Rozpoczynam relację budowy kolejnego modelu nad którym pracuję już jakiś czas,
Tym razem padło na F-15E strike eagle z RAF Lakenheath AB 492nd Fighter Squadron "Madhatters"

Koncepcja całej budowy polega na zbudowaniu modelu z jednym otwartym silnikiem, pełnym uzbrojeniem, zbiornikami konforemnymi otwartym kokpitem i panelami elektroniki. Do dioramy planuję dorzucić naszywkę kupioną na RIAT 2024 od pilotów wspomnianej maszyny
Poniżej to z czego składam na ten moment, podstawa czyli sam model:

Dodatki dokupione na ten moment" Interior eduarda, dysze wylotowe oraz panele elektroniki, kolejne dodatki dojdą w trakcie budowy, będą to głównie podwieszenia. Jak chodzi o sam model jest naprawdę dobrej jakości i planuję wykorzystać w dużym stopniu zestaw i sam go detalować.

Jedną z pierwszych prac jakie wykonałem to wymiana paneli elektroniki na żywiczne:

Wstawione nowe panele:

Kolejna rzecz to Silnik F100 i komora silnika którą wyciąłem na podstawie zdjęć i schematów:

Po wycięciu wnęki zacząłem budowę komory silnika z profili plastikowych i innych dodatków:

Obecnie wygląda to tak i pracuję nad tym dalej:

W przypadku silnika dopasowałem zestaw żywiczny do silników z zestawu, wymagało to dużo korekty rozmiaru dyszy żywicznej by dopasować pod silnik zestawowy, bardzo dużo szlifowania
Tutaj porównanie nowej żywicy i dopasowanej do silnika:

Dysza wylotowa ( żywica)

Wszystko zebrane razem wygląda na ten moment w ten sposób, jest to pierwsza tego typu przeróbka jaką wykonuję:

W najbliższym czasie powinno udać się wszystko dokończyć, dla kokpitu poświęcę osobny post w najbliższym czasie