F6F-3 Hellcat Eduard 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F6F-3 Hellcat Eduard 1:48

Postprzez rollingstones » czwartek, 5 maja 2011, 20:41

greatgonzo napisał(a):A mógłbyś zdefiniować 'prawdziwie'?

oczywiście, aby

Gienek napisał(a):wyglądało jak Hellcat.
płotka
rollingstones

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez greatgonzo » czwartek, 5 maja 2011, 20:48

A.
To moim zdaniem będzie ciężko.
greatgonzo

Postprzez Ostach » czwartek, 5 maja 2011, 20:52

Hm, nie traktuję tego jako wypłowienia tylko raczej jako jakiś światłocień, zabieg, żeby model nie był płaski - a taki wydawał mi się przed tym wszystkim.
No niestety zawiodę niektórych, nie robię repliki a jedynie fajny model. Zaraz ktoś powie "pomaluj w kwiatki, będzie świetny", no trudno. Co do "prawdziwości" wyglądu to byłoby super, gdyby tak wyszło przy okazji doprowadzenia modelu do fajnego i efektownego wyglądu. Malowanie glazurowe to taki eksperyment, żeby zobaczyć jak to wygląda i w gruncie rzeczy nie zamierzam wracać do wyglądu sprzed tego cieniowania. Chcę zrobić model w takiej manierze.
Filtrów chętnie bym tu spróbował, to pewnie dobra rada. Nie robiłem tego nigdy ale KW z sąsiedniego działu już jest przeznaczony na eksperymenty z filtrami.
Jakie kolory tych filtrów? Szary? Żółty? Na mat jak pisze Mig?
I co rozumiesz Rollingstones przez "różnokolorowe punktowe washe"?

A brąz van dyke z tubki i patyczki to sobie wypraszam! Ja go zawsze rozcieńczam i ścieram starą koszulką! :lol: :lol: :lol:

P.S.
Co do aspektu technicznego to przyklejałem kawałek taśmy maskującej wzdłuż krawedzi blachy i tam pryskałem. Łatwiejsze niż mi się wydawało. Podpytaj jednak kafelkowe autorytety jak oni robią bardziej zaawansowane efekty.
Ostatnio edytowano czwartek, 5 maja 2011, 20:54 przez Ostach, łącznie edytowano 1 raz
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez Marek Naja » czwartek, 5 maja 2011, 20:54

Przemek - MaXus napisał(a):[...]zresztą może i Marek, opiszesz kulisy swego warsztatu[...]

To jest banalnie proste. Wystarczy kawałek kartki papieru docięty w literkę L i zamaskujesz tym wszystko bez żadnych taśm.
vel Baldigozz
Marek Naja

rpm3

Postprzez rollingstones » czwartek, 5 maja 2011, 20:56

A moim nie. Jestem pewien, że ten efekt można tak roznorodnie zróznicować tak,że kafelki będa wspomnieniem. Powierzchnia natomiast zagra. Choć krótko mówiąc uważam że kafelki to nie do końca styl który mnie przekonuje jako baza wyjściowa. Takie samo mam zdanie o pre i po cieniowaniu. Ale to tylko moja opinia.

Ostach utarło się tak, że wash musi być jednokolorowy - a dlaczego w jednym miejscu nie może być brązowy, a na innej powierzchni np ciemno szary, albo jasny na tych doświetlonych panelach.
płotka
rollingstones

Postprzez Ostach » czwartek, 5 maja 2011, 20:59

rollingstones napisał(a):Ostach utarło się tak, że wash musi być jednokolorowy - a dlaczego w jednym miejscu nie może być brązowy, a na innej powierzchni np ciemno szary, albo jasny na tych doświetlonych panelach.
A to tak to ja robiłem na Avengerze. Wash był różny na różnych kolorach. To o czym piszesz to krok dalej. Ogarniam już. Pokombinuję.

A co nie tak jest z pre i post szejdingiem?
"Mr. Spock, the women on your planet are logical. That's the only planet in the galaxy that can make that claim."
Ostach

Postprzez greatgonzo » czwartek, 5 maja 2011, 21:04

Wszystko da się zamalować.
Problem leży w przeskalowywaniu efektów i deformacji obiektu. Problem w przypadku definicji wg Gienka. Przy założeniu Ostacha o problemie nie może być mowy.
greatgonzo

Postprzez Przemek - MaXus » czwartek, 5 maja 2011, 21:11

Ostach, Marek - dzięki.
Przemek - MaXus

Postprzez Ostach » sobota, 19 stycznia 2013, 00:33

Praca mgr obroniona więc w ramach chwili relaksu, po...niewielkiej...przerwie trochę ruszyłem model. Od poprzednich zdjęć doszły kalki, naniesione może pół roku temu oraz dodatkowe cieniowanie - a właściwie różnicowanie powierzchni wykonane teraz. Potem wash i okopcenia. Model jeszcze nieskończony.
Teraz tak to wygląda:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

I jak?
Ostach

Postprzez Frosty » sobota, 19 stycznia 2013, 01:24

Jak dla mnie bardzo ładnie - może to tylko moje subiektywne wrażenie ale wypłowienia na górych częściach skrzydeł jak najbardziej mi pasują. Zastanawia mnie natomiast jedno: czy granatowy okrąg pod gwiazdami powinień się różnić odcieniem od koloru górnej części samolotu, czy to tylko kwestia takich a nie innych kalek?
"Deliberty planned fighter sweep went just as we hoped. The Mig's came up. The Mig's were aggressive. We tangled. They lost"
- Col. Robin Olds, shortly after operation "Bolo", Ubon, Thailand
Frosty

Postprzez greatgonzo » sobota, 19 stycznia 2013, 01:56

Powinien.
greatgonzo

Postprzez nariman » sobota, 19 stycznia 2013, 18:03

Hej, ogólnie ładnie poskładany, co do wypłowień to mnie osobiście nie bardzo się podobają, ja bym go jeszcze wyszorował gazetą. Teraz wygląda trochę jakby był czymś oblany. Nie wiem, może gdzieś są na to papiery. Fajnie że te kafle są mniej widoczne :mrgreen:

Pozdrawiam.
nariman

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat