Albatros D.Va BLM Puck Eduard 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Albatros D.Va BLM Puck Eduard 1:72

Postprzez Worius » piątek, 4 lipca 2014, 19:54

Paczka dotrze do mnie pewnie po niedzieli, ja tymczasem ćwiczę malowanie sklejki :D

Próba nr 1

Obrazek

Próba nr 2 - dodałem trochę ciemniejszego koloru

Obrazek

Zmierzam w dobrym kierunku ?
Pozdrawiam Szymon :)
Worius

Reklama

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 4 lipca 2014, 20:40

Tu masz oryginał , chociaż sam jestem ciekaw z jakiego drewna wtedy robili sklejke ?
Ta na zdjęciu będzie chyba sosnowa . Twój kolor jest idealny , wzór postaraj się zrobić jak na zdjęciu ( pamiętaj o skali :D ).

Obrazek
GUDMUNDUR

Postprzez Slash » piątek, 4 lipca 2014, 20:56

Pewien jesteś tego sklejkowego malowania? Na tym zdjęciu ewidentnie widać duży kontrast pomiędzy elementami o których wiadomo, że są jasne (liczba 5, ster kierunku, biały z flagi), a ogólnym kolorem płatowca. Sklejka z natury jest raczej dość jasna, co widać na obrazku Gudmundura. Biała piątka wręcz mało by się odcinała na takim czarno-białym zdjęciu.
Ostatnio edytowano piątek, 4 lipca 2014, 21:00 przez Slash, łącznie edytowano 1 raz
Slash

Postprzez rotpol13 » piątek, 4 lipca 2014, 20:59

Są dostępne szablony fototrawione pomocne przy odwzorowywaniu faktury sklejki.
http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIO ... ewna/12335
Obrazek

http://exito.sklep.pl/pl/p/RB-PRODUCTIO ... rewna/9439
Obrazek

Wychodzi to tak:
Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez xmald » piątek, 4 lipca 2014, 23:38

Slash napisał(a):Pewien jesteś tego sklejkowego malowania? Na tym zdjęciu ewidentnie widać duży kontrast pomiędzy elementami o których wiadomo, że są jasne (liczba 5, ster kierunku, biały z flagi), a ogólnym kolorem płatowca. Sklejka z natury jest raczej dość jasna, co widać na obrazku Gudmundura. Biała piątka wręcz mało by się odcinała na takim czarno-białym zdjęciu.

Myślę, że w przypadku zdjęcia jak i malowania ciężko o pewność. Z kontrastem masz rację ale jest tyle elementów na tym zdjęciu, które dają dość fałszywy obraz malowania całego samolotu. Np. jak na mój gust jeśli całość malowano by szarym lub zielonym - dźwigary, żebra i inne elementy konstrukcji skrzydła raczej by nie prześwitywały przez płótno. Stąd wydaje mi się prawdopodobne, że skrzydła zostawiono w kolorze płótna. Jeśli chodzi o kadłub to tutaj ciężko wywnioskować...

Worius myślę, że idziesz w dobrym kierunku, ale spróbuj uzyskać rysunek słojów trochę delikatniej - na koniec użyj jakiegoś bardzo miękkiego pędzla. Sądzę, że sklejkę masz już prawie opanowaną!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GUDMUNDUR » piątek, 4 lipca 2014, 23:54

To gdzie ta sklejka ma być ? Ja cały czas myślę , że w środku .
GUDMUNDUR

Postprzez Slash » sobota, 5 lipca 2014, 02:11

Miałem na myśli raczej kadłub, moim zdaniem na tej fotce widać samolot pomalowany na jakiś kolor. Co do skrzydeł, prawdopodobnie xmald masz rację. Zaciekawiło mnie jednak pochodzenie tego samolotu w naszym wojsku. Skąd się wziął Albatros z niemalowanym płótnem na skrzydłach? Pokryto je jeszcze raz po wojnie czy to może jakiś niedokończony przez Niemców egzemplarz z Piły?
Slash

