F-86 D "Dog Sabre" 1/48 Revell

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

F-86 D "Dog Sabre" 1/48 Revell

Postprzez KrzychuP » piątek, 3 października 2014, 12:31

Czołem ,ostatnio nabyłem w dziale "Giełda"taki oto model:
Obrazek
rzekłbym spełnienie marzeń.Model pochodzi z 2001 roku i podobno jest to jakiś przepak Monogramu ,lub Promodelu ,lub Hasegawy ostatecznej wersji nie ustaliłem.Zestaw sklłada się z 4 ramek z srebrnego plastiku(żenujące swoją drogą),jednej z elementami przeźroczystymi ,instrukcji i kalkomanii dla dwóch wersji malowania:USA i Dania ,oba srebrne.

W zasadzie jestem bardziej pancerny niż lotniczy i nie miałem okazji robić nic w "sreberku" z premedytacją postanowiłem wspomóc się wiedzą Kolegów i założyć warsztat.Na dzień dobry skromny in-box:
Obrazek

Detale ostre i wyraźne co prawda model ma słabsze momenty ,ale nić z czym nie dałbym sobie rady :lajkonik: :
Obrazek

Wanna kabiny wyraźna i szczegółowa:
Obrazek

komora podwozia przedniego ja i również wlot powietrza wygląda bardzo dobrze:
Obrazek

tablica przyrządów i drążek sterowy(chyba to jest drążek :oops:)
Obrazek
ciekawe jak ja to pomaluję.

szkiełko trochę grube ale przejrzyste,zawiera również światła pozycyjne i inne nie znanego pochodzenia:
Obrazek

Klapy i sloty można wykonać jako otwarte podobnie hamulce aerodynamiczne:
Obrazek

Golenie podwozia wyglądają super ,mają nawet odlane przewody hydrauliczne(bez szwowo :o ):
Obrazek

no i jeden ze słabszych momentów-jedna z klap ze znakiem Revella:
Obrazek

skrzydła i wnęki zwyczajowe:
Obrazek

...to tyle warsztat ruszy jak przyjdą blachy i być może kalki.

Teraz zestaw pytań do Kolegów:
1.Kolor główny to Alumnium Plate? Który najlepszy? Myślałem o MM lub polskich gunziakach.
2.Czym różni się wersja D1 od D5 jeśli to tylko kabina to spoko jak coś więcej to poproszę o info.

Korzystając z wolnego od pracy posklejałem "psiaka"do jako takiej kupy:

Obrazek

teraz widzę że trzeba poprawić malowanie fotela farba "zlazła"w sumie nie wiem kedy.

Obrazek

odtwarzam też powoli linie podziału.

Obrazek

ogólnie zgrabna sylwetka.W sumie to wszystko ,jeszcze trzeba dodać coś do "pancernego".
Pozdro.
KrzychuP

Reklama

Powrót do Lotnictwo - warsztat