Albatros D.II, Roden, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Albatros D.II, Roden, 1:72

Postprzez GrzeM » sobota, 9 lutego 2013, 00:24

Uch. Znasz zdjęcie tego samolotu? Ja nie wierzę, że on był zielony, Czesi też nie...
Dyskusja na czeskim forum:
http://www.modelforum.cz/viewtopic.php?f=310&t=8039
Obrazek
I taka interpretacja:
Obrazek
(wydaje się, że po prostu sklejka po latach ściemniała albo ją zabejcowali. Na forum Czesi gdybają, że albo drewno, albo brąz.
Ja się nie upieram, zielony też może być, ale... na obu znanych zdjęciach płaty są wyraźnie jaśniejsze od kadłuba.
GrzeM

Reklama

Postprzez Eisspin » sobota, 9 lutego 2013, 11:04

Nie znam zdjęć. Jak pisałem na wstępie, model miał być na przetarcie szlaków w szmatopłatach, bez wnikania w szczegóły. Próba zmierzenia się ze sklejeniem równo dwóch płatów i zrobienia naciągów.

Jednak patrząc na zdjęcia, zastanawiam się, jaki wpływ na te różnice koloru płaty-kadłub mogła tu mieć gra światła i cienia.

Mój "zielony" w każdym razie walczy ;o) . Kalki już w wodzie zaczęły pękać i nie dało rady w żaden sposób przenieść ich na model. Zdziwiło mnie to, bo poprzednio kalki kładły się bardzo fajnie.

Oznaczenia na dolnym płacie namalowałem od szablonu. Nie wiem co zrobić z napisem. Narazie przychodzi mi do głowy tylko wymaskowanie pola napisu i wymalowanie "FALCO" z pędzla.
Eisspin

Postprzez GrzeM » sobota, 9 lutego 2013, 11:35

Tak jak pisałem, kalki mogę Ci podesłać. Zarówno "FALCO" (z Rodena na 100%, a może i jakieś czeskie, choć wczoraj szukałem i nie mogłem znaleźć, ale kiedyś je miałem) - jak i jakieś inne na Oeffaga D.II (praktycznie na każdego).

A może jednak dokup D.III późnej serii i "skrzyżuj" te modele - do tego kadłuba daj płaty od D.III i zrób jakiegoś zielonego (np. polskiego), a do Twoich płatów zrób nowy kadłub ze zwykłym kołpakiem?

Co do zdjęć - na drugim, tym w hangarze, dość wyraźnie widać, że płaty są jaśniejsze niż kadłub, a oświetlenie jest takie, że nie powinno mieć na to wpływu. Podobnie wygląda stojący obok Brandenburg tej samej firmy z tym samym napisem. Na górnych płatach Albatrosa też widać ślady po zamalowaniu krzyży.
Ostatnio edytowano sobota, 9 lutego 2013, 12:28 przez GrzeM, łącznie edytowano 1 raz
GrzeM

Postprzez Eisspin » sobota, 9 lutego 2013, 12:06

W moim papierniku nie mieli czarnego brystolu, ale znalazłem w domu jakieś resztki niebieskiego. Zdjęcia wyszły lepiej, więc pokażę, co mam na teraz :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

I co można było, złożone na sucho.
Obrazek

GrzeM -> W kwestii kalek, to może się skontaktuje na PW.
Eisspin

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat