Prace badawcze nad sklejką :)

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Prace badawcze nad sklejką :)

Postprzez RH » środa, 22 lutego 2012, 16:41

Exito napisał(a):Chyba Pan zasłużył , tylko dlaczego sprowadzał Pan te maski z Irlandii mając w Krakowie pod nosem ? I wcale nie drożej licząc przesyłkę ? Zawsze można było wpaść w drodze do Pana Jacka Sz. :D

A tak jakoś wyszło :( Następnym razem coś zamówię,a dokładnie to mam w planach blaszkę do Fokkera DR I z Rodena w 1:32
RH

Reklama

Postprzez alphard » środa, 22 lutego 2012, 18:08

Nie znam się na malowaniu sklejki - ogólnie to prawie wcale nie znam się na modelarstwie, ale dla mnie sklejka to kawałek złożony z cieniutkich warstw, a nie deska ze słojami. Wg. mnie sklejka powinna mieć bardziej jednolity kolor.
Obrazek
alphard

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 lutego 2012, 18:21

Wyobraź sobie deskę ze słojami, którą tniesz wzdłuż na arkusze forniru. Następnie te arkusze sklejasz ze sobą w różnych kierunkach, tworząc sklejkę. Czy ten proces pozbawia zewnętrzne arkusze widoku słojów?

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 22 lutego 2012, 18:54

alphard napisał(a):Nie znam się na malowaniu sklejki - ogólnie to prawie wcale nie znam się na modelarstwie, ale dla mnie sklejka to kawałek złożony z cieniutkich warstw, a nie deska ze słojami. Wg. mnie sklejka powinna mieć bardziej jednolity kolor.

Faktycznie taka sklejka bez słojów, lub bardzo niewielkimi ich śladami istnieje. Wszystko zależy od technologii skrawania:
http://www.tu.koszalin.pl/technologie-h ... 009-34.pdf
Grzegorz2107

Postprzez tomtre » środa, 22 lutego 2012, 19:50

Grzegorz2107 napisał(a):
alphard napisał(a):Nie znam się na malowaniu sklejki - ogólnie to prawie wcale nie znam się na modelarstwie, ale dla mnie sklejka to kawałek złożony z cieniutkich warstw, a nie deska ze słojami. Wg. mnie sklejka powinna mieć bardziej jednolity kolor.

Faktycznie taka sklejka bez słojów, lub bardzo niewielkimi ich śladami istnieje. Wszystko zależy od technologii skrawania:
http://www.tu.koszalin.pl/technologie-h ... 009-34.pdf

Zgadza się. Dlatego na szmatopłatach generalnie robi się jak chce to drewno. Zawsze będzie się to jakoś broniło.

Estetycznie do mnie przemawia bardziej właśnie taka przecierka z ledwo widocznymi słojami. Wyraźne usłojenie wygląda jakoś tak... komiksowo :P Co nie znaczy, że nie pasuje do szmaciaków. Pasuje tylko średnio mi się podoba.

Co do natomiast samego produktu... aż chce się powiedzieć "kurde blaszka" :mrgreen: Też się chyba zaopatrzę, zwłaszcza, że nie kosztuje majątku, a może kiedyś się przekonam do takiego drewna.
Moja cała "kariera" na PWM
- Albatros DIII - viewtopic.php?f=13&t=17001
- Junkers D.I - http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=22657
I to by było wszystko jak do tej pory :)
tomtre

Postprzez DUDE » piątek, 24 lutego 2012, 08:29

Toź to rewelacyjny przełom dla 1:32.!
Pozostaje czekać na konwersje do 48mki-jak dla mnie
Kolega złamał monopol na kingsize
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez lukaszlaskowski » piątek, 9 marca 2012, 16:24

Zdążyłem.
Wypróbowałem szablony do drewna firmy RB. Rewelacyjne narzędzie! Chciałem Wam pokazać, jak to fajnie wychodzi, ale zamiast tego pokażę, jak można wszystko spie... zepsuć. Wystrugałem sobie mianowicie skrzynię na dioramę (taką, do transportu silnika). Pomalowałem kolorem bazowym drewna, zamaskowałem co drugą deskę i psiknąłem od szablonu ciemniejszym kolorem. Potem zamaskowałem te pomalowane deski i znowu słoje od szablonu. Potem delikatna przecierka suchym pędzlem, celem zróżnicowania odcienia desek. Wyszło świetnie!
I tu kończy się mój dobry humor. Wiadomo, że lepsze jest wrogiem dobrego. I jeszcze brak cierpliwości. Postanowiłem złoszować całość, coby lepiej było widać łączenia desek. I kiszka. Część słojów się zmyła z łoszem (brak cierpliwości). Całość zaczęła wyglądać znowu jak "utytłane coś" - po nocach mi się to śni. Poniżej kilka zdjęć skrzyni - tak na przestrogę - warto się czasem zastanowić przed kolejnym krokiem (albo przynajmniej poczekać, aż farba wyschnie).
Co do szablonów, to są rewelacyjne! Wierzcie mi na słowo, zanim wszystko schrzaniłem, wyglądało świetnie!
Obrazek
Obrazek

Pozrawiam serdecznie, Łukasz
lukaszlaskowski

Postprzez Patterson » piątek, 9 marca 2012, 17:18

szablony do drewna? A co to i jak wygląda?
Patterson

rpm2

Postprzez alphard » piątek, 9 marca 2012, 17:29

Patterson napisał(a):szablony do drewna? A co to i jak wygląda?

Obrazek
alphard

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat