Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 maja 2011, 09:58

Trochę wbrew sobie postanowiłem jednak założyć jakiś fragment wątku warsztatowego - choćby z myślą, żeby nie popełnić już więcej większych baboli (niż są).
Kilka słów o modelu - zaczęty chyba przed 4 laty, pozostawiony w pudle (przeżył przeprowadzkę nawet bezboleśnie), choć dość zaawansowany w detalach - kabina zrobiona, podwozie z dorobionymi już przewodami hamulcowymi, przygotowane do malowania, kadłub sklejony do połowy (od tyłu), płat także. Musiałem tylko zdrapać grubą warstwę farby podkładowej Humbrola (zeszła bez problemu), troche poprawić miejsca po usuniętych bąblach na spodzie skrzydeł (dla wersji E-3), zaszpachlować jedne, a wyskrobać inne wzierniki na skrzydłach (wg planów w Militaria i Fakty Nr 42) i powoli łączyć w całość. Największym babolem niestety jest fotel pilota - oryginalny Hase był w miarę zborny w kształcie, ale zdecydowanie za mały. Zrobiłem więc "krzesło" z blaszki Parta, ale jest nieprawidłowe w kształcie - będzie mnie to męczyło pewnie do końca życia, ale już tego nie zmienię.
Na dodatek powaliło mnie maskowanie oszklenia - niby geometryczne, proste kształty, ale za diabła nie mogłem sobie z nimi poradzić. Zakupiłem maski Montex-u, ale do Tamiyi - i to zupełnia inna bajka. Teraz zamówiłem u "pokątnego" dedykowane do Hase, więc jak już będę je miał, zacznę dalej działać.
Samolot Hptm. Hannesa Trautlofta z 2./JG77 z września 1939 roku.
Przepraszam za zdjęcia, ale są "warsztatowe", zresztą niewiele na razie na nich widać.
Spróbuję coś z tego modelu jeszcze zrobić...

Przy okazji - czy ktoś może ma "na zbyciu" środkową (odchylaną) część osłony kabiny do modelu Hasegawy Bf-109E? Moja się trochę zarysowała podczas prób maskowania - chętnie bym ją zmienił.

Obrazek
Obrazek

A tak będzie wyglądał, jak go "zlepię" w całość!
Obrazek
Obrazek

Aha - i jeszcze pytanie do znawców - czy podczas potoju na ziemi sloty mogły być otwarte, czy powinny być zamknięte?
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Bf-109E-1, Hasegawa 1/48

Postprzez siara1939 » wtorek, 3 maja 2011, 10:03

Ja mam na zbyciu Eduarda jakby Cie interesowalo, bo w moim bedzie szklarnia z blaszek fototrawionych.
Edit: Przepraszam- nie ta skala- tak to jest jak sie czlowiek rozpedzi z pisaniem postow po 2 tygodniach przerwy. :D
Chcialem dobrze.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez GrzegorzS » wtorek, 3 maja 2011, 10:43

Zlikwiduj ten panel na górnej powierzchni płata przed klapami. W oryginale nie było go tam. Hasegawa skopiowała go z egzemplarza muzealnego gdzie nagle się pojawił. Tak samo chyba nie było tego panelu w tej samej lini na samym przedzie nad podwoziem. Na dolnych powierzchniach ten panel przy lotkach i do wewnątrz od rurki Pitot'a też nie występował w wersji E, był tylko w wersjach A-D. Jeszcze chyba nie jest za późno na takie korekty.
GrzegorzS

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 3 maja 2011, 13:26

No to się doczekałem. Jak na razie nie ma się czego wstydzić.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 maja 2011, 13:57

siara1939 napisał(a):Ja mam na zbyciu Eduarda jakby Cie interesowalo,Chcialem dobrze.

I za to bardzo dziękuję! :lol:

GrzegorzS napisał(a):Zlikwiduj ten panel na górnej powierzchni płata przed klapami. W oryginale nie było go tam. Hasegawa skopiowała go z egzemplarza muzealnego gdzie nagle się pojawił. Tak samo chyba nie było tego panelu w tej samej lini na samym przedzie nad podwoziem. Na dolnych powierzchniach ten panel przy lotkach i do wewnątrz od rurki Pitot'a też nie występował w wersji E, był tylko w wersjach A-D. Jeszcze chyba nie jest za późno na takie korekty.

Na wszelki wypadek zaznaczyłem panele już zlikwidowane (te w czerwonych kółkach) - czy chodzi Ci o ten panel w kwadracie ze znakiem zapytania? Jeżeli tak, to też go zaszpachluję, tylko potwierdź!

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez GrzegorzS » wtorek, 3 maja 2011, 14:45

Nie ten w kwadracie powinien być, Chodzi mi o ten owalny na samym tyle płata w widoku z góry na pierwszej fotce. Na zdjęciu ma jasny kontur. Dół już jest o.k jeśli pousuwałeś te w kółkach.
GrzegorzS

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 maja 2011, 15:03

Kurcze - to się trochę pospieszyłem - ale na planach Jackiewicza i Szymańskiego z Militariów ten owalny jest na skrzydle E-1, a tych małych okrągłych właśnie nie ma :? Innych planów nie posiadam...
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez GrzegorzS » wtorek, 3 maja 2011, 15:44

Piszę to na podstawie zdjęć archiwalnych. Najczęściej na nich g... widać ale niekiedy można trafić coś porządnego. Co do planów to w kagerowskim Topdrawingsie na temat Bf 109 E wszystko jest jak trzeba. Zamiast tego owalnego panela to na jego wysokości ale w osi z tym okrągłym panelem bliżej przodu skrzydła, przy głównym dźwigarze powinien być mechaniczny wskaźnik położenia klap. Tylko lekko wystający przy zamkniętych klapach i wyraźnie wystający przy opuszczonych. Masz tutaj dwa wykadrowane zdjęcia. Na pierwszym Bf 109 E-7 czarna 10 Huberta Mutherich'a (fotka z Luftwaffe in Focus), na drugim szwajcarski Bf 109 E-3 (fotka z Museum w Szwajcarii)
Obrazek
Obrazek
GrzegorzS

Postprzez Murek » wtorek, 3 maja 2011, 15:51

A nie prościej, szybciej i taniej byłoby Ci dorobić odchylaną część osłony samodzielnie - wyciąć z folii przeźroczystej ( np. usztywnienie kołnierzyka w koszuli ;o) ) i ukształtować? A zamiast malować okleić paskami pomalowanej kalkomanii?
Murek

Postprzez Aleksander » wtorek, 3 maja 2011, 16:55

GrzegorzS napisał(a):Piszę to na podstawie zdjęć archiwalnych. Najczęściej na nich g... widać ale niekiedy można trafić coś porządnego. Co do planów to w kagerowskim Topdrawingsie na temat Bf 109 E wszystko jest jak trzeba.

Spróbuję namierzyć te plany, poszukam też zdjęć w zasobach i w necie. Szkoda, że Kuba się nie pokazuje, na pewno też mógłby coś doradzić.

Murek napisał(a):A nie prościej, szybciej i taniej byłoby Ci dorobić odchylaną część osłony samodzielnie - wyciąć z folii przeźroczystej ( np. usztywnienie kołnierzyka w koszuli ;o) ) i ukształtować? A zamiast malować okleić paskami pomalowanej kalkomanii?

Gdybym robił uchyloną tą część osłony, to pewnie próbowałbym zrobić tak jak mówisz, może z wykorzystaniem blaszek Parta, jak radzi Icek - ale chcę zostawić ją zamkniętą i tu wolę sztywniejszą konstrukcję ;o)
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » środa, 4 maja 2011, 09:12

Aleksander napisał(a): Szkoda, że Kuba się nie pokazuje, na pewno też mógłby coś doradzić.

Kuba zaraz jedzie oglądać oryginał i jak tylko będą warunki - z przyjemnością dla Ciebie sfotografuję co trzeba :)
Wczoraj fotografowałem m.in. te cuda:

Obrazek
Obrazek

Jeśli zaś chodzi o sloty - mogą być na ziemi otwarte. One poruszały się swobodnie, ich otwarcie w powietrzu wymuszał odpowiedni opływ powietrza na skrzydle. Były tak wyważone, że można je było zamknąć swobodnie ręką i tak samo lekko otworzyć, gdy samolot stał.
Jak zrobisz jeden otwarty a drugi zamknięty to też jest OK :)
Kuba P.

Postprzez Aleksander » środa, 4 maja 2011, 12:47

Kuba P. napisał(a):Kuba zaraz jedzie oglądać oryginał i jak tylko będą warunki - z przyjemnością dla Ciebie sfotografuję co trzeba :)

Deus ex Machina! :lol: Dzięki - poczekam z dalszymi krokami na Twoją relację. Muszę przyznać, że z tymi owalnymi wziernikami jest trochę zamętu - na wielu zdjęciach ich nie ma (lub ich nie widać), na kilku spotkałem tylko na prawym skrzydle, na nielicznych i w modelu Edka 1/32 są na obu. "Siama nie wiem" ;o)
A swoja drogą - niezła wycieczka - dasz jakąś foto-relację?
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Mecenas...Kolekcjoner... » środa, 4 maja 2011, 17:45

Kuba P. napisał(a):
Obrazek

Piękny model BMW 328, szkoda tylko, ze od tyłu
Mecenas...Kolekcjoner...

Postprzez Kuba P. » czwartek, 5 maja 2011, 08:01

Zgodnie z obietnicą - bardzo proszę kilka zdjęć. Zrobiłem więcej, ale muszę to porządnie poobrabiać. Niestety cały dzień chodzenia po olbrzymim muzeum odebrał mi chęć noszenia ciężkiego aparatu, stąd fotki są robione Ersatzem :)
Jak obrobię więcej - wrzucę fajne fotki.
Teraz dla Olka skrzydła - mam nadzieję, że to Ci pomoże.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Mecenas...Kolekcjoner... napisał(a):Piękny model BMW 328, szkoda tylko, ze od tyłu

Mam i od przodu i to piękne 328...

Obrazek

i m.in. to przepiękne E30 M3 :)

Obrazek
Kuba P.

Postprzez Aleksander » czwartek, 5 maja 2011, 10:00

Wielkie dzieki, Kuba!
Poproszę Ciebie jednak o mały komentarz do tego co na zdjęciach - samolot - sądząc po "bąblach" na spodzie skrzydeł - to pewnie wersja E-3/E-4. Mój to - przynajmniej teoretycznie - E-1. Na tych skrzydłach, na górnej powierzchni, tuż przy kadłubie (na fotce w czerwonej obwódce), nie widzę wyskrobnych przeze mnie w pocie czoła owalnych wzierników - rozumiem, że do zaszpachlowania (choć Edkowy E-1 w 1/32 je posiada - z drugiej strony, to niezbyt pewne źródło)?
Obrazek
I drugie pytanie (które tam gdzieś juz padło w innym wątku) - krzyże belkowe na górnej powierzchni płata są bardzo duże w modelu i na pewno przejdą na elementy mechaniczne (sloty i lotki) - tak też jest w tym nieszczęsnym Edkowym E-1. Ktoś mi podpowiedział, że tak nie powinno być i że trzeba szukać mniejszych krzyży - oczywicie nie powinien to być problem - patrząc jednak na Twoje zdjęcia mam inne pytanie (niezbyt to jestem stanie ocenić) - czy krzyże na górze i na dole płata były takiej samej wielkości (te dolne wydają mi się większe).
Jeszcze raz wielkie dzięki za materiał foto i za zaangażowanie!
Obrazek

Aleksander Górski
Aleksander

Animal Planet

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat