Gloster Gladiator MK II HPoB N2306

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Gloster Gladiator MK II HPoB N2306

Postprzez tombie » piątek, 20 marca 2015, 17:48

W zasadzie jak pojawiła się koncepcja konkursu BoB od początku był to mój faworyt, samolot który wziął czynny udział w Bitwie o Anglię ale jak wiadomo nic nie zwojował, jego funkcja myśliwca po prostu się nie sprawdziła jak widać gołym okiem z powodów czysto konstrukcyjnych, nie mógł konkurować z BF 109 nie sprawdził się w zasadzie również jako myśliwiec przechwytujący. Zafascynował mnie w tym temacie ponieważ na tle innych maszyn wygląda po prostu jak z innej epoki. Jedynym towarzyszem który nawiązuje do tej samej koncepcji budowy w BoB był Fiat Cr 42 ale jakos nie przepadam za Włochami :mrgreen: poza ty kolega MIRO już rozkminia temat :D

Niestety w chwili uruchomienia konkursu nie posiadałem żadnych materiałów (z modelem włącznie) więc troszkę zeszło na ich kompletowaniu (jeszcze nie mam wszystkich) w między czasie zdążyłem ulepić Hawkera Huriccana ale to Gladiator miał byc od początku 'gwoździem programu'. Puszkę Pandory otworzył kolega Bastek w ogólnej dyskusji wychodząc z koncepcją zbudowania Gladiatora w skali 1:72. Ponieważ w wątku ogólnym zaczęła się tworzyć dyskusja na tematy związane z konkretnymi maszynami postanowiłem otworzyć nowy temat aby dyskusja przebiegała w odpowiednim miejscu.

Tak więc zapraszam wszystkich znających jakiekolwiek szczegóły dotyczące tej maszyny do dyskusji, proszę o sugestie, zdjęcia ewentualnie wskazanie cennych materiałów z dokumentacji (trochę już ściągnąłem z netu ;o) )

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Ostatnio edytowano piątek, 20 marca 2015, 21:21 przez tombie, łącznie edytowano 1 raz
-------------------------------------
Emet Brown czyli Tomasz Bień

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Gloster Gladiator MK II HPoB N2306

Postprzez dewertus » piątek, 20 marca 2015, 20:58

W razie potrzeby mogę odstąpić kalki do tego egzemplarza (ja robić będę Szweda na występach u Finów)...

Obrazek
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez tombie » piątek, 20 marca 2015, 21:17

Dzięki - ale masz te z rysunku po prawej? czy masz też HPoB z numerem? musiałbym to przemyśleć ponieważ w zasadzie mam zamówione maski ale mógłbym się jeszcze rozmyślić :)

Obecnie w budowie:
P-51D Mustang 1:48 Airfix - relacja jest prowadzona na mojej stronie facebookowej P-51D Mustang 1:48 Airfix_2017 - @EmetBrownRecenzja

Obrazek
tombie

Postprzez dewertus » piątek, 20 marca 2015, 21:26

To co na lewej stronie rysunku też mam, ale nie dam ;o)

Prawa strona do wzięcia (N5585) http://www.aussiemodeller.com.au/forum/ ... ?f=2&t=630
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez tombie » piątek, 20 marca 2015, 21:32

Dzięki Hubert - juz myślałem że jakimś cudem masz kalki HPoB - zostanę jednak przy tym oznaczeniu (ale gdybym się jeszcze rozmyślił? nie chowaj ich do pieca :mrgreen: )

Obecnie w budowie:

Obrazek
tombie

Postprzez shadowmare » sobota, 21 marca 2015, 22:12

Ciekawy temat, będę śledził postępy. :) Roden nie jest lepszy?
shadowmare

Postprzez Bastek » sobota, 21 marca 2015, 23:00

Cześć, znalazłem jeszcze jedno malowanie tym razem z książki "Gloster Gladiator Aces" Andrew Thomasa
Oznaczenie HPoK N5682
Obrazek

I jeszcze jedno, na jednym z angielskich for znalazłem info kto latał na N2308 w sierpniu 1940-stego roku.
Byli to kolejno:
- F/L G.F. Chater
- P/O R.A.Winter
- P/O T.W.Gillen
- Sgt. R.T.Thomas
Link do oryginalnego forum: http://www.rafcommands.com/archive/06867.php
IS-3M Trumpeter 1:35 - 100%
T-34/85 Tamiya 1:35 - 100%
PzKpfw III Ausf. L Revell 1:72 - 100%
7TP Mirage Hobby 1:35 - na warsztacie... 30%
PZL Łoś MisterHobby 1:72 - na warsztacie... 35%
M-18 Hellcat Academy 1:35 - na warsztacie... 10%