Supermarine Spitfire Mk.Ia - Tamiya/Revell 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Supermarine Spitfire Mk.Ia - Tamiya/Revell 1/32

Postprzez _iceboy » środa, 20 października 2010, 11:00

K.Y.Czart napisał(a):
piotr dmitruk napisał(a):Wygląd wyglądem, ale czy zgadza się ilość nitów? :mrgreen:

Tak, ale tylko ogólna sumaryczna, wszystkich nitów...

Ale żartujesz sobie prawda?

Abstrahując od tego że to w końcu jakiś porządny model Spitfira :)
_iceboy

Reklama

Postprzez K.Y.Czart » środa, 20 października 2010, 11:04

_iceboy napisał(a):Ale żartujesz sobie prawda?

No pewnie, przecież Piotr też :D

:arrow: Edit: Jedynie z ilością dni nie żartowałem. Cztery mniej więcej popołudnia od startu do surfacera. Nie licząc prób i przygotowań.
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 20 października 2010, 11:59

K.Y.Czart napisał(a):
_iceboy napisał(a):Ale żartujesz sobie prawda?

No pewnie, przecież Piotr też :D

:arrow: Edit: Jedynie z ilością dni nie żartowałem. Cztery mniej więcej popołudnia od startu do surfacera. Nie licząc prób i przygotowań.

Mam pomysł na uproszczenie zabiegu.
Zamiast pojedynczymi kulkami klejonymi na CA, co może trwać kilka popołudni, można to zrobić szybciej z pomocą masy Magic Sculp. Masa wciskana w otworki, powierzchnia oczyszczona (woda dość łatwo usuwa nadmiar) , potem już tylko posypać obficie kulkami i to co się w dziurce zatrzyma to przycisnąć paluchem. :)
Jak mi Krzysztofie sprzedasz część swoich kulek, to spróbuję tej metody.
Inspiracją było przyjrzenie się pewnym kolczykom, które posiadłem razem z kobietą, są wykonane właśnie tak, że na masę MS są przyklejone kryształki Svarowskiego .
Grzegorz2107

Postprzez K.Y.Czart » środa, 20 października 2010, 12:25

Grzegorz2107 napisał(a):Mam pomysł na uproszczenie zabiegu.

He, he ... Każdy pomysł jest wart sprawdzenia. MS już próbowałem. Mało lepki. ;o) Obsypywanie kuleczkami jest w praktyce niewykonalne z dwóch zasadniczych powodów - krzywizn obsypywanych elementów oraz ładunków elektrycznych (na powierzchni polistyrenu i kulek). To są naprawdę skaczące kuleczki. Pomijam to, że żeby obsypać obficie trzeba ich mieć naprawdę sporo. A 10 000 (ok. 1g) to koszt ok. 20 zł. Na Allegro bez problemu można dostać od rozmiaru 0,2 w górę. Spróbuj ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 20 października 2010, 12:35

K.Y.Czart napisał(a):Obsypywanie kuleczkami jest w praktyce niewykonalne z dwóch zasadniczych powodów - krzywizn obsypywanych elementów oraz ładunków elektrycznych (na powierzchni polistyrenu i kulek).;o)

Problemu ładunków elektrostatycznych nie wziąłem pod uwagę. :)
Faktycznie kulki są tak lekkie, że naelektryzowany plastik może je skutecznie odpychać.
Grzegorz2107

Postprzez greatgonzo » środa, 20 października 2010, 14:50

Przejście skrzydło-kadłub rzeczywiście było demontowalne, więc wkręty nie były szpachlowane. Ale ja wkrętów i tak nie zamierzam odtwarzać ;o) Natomiast pozostałe nity płaskie zostawiam tak, jak to zrobiła Tamiya. Nie wiem czy były szpachlowane...

Nie były. Ale były zgłębione tak, że ich powierzchnia licowała się z powierzchnią blach. Na to szło jeszcze kilka warstw farby, no to chyba, żeby ją uznać za szpachlę.
greatgonzo

Postprzez K.Y.Czart » środa, 20 października 2010, 15:14

greatgonzo napisał(a):Nie były. Ale były zgłębione tak, że ich powierzchnia licowała się z powierzchnią blach. Na to szło jeszcze kilka warstw farby, no to chyba, żeby ją uznać za szpachlę.

Ano właśnie, dzięki Gonzo za wyjaśnienie. :) Na modelu, nawet w większej skali rzecz trudna (choć nie niemożliwa zupełnie) do odtworzenia. Nie tą razą jednak ... ;o)
K.Y.Czart

Postprzez bogdan stepien » poniedziałek, 21 marca 2011, 12:54

Witam
Jezeli nie wykorzystujesz wiatrochronu od mk IX czy nie miałbys ochoty pozbyc sie go oczywiscie za pieniadze...Kupiłem Hobby Bossa, raz ze ma wiatrochron kompletnie nieprawidłowy to jeszcze tylko z zewnetzrna szyba pancerna. Planuje zrobic Mk Vb z 317 dywizjonu JH-Y.

Jezeli by mozliwosc tranzakcji istniała poprosze o kontakt na priva stepien.fly@wp.pl

Pozdrawiam

BS
bogdan stepien

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 24 maja 2011, 07:57

K.Y.Czart napisał(a):Wróciłem do skrzydeł. 90% zrobione. ;o) Do zrobienia zostały klapy i żaluzja chłodnicy.
Obrazek

Od tego momentu troszkę się zmieniło. Przede wszystkim zaprzyjaźniłem się z Surfaceram. A to pozwoliło mi spojrzeć w nieco innym świetle na skrzydła i dokonać wielu korekt. Klapy i żaluzja są nadal do zrobienia. Zdemontowałem lotki, bo są do poprawy. Ale reszta jest skończona. Mówię o skrzydłach ;o) :

Obrazek

Więcej na portalu Modelarstwo Redukcyjne http://www.modelarstworedukcyjne.pl/ind ... &Itemid=77 :)
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 24 maja 2011, 08:45

Pozwolisz, że pomarudzę?
Ja wiem, że rocznica Bitwy o Anglię dawno minęła, a na pewno chcesz zdążyc przed kolejną, ale...Czy nie kusiło Cię pomęczyc się jeszcze trochę i pofalowac poszycie skrzydeł? Mam wrażenie, że ten element waloryzacji powinien w skali 1/32 byc już standardem.
Grzegorz2107

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 24 maja 2011, 08:55

Grzegorz2107 napisał(a):Czy nie kusiło Cię ...

Grzegorz, pewnie, że pokus jest wiele. Ale moje 1:32 to jeszcze dla mnie nie standard, tylko zaledwie drugi model. Poza tym, w którymś miejscu trzeba odpuścić, bo tym drugim pozostanie. Z powodu, że go nigdy nie skończę ;o) Na model bez żadnych kompromisów jeszcze przyjdzie czas (już zacząłem planowanie :P ).
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » wtorek, 24 maja 2011, 16:36

K.Y.Czart napisał(a):, w którymś miejscu trzeba odpuścić, bo tym drugim pozostanie. Z powodu, że go nigdy nie skończę ;o) Na model bez żadnych kompromisów jeszcze przyjdzie czas (już zacząłem planowanie :P ).

No cóż , próbowałem Cię wpuścic w poprawki ;o)
Działaj dalej. Jeśli bezkompromisowym modelem miałby byc Spitfire Mk. IX, to potrzebujesz tego:
http://www.hyperscale.com/2008/reviews/ ... ewbg_1.htm
Grzegorz2107

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 24 maja 2011, 16:47

Grzegorz2107 napisał(a):Jeśli bezkompromisowym modelem miałby byc Spitfire Mk. IX, to potrzebujesz tego:
http://www.hyperscale.com/2008/reviews/ ... ewbg_1.htm

Może tego, a może tego? :-> Obrazek

Ale to na pewno nie będzie dziewiątka 8-)
K.Y.Czart

Postprzez Jaho63 » wtorek, 24 maja 2011, 17:11

To chyba w ogóle nie będzie Spitfire :?: :idea:
Nawet od księżniczek trzeba odpocząć.
Niemniej ja kibicuję tej, obecnej Twojej dziewczynie, szczególnie, że wdzianko* ma mieć bardzo ciekawe.
(* - E.Lock - jakbym za bardzo zagmatwał ;o) ).
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez K.Y.Czart » wtorek, 24 maja 2011, 18:52

Jaho63 napisał(a):To chyba w ogóle nie będzie Spitfire :?: :idea:

Nawet na pewno ;o)
K.Y.Czart

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat