P-38J Academy 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

P-38J Academy 1/72

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 13 stycznia 2014, 10:16

Tutaj link do zawartości in-boxa: http://www.mojehobby.pl/products/P-38J- ... eater.html
Witam na warsztat trafia model wymieniony w tytule.

Po przejrzeniu zdjęć i zaciągnięciu informacji na kilku forach tematycznych (zarówno modelarskich i ściśle o P-38) wybrałem wersję Arkansas Traveler.
Będzie pasował kolorem do moich maszyn USAAF. No i po drugie nie mam ochoty na malowanie pasów inwazyjnych (czyste lenistwo, a i kolor nie atrakcyjny). Zaopatrzyłem się też w maski do owiewki więc jest duża szansa, że wyjdzie wreszcie przyzwoice :D
Co mi się udało ustalić :
1. Academy podaje schemat malowania trochę naciągany:
Obrazek
czarne kółko prezentuje element, który według instrukcji ma być malowany na czerwono - jak dowodzi zdjęcie element ten nie był kolorowy tylko w kolorze naturalnego metalu
czerwone kółko również wskazuje na naturalny metal, a nie chromate Yellow
2. niebieskie kółko wskazuje, że pas anty-odblaskowy był czarny, chociaż z tego co słyszałem bardziej powszechnie stosowano Olive Drab. Niestety nie ma 100% pewności czy na bokach silników znajdował się również taki pas. Przeglądając zdjęcia w sieci dostrzegłem prawidłowość, że jeśli pas był przed kabiną to i był na bokach gondoli silnika (w tym samym kolorze). Tak więc taki pas należy raczej wykonać.
3.Nie jestem pewien czy element zaznaczony na zielono był w innym odcieniu niż goleń podwozia. Wygląda to na ciemniejszy odcień chociaż może to być też efekt padania światła. Ktoś wie jak to ma być poprawnie ?
4. Wnętrze kabiny wykonam IG. Yellow Chromate to raczej na bank pomyłka Academy wątpie, aby w 45 były YC był stosowany.
To tyle prace ruszają jak mi tylko wyleczę się z mocniejszego przeziębionka.
sebmalinowski

Reklama

Powrót do Lotnictwo - warsztat