MiG-3, Ark Models 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

MiG-3, Ark Models 1/48

Postprzez Arcturus » czwartek, 15 października 2015, 08:44

Na każdym zebraniu jest taka sytuacja, że ktoś musi zacząć pierwszy. Tedy...

Бей фашистов!!!

Startuję z MiGiem-3, wydanym przez Ark Models. W środku wypraski ICM - robią niezłe wrażenie, ale opinie w necie zapowiadają trochę zabawy. Model prezentuje wersję późną MiGa, co widać choćby po obecności slotów. W pierwszym zamyśle miała powstać scenka rodzajowa z ciężarówką-starterem lotniskowym, ale jak na złość, akurat MiGi rzadko kiedy były dostosowane do takiej maszyny (ten charakterystyczny "uchwyt" w piaście śmigła), więc starter musi zaczekać.

Czekam na zamówioną blaszkę Part'a i metalowe wydechy. Malowanie jeszcze nie wybrane (skłaniam się ku zimowemu), prawie na pewno będę malował oznaczenia od masek, bo kalkomanie nie robią najlepszego wrażenia.
Obrazek
Obrazek
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: MiG-3, Ark Models 1/48

Postprzez dewertus » czwartek, 15 października 2015, 09:09

Arcturus napisał(a):prawie na pewno będę malował oznaczenia od masek, bo kalkomanie nie robią najlepszego wrażenia.

Mi też MiG chodzi po głowie (także późny), ale model mam z Trumpka - w razie czego mogę odstąpić kalki do zimówki (ja jeśli już to będę robił z Leningradu).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez Arcturus » czwartek, 15 października 2015, 09:38

dewertus napisał(a):
Arcturus napisał(a):prawie na pewno będę malował oznaczenia od masek, bo kalkomanie nie robią najlepszego wrażenia.

Mi też MiG chodzi po głowie (także późny), ale model mam z Trumpka - w razie czego mogę odstąpić kalki do zimówki (ja jeśli już to będę robił z Leningradu).

Dzięki za propozycję, rozważę ją. Choć kalki Trumpka też nie najlepiej mi się kojarzą :) Na szczęście jest spory wybór masek Montexu (np. http://www.mojehobby.pl/products/Mig-3- ... 48052.html), a oznaczenia są stosunkowo proste i powinny ładnie się malować. Tylko muszę dobrać fajne malowanie, dodatkowo dopasowane do wersji z pudełka.
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez MIRO » piątek, 16 października 2015, 11:27

To bardzo fajny model. Przy zachowaniu uwagi wszystko ładnie pasuje. Jedyny problem, to wytłuczone formy. Im nowsza edycja, tym gorzej. Ja w swoim miałem niedolane końcówki skrzydeł.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez Arcturus » piątek, 16 października 2015, 19:13

MIRO napisał(a):To bardzo fajny model. Przy zachowaniu uwagi wszystko ładnie pasuje. Jedyny problem, to wytłuczone formy. Im nowsza edycja, tym gorzej. Ja w swoim miałem niedolane końcówki skrzydeł.

Faktycznie, u mnie też to widać na dolnych połówkach. Nawet na zdjęciu z pierwszego posta można to dostrzec :)
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 16 października 2015, 21:05

Fajnie, fajnie ale ci panowie wpadli aby zasugerować zamknięcie warsztaciku 8-)
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » sobota, 17 października 2015, 08:48

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Fajnie, fajnie ale ci panowie wpadli aby zasugerować zamknięcie warsztaciku 8-)
Obrazek

Mam niestety poważne braki w wykształceniu klasycznym i nie łapię żartu ;) To pewnie z jakiegoś filmu...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » sobota, 17 października 2015, 10:58

No patrzcie- nie boi się :-| No dobra koń go szybciutko i zabieraj się za Avię ;o) Z tego co pamiętam to ten zestaw ma skopany kształt tego kanału chłodnicy pod skrzydłem i pojawiła się żywiczna korekta.

100-lecie Niepodległości

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 19 października 2015, 08:32

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):No dobra koń go szybciutko i zabieraj się za Avię ;o)

Avię mi zwinąłeś, ale nie ma problemu, pomysłów u mnie więcej niż mocy przerobowych :)

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Z tego co pamiętam to ten zestaw ma skopany kształt tego kanału chłodnicy pod skrzydłem i pojawiła się żywiczna korekta.

Trochę guglałem, ale nic takiego nie znalazłem...

Czy ktoś ma może pod ręką ten zestaw:
Obrazek
Nigdzie nie mogę znaleźć skanu wystarczająco dobrego, żeby sczytać z którego roku są dwa pierwsze malowania. Tu zresztą kamyczek do ogródka wielu polskich producentów dodatków, którym nie chce się nawet na swoich stronach przedstawić jasno i dokładnie swoich produktów (nie dotyczy to tylko Montexu).
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez macias13_84 » poniedziałek, 19 października 2015, 09:13

1.MiG-3 z nieznanej jednostki, zdobyty przez Niemców na początku wojny, jesień 1941
2.MiG-3 z nieznanej jednostki, białe 40 z częściowym zimowym kamuflażem
Obrazek
macias13_84

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 19 października 2015, 09:37

Dzięki!
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez MIRO » poniedziałek, 19 października 2015, 13:20

Rób Za Rodinu. Jest fajnie obfocony. http://mig3.sovietwarplanes.com/mig3/zarodinu.html
W ICM skopany jest tunel chłodnicy przy krawędzi spływu. Jest za wąski, ale to grubsza robota.
Pozdrawiam
Mirek
Путiн хуйло!
MIRO

Postprzez HK1885 » poniedziałek, 19 października 2015, 16:43

Nie konbinuj za dużo tylko rób. Jak temat rozpoznasz i rozbroisz miny to może i ja swojego wyciągnę.
Rozglądałem się za Trumpkiem swego czasu, ale w zapasach mam ICMa sprzed 15 lat więc może?.. ;o)
HK1885

Postprzez Arcturus » poniedziałek, 19 października 2015, 16:44

Chyba rzeczywiście zdecyduję się na Za Rodinu. Zimowych MiGów jak mrówków, a w takim kamuflażu rzadko się je widuje.
Tymczasem dobry człowiek z Poczty Polskiej dostarczył fanty: blaszka Parta i metalowe wydechy Moskita. Te drugie wziąłem z czystej ciekawości, co to takiego, i wyglądają bardzo fajnie. Cieniutkie, wstępnie pomalowane (choć trochę je poprawię). Fajny patent!
Obrazek
ObrazekObrazek
Gdyby nie uciążliwy głos sumienia, że mam już pełno rozgrzebanych modeli, to mógłbym zaczynać...
Arcturus

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 19 października 2015, 17:25

Arcturus napisał(a):Avię mi zwinąłeś, ale nie ma problemu,

Nie poczuwam się :) Zobacz na datę kiedy ja sie zadeklarowałem a kiedy Ty wpadłeś na ten sam pomysł- 7 post :)
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=795&t=79481&start=15
Pomogłem Kufajonowi i znalazłem tą żywicę - DMolds (ten sam producent, który robił słynny żywiczny ogon do Do-17Z z Classica :
http://dmold-modelworks.com/contents/media/MiG-3Trump_page.JPG
SALUT !
PS. w swoim już wstawiłem ale czeka na lepsze czasy :D
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat