F4U-1D Corsair Tamiya 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F4U-1D Corsair Tamiya 1/72

Postprzez Artur Domański » niedziela, 25 stycznia 2015, 10:48

HK1886 napisał(a):Korzystając z okazji podłącze się z małym offtopem - gdzie mogę znaleźć jakieś zbiorcze info o malowaniu wnęk w Corsairach? Osobliwie ciekawią mnie wczesne angielskie birdkejdże.

Na starym PWM-ie był artykuł Tomka Gronczewskiego
Pozdrawiam
Artur
Artur Domański

Reklama

Postprzez karolkonw » niedziela, 25 stycznia 2015, 10:56

Kwinto:

http://www.ipmsstockholm.org/magazine/2 ... _part3.htm

tu sporo a z tymi wnekami pamiętam kiedyś dośc gruntownie opisywał to Greatgonzo
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez HK1885 » niedziela, 25 stycznia 2015, 11:00

Artur Domański napisał(a):Na starym PWM-ie był artykuł Tomka Gronczewskiego

No właśnie, artykuł był świetny, ale BYŁ...
... witryna już nie istnieje, a nigdzie tego tekstu o wnękach znaleźć nie mogę.

:arrow: karolkonw - dzięki,pomocne.
HK1885

Postprzez greatgonzo » niedziela, 25 stycznia 2015, 15:01

Puskal napisał(a):

To jest egzemplarz muzealny dlatego ma wycięcie (pewnie przeszczep z F4u-4)
Na fotkach wojennych F4U-1D nie ma wycięcia, jestem w 100% pewny.
W dokumentacji piszą że to powojenna modyfikacja.

Bardzo słusznie. Klapy były wymienne między -1 i -4. Pierwsze czwórki produkowano z klapami jak w końcu serii -1D bez stopnia, lub ze stopniem zamkniętym klapką typu kick in. W ramach serwisu -1D (także inne -1) mogły dostać klapy z późniejszego okresu produkcji, ze stopniem otwartym. Ale to już po wojnie.

ostatnia sprawa to kolor wnęk podwozia, do tej pory byłem przekonany że na corsarzach całych w Gloss Sea Blue wnęki są w tym samym kolorze...wydawało mi się że szczególnie na tym typie wnęki powinny być GSB, czy może było tak że z fabryki wychodziły z żółtymi albo zielonym wnękami i dopiero przy okazji przeglądu malowano w jednostce na GSB.

Znów słusznie. Fabrycznie malowano farbą zabezpieczającą. Uważa się, że kolor mógł być ZCY albo IG. Moim zdaniem (spekulacja) wnęki zabezpieczano dwoma warstwami ZC, a różnice w odcieniu były wynikiem różnego stopnia zabarwienia drugiej warstwy. W przypadku remontów wymagających poprawy powierzchni lakierniczych wszystkie elementy zespołu podwozia malowano SB.

wydaje się być w innym odcieniu

W temacie przestrzeni pod limuzyną, to malowanie jej w kolorze kamuflażu było standardem dla amerykańskich myśliwców tego czasu. Fakt, że mało jest zdjęć jednoznacznie pokazujących ten fragment i łatwiej o nie raczej dla późniejszych wersji i czasów. Ale coś tam zawsze się znajdzie. Np. Don Wilson z VMF- 122 w kabinie -1D Miss Lace na Peleilu w 1945.

Obrazek
greatgonzo

Postprzez greatgonzo » wtorek, 3 lutego 2015, 00:55

greatgonzo napisał(a): a różnice w odcieniu były wynikiem różnego stopnia zabarwienia drugiej warstwy

Powinienem był napisać ewentualne różnice. Malowanie drugiej warstwy zabezpieczenia w kolorze ZCY przy produkcji F4U to potwierdzona praktyka. Podobnie jak ograniczanie się do tylko jednej warstwy na elementach z duralu.
greatgonzo

Postprzez Puskal » czwartek, 26 marca 2015, 23:39

mały update
preszejding kilkukolorowy
Obrazek
Obrazek
Obrazek
i po pomalowaniu kolorem bazowym
Obrazek
Obrazek
Obrazek