Kawasaki Ki-61-I Tai Hien, Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Kawasaki Ki-61-I Tai Hien, Hasegawa 1/72

Postprzez zegeye » poniedziałek, 25 lipca 2016, 12:55

No dobra... skoro zapanowała taka moda (bliska memu sercu) na Hieny, to i ja poddałem się temu.... Trochę tego ''zwierza'' na półce u mnie leży, więc długo myślałem za co się zabrać... Kusiły mnie nie otwierane jeszcze zestawy z ''setkami''. Ale koniec końców wybrałem starszy zestaw Hasegawy.... Dostałem go kiedyś w prezencie od przyjaciela... model już był poklejony w wersji ''z pudła'' czyli tak jak Hasegawa dała. Ale nie był on dokończony. Poniżej widać w jakim stanie model się znajdował w momencie decyzji. ;o)

Obrazek

Wstępnie zamiarowałem go tylko nieco odświeżyć... ale jak to bywa u mnie często... jakoś tak mi głupio było zalepić szkłem ten pusty kokpit. Znalazłem więc jakiegoś zooma od Eduarda i postanowiłem że coś niecoś tam dołożę, nie rozklejając kadłuba. Zooma uzupełniłem własną inwencją, przerobiłem też fotel pilota (to jedyna rzecz jaką odkleiłem z modelu).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Potem pomalowałem kokpit od nowa farbą Gunze którą przywiozłem w 1991 roku z Anglii :D . Mimo że była używana i po otwarciu okazało się że zostało jej niewiele przyschniętej na dnie słoiczka.... to po dolaniu rozcieńczalnika Gunze wszystko ''ożyło'' :mrgreen:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Szkoda to będzie mi zamykać kabiną... ale na zabawę z Vacu nie mam siły... Szkło w Hase jest dość przejrzyste i będzie sporo widać mimo wszystko. Teraz myślę czy wydrylować te imitacje luf działek w kadłubie czy też nie.... chyba jednak wydryluję jak siebie znam...
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Reklama

Re: Kawasaki Ki-61-I Tai Hien, Hasegawa 1/72

Postprzez marco2607 » poniedziałek, 25 lipca 2016, 13:08

Fajny , owiewki vacu super sprawa, tylko z pasowaniem rożnie bywa. Sqadron słabszy, ale przy zamkniętej kabinie lepiej spasowany niż rob-taurus.Rob w wersji otwartej jest fajny .
Jak ogarnę zerowki , też coś zacznę. :P
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez cris » piątek, 29 lipca 2016, 12:51

Zegeye czy będziesz go robił w malowaniu pudełkowym ?
Jak sądzę to jest ten egzemplarz ,tylko powiedz mi proszę jaka to wersja ?
Obrazek
Po skanach które zamieściłeś mam swój typ ,ale chciałbym usłyszeć Twoja opinie jaką ,,mordkę" miał ten samolot-długą czy krótka ,i/czyli jaka to wersja (np czy mogła mieć działka w skrzydłach ,jeśli to short)
Skoro cała Polska robi Hiena to i ja chce pójść za tym ,,owczym pędem'' (oczywiście w pozytywnym znaczeniu ) i sobie zacząć dłubać Ki 61 w skali 1/72 -Chuichi Ichikawy z taką koniczynką.
pozdrawiam cris
Z opinią jest jak z dziurą w du..ie -każdy ma swoją.
cris

Postprzez zegeye » piątek, 29 lipca 2016, 13:52

Nie, mój nie będzie miał malowania pudełkowego. To malowanie jest wysoce wątpliwe. By nie powiedzieć ''wydumane''. :mrgreen: Jeśli chodzi o wersję samolotu to jest to raczej TAI. Natomiast co do koniczyny.... ja tam jej nie widzę. (może nie chcę jej tam zobaczyć ;o) ) Dla mnie to bardziej przypomina pikującego w dól drapieżnego ptaka z białą głową...(nie, nie zdradzę ci adresu mojego dealera ;o) ) Choć przy takim zdjęciu co byś tam nie namalował będzie dobrze :) Zresztą skąd na japońskim samolocie miałaby się znaleźć koniczyna? Kwiat wiśni... o to bym rozumiał ale koniczyna to nie jest element typowy dla japońskiej kultury... tak sądzę choć nie jestem ekspertem w tej dziedzinie. Jeszcze gdyby to była czterolistna koniczyna która wszystkim nam kojarzy się ze szczęściem... to by się może jakoś tłumaczyła na tym samolocie, ale zwykła...trzy listna? :-/ A co do zestrzeleń to oczywiście wiesz że to nie są najprawdopodobniej zestrzelenia jednego pilota tylko tzw. ''morale boosting exercise''.
A co do uzbrojenia....to nie wiem. Widać że działka kadłubowe są zdemontowane i zaślepione. Czy były karabiny w skrzydłach nie wiadomo, więc jak zrobisz tak będzie dobrze. Fotka jest pewnie powojenna więc wszystko mogło już być zdemontowane...osłony uzbrojenia też już brak. Tyle widać na fotce reszta to tzw. ''fusy''.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez cris » piątek, 29 lipca 2016, 21:39

zegeye napisał(a): Jeśli chodzi o wersję samolotu to jest to raczej TAI.

No tak to będzie Tai .Na początku myślałem że Otsu bo zmylił mnie ten pojedynczy otwór na górze okapotowania silnika ,ale przecież sekcja uzbrojenia jest dalej i pokrywa zdjęta ,wiec pewnie były tam cztery szczeliny dla działek .Jednak podstawowy dowód że to Tai to boczny otwór inspekcyjny (ledwo widoczny)z przodu pod owiewką.
zegeye napisał(a):A co do zestrzeleń to oczywiście wiesz że to nie są najprawdopodobniej zestrzelenia jednego pilota tylko tzw. ''morale boosting exercise''.

Nie od dziś wiadomo że Japończycy jeśli już malowali zestrzelenia to były to zestrzelenia samolotu ,inaczej mówiąc wszystkich pilotów którzy coś na tej maszynie zestrzelili.
zegeye napisał(a): Natomiast co do koniczyny.... ja tam jej nie widzę. (może nie chcę jej tam zobaczyć ;o) )

Na temat tego oznaczenia to były już tomy różnych przemyśleń i domniemań pisane.
Utkwiła mi w pamięci taka dyskusja (choć nie mogę sobie przypomnieć gdzie i na którym forum ,pewnie u Czechów ,choć zaczęło się na zachodnich) w której ktoś twierdził ,że te koniczynki to tak naprawdę "katabami"--starożytny herb jakiegoś klanu samurajów ,czy coś podobnego.Przedstawia stylizowana roślinę;jakiś szczawik .
Po iluś stronach bicia piany ,objawił się koleś co się dobrze orientował i oznajmił że taki herb występował tylko w kolorze czarnym i zniewagą byłoby go machnąć w innym ,wiec "katabami" wypadło z kręgu podejrzanych, a wszyscy zgodnie powrócili do motywu koniczyny -skoro i tak wszyscy producenci robią takie kalki już od lat .
Był jeszcze jeden co coś przebąkiwał o jakiś ,,mieczach wiatrowych" ,ale o jakie wiatry my chodziło... :shock: :lol:
Myślę że koniczyna, czy to inne zielsko jest ok ,choć ze względu na wersje samej maszyny to malowanie dla mnie odpada-Fine Molds nie robi wersji Tei tylko Hei/Otsu więc lipa ;najfajniejsze malowania są dla ,,długich mordek''
cris

Postprzez zegeye » piątek, 29 lipca 2016, 22:58

Fine Molds robi wszystkie wersje Ki-61 w skali 1/72.
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez marco2607 » sobota, 30 lipca 2016, 07:15

cris napisał(a):Był jeszcze jeden co coś przebąkiwał o jakiś ,,mieczach wiatrowych" ,ale o jakie wiatry my chodziło...

Koniczyna to nie była ;o) , w wersji Tai polecam dragona , zdjęcie pudełka w moim warsztacie .
Jako 1 ( hase,fm, dragon) daje radę z wnętrzem bez waloryzacji.
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez cris » sobota, 30 lipca 2016, 09:09

zegeye napisał(a):Fine Molds robi wszystkie wersje Ki-61 w skali 1/72.

Nie ,nie robi
Ale ,że człek dzisiaj niczego pewnym być nie może, to proszę o wskazanie wersji Ki 61I Hien z tz. ,,długa mordką'' z Fain Moldsu w skali 1/72
marco2607 napisał(a):Koniczyna to nie była ;o) , w wersji Tai polecam dragona , zdjęcie pudełka w moim warsztacie .
Jako 1 ( hase,fm, dragon) daje radę z wnętrzem bez waloryzacji.

Dragona -no nie marco2607 poszperaj proszę za opiniami tego modelu z jego bryłą ponoć coś bardzo nie halo .
Pomimo że udaje Tai to jego kadłub w obrębie silnika jest taki sam jak krótki Otsu z FM ,tylko rury ma przesunięte do przodu.
Producenci też się gubią w temacie Hiena , ponadto jest za pękaty i coś ze skrzydłami nie halo ,tyle mojego śledztwa ,a jak jest na prawdę :?:
Chyba najlepszy byłby z RS- modelu ,ale to już warto poczekać na wypust serii Hiena z AZ modelu
cris

Powrót do Lotnictwo - warsztat