Junkers Ju-88 Italeri 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Junkers Ju-88 Italeri 1:72

Postprzez Bartek D » niedziela, 3 maja 2015, 12:35

Po Me-262 czas na następne latadło...Kabinka zestawowa , tylko pasy z taśmy tamijowskiej .

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Bartek D

Reklama

Re: Junkers Ju-88 Italeri 1:72

Postprzez Bartek D » wtorek, 2 czerwca 2015, 21:42

Witam.Wreszcie etap malowania.Oraz pierwsze próby rycia linii.Szpachlowanie nie wyszło za ciekawie...tak jak łączenie przedniego elementu z kadłubem.Mam jeszcze problemy ze szpachlowaniem trudno dostępnych miejsc nie uszkadzając przy tym części modelu jak i wypukłych nitów i linii podziału blach...

Obrazek
Bartek D

Postprzez UnknownUser » czwartek, 13 sierpnia 2015, 20:04

Też mam ten model na półce :)
UnknownUser

Postprzez Bartek D » wtorek, 18 sierpnia 2015, 11:23

Wreszcie przyszedł czas na malowanie góry :) ... Podobnie jak na spodzie szpachlowanie góry dokładnością nie grzeszy :/
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Bartek D

Postprzez zegeye » wtorek, 18 sierpnia 2015, 12:19

Bardzo ladne subtelne cieniowanie... robiles post czy pre- szejding? Czy efekt ciemnego cieniowania na jasnym kolorze i jasnego na ciemnym to zabieg celowy czy wyszlo samo z siebie?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Bartek D » wtorek, 18 sierpnia 2015, 13:08

Witam robiłem preszejding.Potem jasny zielony na cały model,maskowanie i ciemny kolor . Jasnym cieniowałem . Natomiast na ciemnym dałem zbyt jasne wycieniowanie środków paneli strasznie kontrastowe się okazało i musiałem transparentnie bazowym kolorem psikać w środki paneli .Stąd jasne odcienie po liniach podziału blach :)
Bartek D

Postprzez Bartek D » niedziela, 8 listopada 2015, 14:40

Obrazek Obrazek Obrazek
Bartek D

Postprzez HubertKendziorek » poniedziałek, 9 listopada 2015, 16:09

Czołem,

Świetna robota, jak widać można sporo wycisnąć także z wypukłych linii podziału.

Co do jednej sprawy mam pytanie, mianowicie o kamuflaż gondoli silnikowych w części podskrzydłowej.

Różne widziałem wersje na fotografiach (nie mam na myśli profili, tylko czarno-białe zdjęcia z czasu wojny, na których przeważnie widać, że nic nie widać), ale fragmentu bocznej ich powierzchni w kolorach kamuflażu powierzchni górnych, zanikającej" w kierunku łączenia krawędzi spływu płata i gondoli - chyba nie, co oczywiście nie oznacza, że takich nie było. Masz na to źródła dotyczące konkretnego malowania? Ostrzę sobie zęby na Ju-88 w 1:48 już od jakiegoś czasu, a za chwilkę będzie nowa A-5 "na półkach", stąd moja ciekawość :)

Przykłady znalezione w sieci (niekoniecznie A-4):

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Wszystkie fotografie tylko do celów dyskusji / All photos for discussion purposes only.

Pozdrawiam
Hubert

Na warsztacie: Bf-109 G-6 1:32 Revell Regia Aeronautica 75%, I-16 typ 24 Eduard 1:48 65%, Bf-109K-4 Fujimi 1:48 40%, Bf-109 G-6 Eduard 1:4? 80%, PZL-46 Sum Ardpol 1:72 75%, NAA P-51D Mustang Tamiya 1:48 35%, EBR-10 French Wheeled Reconnaissance Vehicle Hobby Boss 1:35 65%
Zapraszam na mój blog modelarski: Kendzior's Way
HubertKendziorek

Ukraina

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 9 listopada 2015, 19:49

Pięknie Ci to Bartek wyszło. Domniemam, że nitowanie na ciemnym kolorze rozjaśniałeś aerografem a na jaśniejszym przyciemniałeś ? Dół smugi też wykonałeś aerografem? Świetnie to wygląda !
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Bartek D » poniedziałek, 9 listopada 2015, 21:27

Kendzior niestety tylko profile ... Model z tak pomalowanymi gondolami wydawał mi się ciekawszym :).Pomalowałem w zasadzie nie wiedząc jakie będą kalki.Zdecydowałem się jednak na Techmodowskie.Dobra wiadomość że gondole z mojej wersji są pomalowane,zła że jaśniejsza wersją zielonego.Chce to zamaskować okopceniami (których jeszcze dotąd nie robiłem)
Na koniec znalazłem kalki dokładnie tej samej jednostki z niebieskimi gondolami i tym samym zupełnie nie wiem jak to powinno wyglądać...
Mariusz , rozjaśniałem RLM 70 jaśniejszym co się okazało zbyt kontrastowym , nie wyglądało to dobrze i z powrotem dałem RLM 70 , jaśniejszy został po bokach :) To tak przypadkowo wyszło :D
Bartek D

Postprzez Bartek D » piątek, 20 listopada 2015, 19:59

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a): Dół smugi też wykonałeś aerografem? Świetnie to wygląda !

Tak smugi to sprawka aerografu na etapie preshaidingu.Nie planowane pociągnięcia gdzie się chce i ile się chce :)

Czas na kolejny etap.Czas na kalkomanie.Za młodu na myśl o kładzeniu kalek mój entuzjazm był znacznie większy :) Patrząc na moje dotychczasowe stare modele malowane pędzelkiem,stwierdzam że owe malowidła lepiej wyglądają i przylegają niż teraz.I to tylko nakładane za pomocą letniej wody.Dzisiaj w dobie setterów,softerów,setów,soli i innych moli ,nie jest już tak kolorowo.Bynajmniej z mojej strony tak to wygląda :) Gdy zaczynam zabawę z kolorowymi obrazkami nad wyglądem modelu wisi duży znak zapytania a ja mam stresa i nerwa.Te dwa czynniki które na mnie oddziaływują są zapewne spowodowane brakiem mojego doświadczenia ...

Zaopatrzyłem się w taki oto zestaw...
Obrazek

Skonfrontuję go z kalkami Italery i zaprezentuję 2 pierwsze błędy jakie popełniłem ... Swastykę namoczyłem w bardzo ciepłej wodzie,zaczęło ją ścinać, w porę ją wyciągnąłem ,jednak trochę się uszkodziła.Element z okrętami był znacznie większy. Źle go nałożyłem na model i nie mogłem go już przesunąć , postanowiłem wiec przenieść kalkę na papierek z klejem.Posklejał się po opuszczeniu ogona i nadawał się tylko do kosza :)...
Obrazek

Tu natomiast woda kapkę ostygła a ja porozcinałem element na trzy części ...
Obrazek

Techmod Duże i małe ...
Obrazek
Obrazek

Pół na pół.Krzyże Italery jak widać nie miały siły przebicia ...
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Radar przyklejony na srebrny podkład i same krzyże Italery...
Obrazek
Obrazek

Reasumując kalki Techmodu zdecydowanie na plus,cieńsze lepiej wyglądają na wypukłościach i szybsze w nakładaniu.Italery pancerne,grubsze,nie dały rady na wypukłych nitach i liniach podziału blach...

Może zerwać te górne krzyże i dać techmodowskie?? Czy Już nic nie kombinować ??
Może Wy macie jakieś uwagi,rady,spostrzeżenia do wyżej wymienionych kalkomanii??
Bartek D

Postprzez zegeye » piątek, 20 listopada 2015, 22:53

Rozcienczalnik Wamodu zmieszany z woda i delikatnie posmarowac pancerne kalki (tylko kalki...nie farbe), ale tylko raz.... poczekac na efekt. A efekt bedzie jak w banku ;o)
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez Rafako » sobota, 21 listopada 2015, 07:16

zegeye napisał(a):Rozcienczalnik Wamodu zmieszany z woda i delikatnie posmarowac pancerne kalki (tylko kalki...nie farbe), ale tylko raz.... poczekac na efekt. A efekt bedzie jak w banku ;o)

Masz na myśli zmywacz farb akrylowych Wamodu? Chyba gdzieś już słyszałem o takim patencie...
Pozdrawiam, Rafako !
Rafako

Postprzez Bartek D » niedziela, 6 grudnia 2015, 21:55

Pytanie do forumowiczów ...
Posiada ktoś może tylne koło do Junkersa 88 ? . Wstyd się przyznać ale swoje gdzieś posiałem :(
Bartek D

Postprzez bigzbig1970 » poniedziałek, 7 grudnia 2015, 17:25

Bartek D napisał(a):Pytanie do forumowiczów ...
Posiada ktoś może tylne koło do Junkersa 88 ? . Wstyd się przyznać ale swoje gdzieś posiałem :(

Miło się przyznać, ale ja takie posiadam. Daj dane na PW.
Czterdzieści lat sklejania i ciągle paskudzę wszystkie modele. Przynajmniej jestem konsekwentny.
bigzbig1970

Lokalizacja: Braniewo- Węgorzewo- północne kresy Rzeczypospolitey

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat