3 ciśnie spada momentalnie. Więc stabilne to nie jest.
golf czarny
 
Posty: 51
Dołączył(a): poniedziałek, 5 grudnia 2016, 14:01

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez patrykvel » poniedziałek, 19 czerwca 2017, 20:12

napsiałeś, ze masz AS-176 czyli to samo co ja. Tak czy siak nie ma znaczenia co to za kompresor. Wyłąćznik ciśnieniowy jest przed manometrem, więc pracuje od niezależnie od ustawionego ciśnienia.
Post przeczytałem, ale tak na prawdę nic konkretnego z niego nie wynika. Napisałem 2 scenariusze jakie mogą wystąpić, a ty dalej opisałeś problem po swojemu.
patrykvel
 
Posty: 27
Dołączył(a): wtorek, 1 października 2013, 02:25

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez golf czarny » wtorek, 20 czerwca 2017, 11:08

Jeśli masz praktykę z as -176 to... "jesteśmy w domu" :) . Opisze to jeszcze raz.
1)Kompresor włączony i aerograf dwufunkcyjny podłączony. Wyłącza się właśnie przy ok 4 barach na manometrze.

2)Kompresor włączony i aerograf dwufunkcyjny podłączony. Spust wciśnięty . Ustawiony na 20 psi pracuje stabilnie ,cały czas tłoczy.

3)Kompresor włączony i aerograf dwufunkcyjny podłączony. Spust wciśnięty . Ustawiony na 15 psi pracuje niestabilnie (wskazówka na manometrze drga) ,cały czas tłoczy.

4)Kompresor włączony i aerograf dwufunkcyjny podłączony. Spust wciśnięty . Ustawiony na poniżej 15 psi pracuje niestabilnie , wyłącza się i załącza po kilku sekundach .

Czy u Ciebie na ciśnieniu ustawionym poniżej 1 bara i wciśniętym spuście pracuje cały czas , czy tez załącza i wyłącza ?
golf czarny
 
Posty: 51
Dołączył(a): poniedziałek, 5 grudnia 2016, 14:01

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez patrykvel » wtorek, 20 czerwca 2017, 20:30

3 posty wyżej napisałem odpowiedz na twoje pytanie.
Ale co kurde pracuje niestabilnie? Ja cały czas mam wrażenie, że ciśnienie na wyjściu aerografu masz stabilne(chociaż tego nie podajesz) tylko z niewiadomych względów czepiłeś się tego, że kompresor się wyłącza. Przecież od tego jest wyłącznik ciśnieniowy, aby go wyłączyć jak osiągnie 4 bary.
patrykvel
 
Posty: 27
Dołączył(a): wtorek, 1 października 2013, 02:25

Re: Niskie ciśnie - jak tego dokonać?

Postprzez golf czarny » czwartek, 22 czerwca 2017, 15:58

Wydaje mi się , że być może ogarnąłem .... siedziałem 45 min i i bawiłem się na sucho , bez stresu zachlapania farbą. Dochodzę do wniosku, że problem ( nie wiem czy to usterka , czy też nie) jest w ustawieniu poniżej 15 psi. Pokrętełko jest w tym zakresie może zbyt czułe a powrót do ustawionego ciśnienia po wyłączeniu kompresora albo ponownym wciśnięciu spustu różnie wychodzi.np. było ustawione na 8 psi a wskazówka wraca na 15 psi przy kolejnym wciśnięciu spustu. Co charakterystyczne kręcenie w stronę off może odbywać się dalej po osiągnięciu "0" na manometrze.
golf czarny
 
Posty: 51
Dołączył(a): poniedziałek, 5 grudnia 2016, 14:01


Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 4 gości