Postprzez xmald » niedziela, 6 lipca 2014, 22:26

Z tego co udało mi się znaleźć, samolot najprawdopodobniej wyprodukowano w Pile, gdzie zostały zdobyte. 2 egzemplarze zakupiono w Gdańsku - doszukać się skąd pochodziły konkretne egzemplarze jest dla mnie bardzo trudno. Samoloty pochodzące z tych zakładów, były w naturalnych barwach materiałów, choć jak sugerowałem wcześniej okapotowanie silnika, podobnie jak zastrzały i inne elementy konstrukcji wykonane z metalu w większości Albatrosów malowano na szary lekko zielonkawy kolor.
Przyglądałem się zdjęciu tego konkretnego egzemplarza, o którym tu mówimy i nasunęły mi się takie wnioski:
- ster kierunku kolor biały
- skrzydła CDL (kolor płótna)Niemalowane skrzydła - może to fabryczne wykończenie - przed malowaniem plam kamuflażu?
- kadłub sklejka - przejrzałem wiele zdjęć Albatrosów zostawionych w kolorze sklejki i na tych niedoświetlonych, również wygląda na bardzo ciemny kolor. Ponadto okolice kabiny, gdzie światła jest ciut więcej sprawiają wrażenie, jakby widoczne były rysunki słojów sklejki.
- ISTOTNA RZECZ: ten egzemplarz latał nieuzbrojony! - Otwory na kaemy zostały zaślepione, zapewne wymontowano również zasobniki na taśmy z nabojami.
Niestety to zdjęcie jest na tyle marnej jakości, że pewności w tym temacie nie mam żadnej. To tylko moje wnioski i wielce prawdopodobne, że mogę się mylić.
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Phantom » poniedziałek, 7 lipca 2014, 20:21

rotpol13 - w dobrym tonie jest napisanie skąd się wzięło zdjęcie jak się nie wstawia swoje.

Mój Albatros jest w skali 1/32 i szablon do malowania faktury słoi też jest w tej skali, co ni jak nie przystaje do 72-ki.
W 72-ce raczej słoi nie widać, można to bardzo ładnie zamarkować olejami.

Worius - Piękny samolot i "jedynie słuszne malowanie" ;o) Jaki schemat wybierzesz będzie o`key.
Życzę fajnego modelowania i wygranej! Będę kibicował !!!!
Phantom

Postprzez rotpol13 » poniedziałek, 7 lipca 2014, 21:33

Phantom napisał(a):rotpol13 - w dobrym tonie jest napisanie skąd się wzięło zdjęcie jak się nie wstawia swoje.

Sorencjo Maestro :)

Zdjęcie wzięło się z internetu - http://i1101.photobucket.com/albums/g43 ... 0009-2.jpg :mrgreen: z albumu użytkownika malutki352!

PS. Link do zdjęcia jest zamieszczony na wielu stronach.
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Slash » poniedziałek, 7 lipca 2014, 23:18

xmald napisał(a): przejrzałem wiele zdjęć Albatrosów zostawionych w kolorze sklejki i na tych niedoświetlonych, również wygląda na bardzo ciemny kolor. Ponadto okolice kabiny, gdzie światła jest ciut więcej sprawiają wrażenie, jakby widoczne były rysunki słojów sklejki.

Czy byłoby problemem gdybym poprosił o takie zdjęcie tutaj? To co można interpretować jako rysunek słojów to równie dobrze może być sfalowanie czy zapadnięcia sklejki.
Slash

Postprzez Worius » wtorek, 2 września 2014, 17:33

Ogłaszam oficjalnie że jeszcze żyję i postaram się (jakoś) dokończyć to co zacząłem.
Z krótkiego wyjazdu zrobiły mi się 4 tygodnie :oops: ...

Bardzo dziękuję wszystkim Panom za dotychczasową pomoc ;o)

Z początku miałem zamiar mocować siedzenie bardziej jak w oryginale, ale i tak nie za dużo widać wnęrza więc skupię się na malowaniu.

Na razie nie dużo...

Może być ?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Mam delikatne problemy z robieniem zdjęć :-/
Nie wiem czy to wina aparatu czy może oświetlenia...
Worius

Postprzez Worius » piątek, 26 września 2014, 18:57

Utknąłem przy wklejonym dolnym płacie... znowu zawaliłem... Prosiłbym o przerzucenie do zwykłego warsztatu. :cry:

Czy mógłbym tak na koniec zrobić w konkursie szybowiec Az-modela? :oops:
Worius

Postprzez rotpol13 » piątek, 26 września 2014, 19:08

Worius napisał(a):Czy mógłbym tak na koniec zrobić w konkursie szybowiec Az-modela? :oops:

Dawaj ''tego szybowca'', regulamin nie określa kiedy masz zacząć tylko byś wyrobił się w terminie ;o)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez bartek33365 » piątek, 26 września 2014, 19:29

Przerzucam i startuj z nowym :D
Pozdrawiam Bartek Stawski :)
Warsztat: Wszystko po trochu
Zapraszam na My Models
bartek33365

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat