F6F-5 Eduard 1:48 Lieutenant (jg) Arthur Ray Hawkins

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F6F-5 Edek 1:48 Lieutenant (jg) Arthur Ray Hawkins

Postprzez K.Y.Czart » środa, 12 maja 2010, 21:15

Gienek napisał(a):Dlaczegóż więc nie mogłyby być malowane osłony z jednej i drugiej za jednym zamachem na GSB? Przecież tak był malowany pierścień przedni (wykonywany jako jeden element) czy żaluzje chłodzenia.

Jeśli pozwolicie, to wtrącę słowo. :) Z logicznego punktu widzenia mogło być jak mówisz. Ale czasami szukam jakichś szczegółów na stronie warbirdinformationexchange.org. Tam jest mnóstwo zdjęć z zakładów Grummana i nie tylko. I na stronie http://www.warbirdinformationexchange.o ... &start=120 jest zdjęcie dziesięciotysięcznego Hellcata. Jest w malowaniu GSB, ale osłonę od środka ma w jasnym kolorze. Nie wiem jakim :->, ale nie GSB. Więc chyba jednak nie malowano tego "po całości" :-/ Na niektórych innych zdjęciach z fabryki też można czasami dostrzec wewnętrzne powierzchnie osłon.
K.Y.Czart

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Gienek » środa, 12 maja 2010, 21:24

O! faktycznie zapomniałem o tym zdjęciu :) (i jeszcze jednym).
No proszę. I dyskutuj to sobie człowieku, listę sobie rób a tu np. żółty (ZCY) - bo czemu nie? :lol:
No dobra. Poważnie.
Na 10.000th - GG?

Edycja: postaram się jutro znaleźć zdjęcie (chyba w pracy powinienem mieć) leżącego panelu osłony z wnętrzem GSB.
Gienek

Postprzez michalp78 » środa, 12 maja 2010, 21:48

No właśnie biegłem szukać tej fotki numeru 10000, bo tak mi świtało, że to coś jasnego. Ale czy GG czy IG czy jakiś zabarwiony ZC to chyba nie sposób ocenić. A znamy BuNo tego Hawkinsa? To jakiś bardzo wczesny? Teoria o GSB też się trzyma kupy, ale w Corsairze bardziej, bo tam od początku chyba uznawali ten fragment płatowca za powierzchnie widoczną z zewnątrz.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Marek(Thrawn) » środa, 12 maja 2010, 22:38

Wtrącając 3 grosze to dodam tak.
Na wyżej wymienionej stronie jak też i z tego co przejrzałem zdjęcia u siebie to widać jest jasny kolor więc na pewno nie był to czarny ani GSB. Teraz kolejne spostrzeżenie. Na owych zdjęciach z fabryki widać Hellcaty w budowie i większość jest w środku przed kabiną malowana na coś jasnego powiedzmy GG. I teraz konkluzja myślicie, że przemalowywali to potem na IG.
Tak więc sądzę, że kolory do wyboru to IG i GG. Jak bym pomalował to na jasny szary chyba nikt by się nie czepiał co ??
Czy jednak obrać kolor IG.
BuNo 42158 z tego co pamiętam.
Ostatnio edytowano czwartek, 13 maja 2010, 08:15 przez Marek(Thrawn), łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez Jaho63 » środa, 12 maja 2010, 22:55

Marek(Thrawn) napisał(a):BuNo 42158 z tego co pamiętam

Jak z pamięci "walisz" to jesteś dobry. :mrgreen:
Hawkinsowe Buldingi:
58937 58571 42553 65951
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez michalp78 » czwartek, 13 maja 2010, 09:17

42158 i 42553 odpadają bo to F-3.
58937 i 58571 to są wczesne F-5 i pasują , natomiast 65951 to znowu F-3 z ostatniej serii i to też może być ten ze zdjęcia. Wiatrochron nie jest tu chyba rozstrzygającym dowodem.

Jeszcze o kolorze osłony:
To co wyżej podałem za "The official Monogram..." dotyczy jednak Avengera produkcji GM, chociaż opiera się na dokumencie wytworzonym przez Grumman Aircraft Engineering Corporation. Na końcu jest wzmianka, że w TBF-1 miał przedział silnika wykończony na Light Grey czyli Grumman Grey. A więc może analogicznie było w Hellcacie. W trójkolorowych F-3 to pewne.Problem w tym, że w marcu 44 Avengery były jeszcze trójkolorowe, a Hellcaty powinny już być GSB.
GG będzie moim zdaniem OK - w każdym razie do obronienia (ale zrób ciemniejszy niż z tyłu). Natomiast z fotek widać, że czarny, mimo przepisu, regułą nie był.
Pozdrawiam. Michał
michalp78

Postprzez Marek(Thrawn) » sobota, 22 maja 2010, 22:35

Dobra odświeżę wątek bo nikt nie czyta :D. Zresztą nie ma co czytać.
Więc dam coś pooglądać :twisted:
Zdjęcia gorące jeszcze więc nie zwracajcie uwagi na kolorystykę bo sztuczne oświetlenie. W dzień postaram się zrobić z jedno nowe by uzyskać kolory.
Oto zdjęcia:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Obiecane zdjęcia z poranka w naturalnych kolorach.
Oj chyba przesadziłem z washem i brudzeniami. Mi się osobiście podoba.

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam Marek(Thrawn)
Marek(Thrawn)

Postprzez kitt94 » niedziela, 23 maja 2010, 12:29

Bardzo ładnie prezentują się te szczegóły. MI także się podoba ;o)
kitt94

Re: F6F-5 Eduard 1:48 Lieutenant (jg) Arthur Ray Hawkins

Postprzez ^Adam^ » piątek, 9 września 2011, 21:21

Witam.

Model jak narazie prezentuje się wspaniale. :) Jestem pełen podziwu szczególnie dla silnika :shock:

Mam jescze skromne pytanie...
Może ta informacja gdzieś mi umknęła. Mianowicie skąd zdobyć plany modelu w sklali 1/48 ??
Chodzi o plany, które są potrzebne do wykonania nitów. Czy musiałbym specjalnie kupować jakiś magazyn modelarski (na internet chyba nie mam co liczyć) lub szukać tego w jakichś innych tego typu pismach związanych z lotnictwem?
Wczoraj to historia, jutro to tajemnica, ale dzisiaj jest darem...
^Adam^

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat