Bf-109E7 / Airfix 1:48 / Standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf-109E7 / Airfix 1:48 / Standard

Postprzez nariman » czwartek, 9 maja 2013, 19:15

Siema, ładny model z airfixa jest, ale na Twoim miejscu poprawiłbym gdzie nie gdzie przejścia kolorów na kadłubie .
No i koniecznie zrób coś z tymi okopceniami na osłonie silnika bo jest nie fajnie.

Pozdrawiam.
nariman

Reklama

Postprzez jonnym » czwartek, 9 maja 2013, 22:09

No ładnie to wyszło.A piszac ze zdecydowanie za duzo farby dałes miałem na mysli ten bardzo intensywny kolor o ktorym pisałes.Zle sie troche wyraziłem.No jest jakis inny i moze dlatego tak wyszło.jedyna opcjia to było zrobic przeswity lekkie czyli mniej farby dac o to mi chodziło.Troche sie zakreciłem hehe.pozdrawiam.
jonnym

Postprzez greatgonzo » piątek, 10 maja 2013, 01:08

jedyna opcjia to było zrobic przeswity lekkie

I tu się nie zgadzam. Jedna - tak. Jedyna - nie!
Uważam, że przekreślanie z góry jakiejś metody malarskiej jest po prostu zbędnym ograniczeniem. Tym bardziej traktowanie jakiejś metody jako jedynie słusznej.
greatgonzo

Postprzez merlin_PL » piątek, 10 maja 2013, 08:15

jonnym.

No trochę się zakręciłeś , bo zwyczajnie mozna było napisać że w Twojej ocenie poszczególne kolory powinny być trochę bardziej rozjaśnione i zróżnicowane. Zwróc tylko uwagę , że to Twój subiektywny punkt widzenia , a nie Huberta.

Kiedyś o tym pisałem
Chyba 2 lata temu na jakiejś wystawie obok siebie stanęło 5 - 6 Spitfire VB w 1/48 w chyba najbardziej oklepanym i znanym malowaniu J. Zumbacha . Kazdy z modeli miał trochę inny odcień DG i OG , model różniły się od siebie i wszystkie one były dla mnie na całkowicie akceptowalnym poziomie pomimo Tych różnic. Stąd zachowuję do stwierdzeń za jasno , za ciemno pewien dystans. Jezeli dla Huberta jest to akceptowalne jest OK.

O tym ,że zdjęcie zdjęciu nierówne.I na zdjęciach różnie widac. Inny przykład.
Miałem tą przyjemność , że w ciagu kilku ostatnich lat miałem okazję widzieć w stanie lotnym około 15 - 20 Spitów i gdzieś drugie tyle wystawionych w hangarach. Narobiłem chyba kilkaset zdjęć cyfrówką w różnych porach dnia , w pomieszczeniu . I wiesz co one naprawdę się mocno różnią kolorystyką . I naprawdę wszystkie miały ( poza incydentalnymi przypadkami ) całkowicie dla mnie akceptowalny wygląd. Tak to wygląda w praktyce.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Arcturus » piątek, 10 maja 2013, 08:22

Podoba mi się, wyrazisty wyszedł. Ciekawe jak go wykończysz :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez dewertus » piątek, 10 maja 2013, 12:04

nariman napisał(a):na Twoim miejscu poprawiłbym gdzie nie gdzie przejścia kolorów na kadłubie .
No i koniecznie zrób coś z tymi okopceniami na osłonie silnika bo jest nie fajnie.

Na tym etapie już niczego nie będę "kombinował" - na całość poszedł już lakier bezbarwny utrwalający "plastykę" modelu, a z praktyki wiem, że w moim przypadku na tym etapie bezpieczniej jest niczego nie poprawiać ;o)
jonnym napisał(a):en bardzo intensywny kolor o ktorym pisałes

Wiem o co Ci chodzi - dla mnie też ten kolor raczej leżał koło RLM 71, ale to jest także test farb Italerii (ze wszystkimi tego konsekwencjami).
Arcturus napisał(a):Ciekawe jak go wykończysz :)

Serią z kałasza raczej go nie poczęstuję :mrgreen: Właściwie to finalnie nie wiele będzie się różnił od tego co jest zaprezentowane na ostatnich zdjęciach.
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez dewertus » poniedziałek, 20 maja 2013, 19:41

Koniec - Mieczysław Emil ukończony :D

Obrazek

Więcej w galerii konkursowej...
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu