PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Postprzez jambus » czwartek, 13 września 2012, 22:17

Witam.
Miałem budować ten model w ciszy i spokoju, ale ponieważ jest to nagroda zdobyta w formowym konkursie pomyślałem, że jednak wypada zamieścić relację z jego powstawania

Na początku okazało się że kadłub jest znacznie dłuższy niż wynika to z przeliczenia wymiarów do skali 1:48
Obrazek
Wyciąłem więc fragmenty tylnej części dzięki czemu kadłub uzyskał odpowiedni wymiar. Niestety jego tylny fragment okazał się za niski, ale to uzupełnię dopiero po sklejeniu połówek.
Wyciąłem też fragment grzbietu kadłuba, przykleiłem kilka plastikowych płytek i oszlifowałem do odpowiednich kształtów.
Obrazek
Obrazek

Wnętrze wyszlifowałem usuwając rachityczną imitację konstrukcji, prysnąłem podkładem…
Obrazek
…wyszlifowałem ponownie i spróbowałem odtworzyć wewnętrzną konstrukcję kadłuba.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na razie wygląda to nieszczególnie mam jednak nadzieję, że po malowaniu będzie dużo lepiej.
Zapewne te zabiegi zostaną uznane przez niektórych za całkowicie zbędne ja lubię jednak jeżeli model przypomina pierwowzór czymś więcej niż tylko kamuflażem – ot taka słabostka. :P
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Reklama

Re: PZL 37B Łoś Mirage Hobby 1/48

Postprzez shivadog » czwartek, 13 września 2012, 22:19

jambus napisał(a):Na razie wygląda to nieszczególnie

Dobry żarcik. Wygląda genialnie!
Napisz coś więcej na temat technologii odtwarzania konstrukcji wewnętrznej, jeśli można prosić.
shivadog

Postprzez jasio-g » czwartek, 13 września 2012, 22:27

Jambus - kocham cię za to wnętrze.
jasio-g

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 13 września 2012, 22:32

Jak to przyjemnie, że to Ty wygrałeś tego Łosia - jest na co popatrzeć. Początek REWELACYJNY !!!! Takie modelarstwo lubię. Pozdrawiam.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Kuba P. » czwartek, 13 września 2012, 22:57

jambus napisał(a):Zapewne te zabiegi zostaną uznane przez niektórych za całkowicie zbędne ja lubię jednak jeżeli model przypomina pierwowzór czymś więcej niż tylko kamuflażem – ot taka słabostka. :P

Wspaniale to wygląda. Struktura wewnętrzna bankowo wyjdzie świetnie po pomalowaniu a już teraz brawo za modyfikację blach przed stanowiskiem strzelca. Świetna sprawa, życzę powodzenia dalej i żeby Ci słabostka nie przeszła.
Kuba P.

Postprzez jambus » czwartek, 13 września 2012, 23:00

jambus napisał(a):Napisz coś więcej na temat technologii odtwarzania konstrukcji wewnętrznej

"Technologia" jest najprostsza z możliwych, płytki polistyrenu różnej grubości pocięte na paski odpowiedniej szerokości ukształtowane metodą "siłową" :mrgreen: i przyklejone do kadłuba za pomocą rozpuszczalnika "nitro".

jasio-g napisał(a):Jambus - kocham cię za to wnętrze.

Po takim wyznaniu poczułem się hymmm... dziwnie? ;o)

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Początek REWELACYJNY

Byle tylko na "początku" się nie skończyło. :mrgreen:

życzę powodzenia dalej i żeby Ci słabostka nie przeszła

Raczej nie powinna. :lol:

Dzięki za miłe słowa.

PS.
Może zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na wykonanie blachy falistej. której w Łosiu użyto dość znaczne ilości?
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez xmald » piątek, 14 września 2012, 06:26

Blacha falista: może folia aluminiowa albo taśma aluminiowa i nieostrym końcem skalpela porobić rowki? Ew. odcisnąć rowkowanie na kadłubie albo skrzydłach jakiegoś Junkersa jak masz...
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez GEM » piątek, 14 września 2012, 07:09

Bardzo ciekawie się zaczyna.
Do zrobienia blachy falistej można zrobić taki myk.
Na kawałku sklejki, deseczki, itp. przyklej sobie kawałki prętów, drucików tak aby powstała taka nazwijmy to gęsta drabinka. To powinno być przyklejane tak aby odległość pomiędzy tymi prętami była równa ich średnicy. W ten sposób powstanie coś w rodzaju matrycy. Średnica prętów jest uzależniona od tego, jaką wysokość tej pofalowanej blachy chcesz uzyskać. Następnie do tej matrycy przykładasz pasek blachy aluminiowej, np. takiej od kwiatów, i końcówką wykałaczki, paznokciem czym tam chcesz wciskasz tą blachę pomiędzy pręciki. Rowek po rowku. Jest to trochę pracochłonne ale wykonalne. Jeśli zrobisz sobie dwie takie same matryce, to po wstępnym wciśnięciu blachy w rowki, przykładasz od góry drugą, lekko to ściskasz, np. w małym imadełku i wtedy pofalowanie powinno wyjść ładne równe.
Sposób może skomplikowany ale wykonalny w domowych warunkach.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Aleksander » piątek, 14 września 2012, 07:36

Super! Podziwiam zawsze taki "wkład własny" w konstrukcję - podnosi zdecydowanie wartość modelu. Sam niestety, chyba bym się nie zdecydował aż na takie poprawki ("nie te oczy" ;o) ), więc tym bardziej kibicuję. Lubię "Łosia", więc będę zaglądał i podglądał. Powodzenia!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » piątek, 14 września 2012, 08:56

A może pasy np. grubej folii aluminiowej (takiej co w kwiaciarni zawijają łodygi kwiatów) między dwie śruby i wygnieść tak ryflowanie?
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 14 września 2012, 09:17

Kuba P. napisał(a):A może pasy np. grubej folii aluminiowej (takiej co w kwiaciarni zawijają łodygi kwiatów) między dwie śruby i wygnieść tak ryflowanie?

Kuba, zwój śruby da spiralę a nie równoległe rowki.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez shivadog » piątek, 14 września 2012, 09:23

shivadog

Postprzez Wojciech Perkowski » piątek, 14 września 2012, 10:17

Fantastycznie. Może to zdopinguje Mirage'a do korekty zestawu, a jeszcze lepiej do opracowania od nowa :) . Będę podpatrywał.
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez jambus » piątek, 14 września 2012, 11:06

Dziękuję za wszystkie pomysły. :)
shivadog napisał(a):zobacz tu:

Do wykonania powierzchni w P 11 sposób znakomity, jednak w Łosiu blacha wyglądała nieco inaczej.

Obrazek
Zdjęcie z monografii nr 100 AJ- Pressu

Na razie spróbuję pomysłu GEM-a który wydaje się pracochłonny na etapie wykonania szablonu-formy, ale daje możliwość wielokrotnego jego wykorzystania oraz powtarzalność wykonywanych elementów.

Jeszcze raz dziękuję. :)
Pozdrawiam Jarek.
jambus

Postprzez fragles » piątek, 14 września 2012, 12:08

jambus napisał(a):Może zna ktoś jakiś sprawdzony sposób na wykonanie blachy falistej. której w Łosiu użyto dość znaczne ilości?

Sprawdź w dobrych sklepach papierniczych. Bywają (bywały?) takie porowkowane arkusze kartonu do drukowania wizytówek. Mają różną fakturę i różną gęstość tych rowków. Robiłem z tego pokrycia dachów na budynkach w kolejkowej skali H0, ale to było dawno (jakieś 15 lat temu). Po nasączeniu CA daje się obrabiać jak twarde tworzywo.
Franciszek Gleszyński - fra-gles
fragles

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat