Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Spitfire Vb Hobby Boss 1/32

Postprzez Czarny » wtorek, 3 stycznia 2012, 12:57

Nie ma sensu po takiej ilości pracy w niego włożonej teraz się poddawać. Nie zrobisz nigdy dobrze wszystkim, szczególnie na forum modelarskim, bo zawsze znajdzie się ktoś kto wyciągnie asa z rękawa i powie że on za młodu widział że ten szary to powinien być o 6,66% ciemniejszy. To ty w pierwszej kolejności powinieneś być zadowolony z rezultatu. Wydech można tez odlać, na bank znajdzie się ktoś kto chętnie to zrobi.
Czarny

Reklama

Postprzez malinowski » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:13

Mam taki model (jestem z 3city) ale nie mam czym odlać
na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez Marek Naja » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:24

Spokojnie, nie napisałem, że model odleciał przez balkon :mrgreen: Zamówiłem w najlepszym sklepie modelarskim w Polsce wydechy żywiczne. Co prawda do Hasegawy ale myślę, że wlizą. Swoją drogą coś pechowy ten model. Ułamało mi się w nim to coś za kabiną w otwieranym luku (radiostacja?) i lata se w środku :roll: Muszę w wolnej chwili obmyśleć jak to wyciągnąć. A na razie korzystając z anginy idę pieścić najnowszy nabytek.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 3 stycznia 2012, 13:31

Marek Naja napisał(a):Słaby zestaw...

No słaby to on jest rzeczywiście. Ale z grubsza Spitfira jednak przypomina. ;o)

PS. Teraz zauważyłem np., że Chińczycy zrobili tabliczkę informcyjną przy otworze do ręcznej przekładni rozrusznika z pancernej blachy. :-> Pewnie nie mieli takich zdjęć (dzięki Janusz) :D :

Obrazek

A przy okazji widać na ile ostre/miękkie są przejścia kolorów. Otwór w osłonie ma pewnie około 3 cm.
K.Y.Czart

Postprzez Marek Naja » niedziela, 22 stycznia 2012, 13:44

Problemy z wydechem zostały opanowane więc model dostał wash i mat. Przygotowany do pigmentów.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Marek Naja » poniedziałek, 6 lutego 2012, 16:22

Troszkę przypudrowałem nosek zlośnicy...

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Przy okazji jakoś zakupiłem takie cuś. Gdybym od razu wiedział, że to przepak Academy pewnie bym się nie zdecydował. Tak zaś wpadłem, bo spasowanie eduardowskiej żywicy z kadłubem jest takie sobie więc było kupę szpachlowania i szlifowania. Przy okazji większość wypukłych nitów poszła won. Znitowałbym go ale zauważyłem, że ACTA działa i nic nie można znaleźć z planów zawierających takie detale. Boję się w ogóle chodzić do sklepów. Ostatnio zauważyłem za 260 zł He-111 Revella w 1/32. Ręce mi się zatrzęsły bo lubię ten samolot ale twardo powiedziałem sobie basta!
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 lutego 2012, 16:55

Spitfir wygląda znakomicie ! Model Hobby Bossa robi bardzo dobre wrażenie. Może nie jest to Tamiya ale po sklejeniu prezentuje się naprawdę przyzwoicie. Wygląda jak Spitfire, a nie o każdym modelu można powiedzieć po sklejeniu, że przypomina pierwowzór ;o)
Georg01

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:27

Georg01 napisał(a):... przypomina pierwowzór ;o)

Keyword w tym przypadku - przypomina. Tylko. :-|
K.Y.Czart

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:30

K.Y.Czart napisał(a):Keyword w tym przypadku - przypomina. Tylko. :-|

Aż tak źle ?! Nie powiem, że to model idealny, ale wygląda całkiem dobrze. Pewnie tu i tam brakują mu ułamki milimetra do ideału, ale bryła robi dobre wrażenie. Mylę się ?
Georg01

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 6 lutego 2012, 18:40

Georg01 napisał(a):Aż tak źle ?! Nie powiem, że to model idealny, ale wygląda całkiem dobrze. Pewnie tu i tam brakują mu ułamki milimetra do ideału, ale bryła robi dobre wrażenie. Mylę się ?

Może gdyby nie ta "parówka" udająca grzbiet kadłuba (od drzwiczek do statecznika) oraz wiatrochron, to można by nawet przymknąć oko na te "ułamki" i parę innych drobiazgów, które nie są tak od razu widoczne. ;o) Ja w każdym razie mam w zapasie odlany w żywicy, przerobiony kadłub z tamijskiej dziewiątki, na wypadek gdybym się na tą piątkę kiedyś skusił. ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 lutego 2012, 19:07

Robi ktoś nową osłonę kabiny do "piątki" w 1/32 ? Szukałem u Squadrona ale nie znalazłem. Prawdę mówiąc nie znalazłem żadnej osłony do Spitfira w 1/32. A przydałaby się np. ta z integralną szybą pancerną, bo w HB nie ma.
Georg01

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 6 lutego 2012, 19:20

Chyba nikt nie robi. Pozostaje wykorzystać Revella/Hase. Np. ten:
Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez Georg01 » poniedziałek, 6 lutego 2012, 19:35

No tak, ale kupować Revella czy Hase dla osłony to tak nie za bardzo. Musi ktoś w końcu wydać. Może Czesi ? Możnaby skpiować wiatrochron z IX Tamiyi. Wygląda na taki sam jak w późnych V.
Georg01

Postprzez K.Y.Czart » poniedziałek, 6 lutego 2012, 21:43

Georg01 napisał(a):No tak, ale kupować Revella czy Hase dla osłony to tak nie za bardzo. Musi ktoś w końcu wydać. Może Czesi ?

No. ale z tego Revella/Hase jeszcze parę rzeczy można wykorzystać. Są trzy kołpaki do śmigieł trójłopatowych i tyleż śmigieł. Jedno śmigło czterołopatowe i takiż kołpak. ;o) Rury wydechowe "w rybkę" i bez "ogonków", filtr Aboukir i tropikalna "broda" Vokes, 3 typy końcówek skrzydeł, dwa wiatrochrony i dwie limuzyny, niezłe koła pięcioszpruchowe, duży zbiornik dodatkowy i trochę maneli do wykorzystania w kabinie. I całkiem niezłe kalki. W sumie za tą stówkę może być, nawet bez wykorzystywania samego płatowca. :->

Georg01 napisał(a):Możnaby skpiować wiatrochron z IX Tamiyi. Wygląda na taki sam jak w późnych V.

Niby można.
K.Y.Czart

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat