M-28 B/PT BRYZA 1:48 BILMODEL MAKERS

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: M-28 B/PT BRYZA 1:48 BILMODEL MAKERS

Postprzez GEM » środa, 11 czerwca 2014, 15:44

Jedziemy dalej wbrew przeciwnościom pogody.
Kadłub sklejony. Poszło nawet dosyć sprawnie choć trzeba było uważać aby wszystko ładnie pasowało. Dokleiłem wcześniej przygotowany układ stateczników. i skrzydło.
Obrazek
Obrazek
W przedniej części kadłuba wypiłowałem miejsce pod reflektor.
Obrazek
Zacząłem malować drobne elementy i śmigła.
Obrazek
Obrazek
Obiecałem wcześniej że pokażę jak robię światełko. Ponieważ nie miałem nic innego pod ręką wykorzystałem starą figurkę z innego modelu. A ponieważ była z przezroczystego tworzywa nadawała się pięknie. Postąpiłem bardzo nieetycznie i obciąłem nogę figurantowi.
Obrazek
Potem zacząłem z fragmentu nogi wypiłowywać pilniczkiem kształt światełka.
Obrazek
Potem przymiarka do modelu.
Obrazek
Jak było prawie gotowe można było zacząć to stopniowo docierać papierkiem ściernym i polerować.
Obrazek
W oryginale jest pod kloszem oprawka i czerwona żarówka. Aby to uzyskać od spodu nawierciłem małym wiertełkiem imitację żarówki, a potem pogłębiłem do połowy większym wiertełkiem i powstała oprawka. W mniejszy otworek zapuściłem kropelkę czerwonej farby transparentnej, a w większy odrobinę srebrnej, i gotowe.
Obrazek
Trzeba to jeszcze trochę przepolerować i powinno być ok.
Właśnie dotarła obiecana przez Firmę BILMODEL przesyłka z kompletem farb do malowania kamuflażu. Mogę działać dalej. Bardzo dziękuję Panie Tomaszu.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Komandor » środa, 11 czerwca 2014, 18:00

Witajcie.
GEM - kolega mnie zdradzi jak robi te paski ostrzegawcze na końcówkach śmigieł. Ja maskuje to taśmą Tamki, ale zawsze się gdzieś poprzesuwa i klops - jeden pasek szerszy od drugiego :shock:

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez GEM » czwartek, 19 czerwca 2014, 17:32

Komandor napisał(a):Witajcie.
GEM - kolega mnie zdradzi jak robi te paski ostrzegawcze na końcówkach śmigieł. Ja maskuje to taśmą Tamki, ale zawsze się gdzieś poprzesuwa i klops - jeden pasek szerszy od drugiego :shock:

Pozdrawiam
Paweł

Tak naprawdę to nie mam żadnego patentu . Staram się przykleić równo i jakoś to wychodzi.
Mała przerwa w relacji, ale to nie znaczy że nic się nie dzieje. Można powiedzieć krótko, maskowanie i malowanie.
Nie robiłem fotek z poszczególnych etapów ale myślę że i tak liczy się efekt końcowy. Na dzień dzisiejszy wygląda to tak.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jak widać krawędzie natarcia są zamaskowane, a pod maskami jest pomalowane metalizerem.. Okienka zamaskowane. Było trochę zabawy z wklejeniem szybek. Producent daje zestaw szkieł w formie wacu. Trzeba trochę się nagimnastykować aby wyszło to ładnie. Mam trochę duszę na ramieniu , co będzie jak pozdejmuję maski. Model jest w tej chwili polakierowany i przygotowany do położenia kalek.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez BOMI21 » piątek, 20 czerwca 2014, 14:48

Klękajcie narody... 8-)
BOMI21

Postprzez Adam » piątek, 20 czerwca 2014, 22:06

Przepiękne. :)

Adam
Obrazek
Adam

Postprzez wisa » sobota, 21 czerwca 2014, 13:39

Widziałem dzisiaj na żywo - ładniusi :)
wisa

Postprzez GEM » niedziela, 29 czerwca 2014, 19:24

Przepraszam ale trochę się pogubiłem z tym warsztatem. Ale na samym końcu to trochę gnałem do przodu aby skończyć w miarę model na Elbląg. Po powrocie zrobiłem parę małych kosmetycznych poprawek. Dorobiłem wycieraczki, dorobiłem poręcze przy schodach. I to właściwie koniec. Mówiąc szczerze to w tym zestawie nie ma zbyt wiele do dorabiania. W tych samolotach nie ma również zbyt wielkiego pola do popisu jeśli chodzi o odrapania farby, uszkodzenia powłoki, zacieki. Bryzy to dość nowe samoloty. Podsumowując to model buduje się bardzo sprawnie. Większość elementów jest dobrze spasowana. Jak widać po moim warsztacie to w czasie ok 3-4 tygodni można zbudować całkiem ładny model. Jak mnie to wyszło to mam nadzieję że ocenicie w Galerii.
Zatem zapraszam do galerii.
Obrazek
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez waran » niedziela, 29 czerwca 2014, 19:38

Grześ gratulacje za udany model i nagrody za niego. :lol:
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat