"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez Robert Thorz » wtorek, 22 stycznia 2013, 09:38

Marcin_Matejko napisał(a):
Szukam dobrego pomysłu na wykonanie imitacji nawierzchni betonowej :idea:
Wylewka z prawdziwego betonu odpada ;o)

CDN :P

Co do papieru ściernego to ja nie jestem zbytnio przekonany. Ciężko potem na takiej powierzchni bawić się pastelami/cieniami. Ja zdecydowanie wole dobry karton grubości ok. 1mm. Najlepiej taki co jest z jednej strony lakierowany/śliski. Mi swego czasu trafił się fajny karton z placówki bankowej ( stosowany jako przekładka do nowej partii pieniedzy). Tnę na odpowiednie formatki, kleję przy pomocy butapremu, potem cieniuję ranty przy pomocy ciemnej szarej, nastepnie nakładam jasną szarą na całośc a na koniec cieniuję pastelami,, zabezpieczam lakierem i ewentualnie czarną gęstą farbą robię imitację smoły, jesli taka była stosowana w danym przypadku. W tej skali wydaje mi się to dobrym rozwiązaniem. tym bardziej ze można manipulować płytkami imitując uskoki i nierówności płyt.
Ostatnio edytowano wtorek, 22 stycznia 2013, 19:11 przez Robert Thorz, łącznie edytowano 1 raz
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez hadzi » wtorek, 22 stycznia 2013, 10:00

Marcin, karton będzie dobry i nawet nie musisz go malować bo szary o lekkim zabarwieniu w beż, doskonale oddaje kolor betonu. Potniesz na płyty i posklejasz lub wytrasujesz podziały i w dylatacje pociągniesz ciemnym flamastrem lub czarnym jeżeli chcesz zrobic uszczelnienie smołowane (rzadko spotykane) i bedzie ok, dodasz plamy i slady opon, troche trawki w fugi.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:41

Dzięki za podpowiedzi papier ścierny sobie raczej od puszę, wydaje mi się zbyt porowaty, pokombinuje z kartonem.
Chciałbym spróbować oddać na nim skazy na betonie nie tylko w formie pęknięć ale nierówności odlewniczych, ślady po równaniu od łaty lub pacy do zacierania :?: Karton jako materiał plastyczny może pozwoli na wykonanie takich niuansów, poeksperymentuję :idea:
Trawek w pęknięcia nie będę raczej dawał bo zarastanie trawami szczelin między płytami następuje po wielu latach. Trzeba założyć że betonowe lotniska pod koniec lat trzydziestych były pewnym novum.
Tu jest fajne zdjęcie lotniska:
Obrazek
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez karambolis8 » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:43

Nie myślałeś o płycie gipsowej?
karambolis8

Postprzez Ralf_S » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:59

Mam dwie propozycje:
gips szpachlowy: rozrobić, maznąć cienko po całości, porobić deseń i dylatacje, plus dodatni: po wyschnięciu jest szary;
klej do płytek: użyć jw.; ma większą ziarnistość, ale też znacznie dłuższy czas pracy i pole manewru mamy większe. Klej raczej będzie trzeba malować bo odcień zalatuje zielenią...

Jeśli jest możliwość to podłoże można wygiąć tu i ówdzie i powstaną nam piękne i naturalne pęknięcia ;o)
Pozdrawiam
Ralf_S
Ralf_S

Postprzez piotr dmitruk » wtorek, 22 stycznia 2013, 20:12

Popieram karton pokryty szpachlówką.
Nie próbuj jednak wyginać kartonu, pęknięcia będą nienaturalne- karton jest włóknisty, a beton ziarnisty- linia pęknięcia jest inna. Raczej proponuję nacinanie skalpelkiem i napuszczenie farbą. Można to zrobić w 72, to i łatwiej w 32
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Marcin_Matejko » środa, 30 stycznia 2013, 23:20

Fajnie wygląda ten pas startowy, a szczególnie cień samolotu, pomysł bomba :!:
Chciałem dzisiaj kupić gruby karton ale niestety nic fajnego nie było w naszym papierniczym, pogrzebię w necie prędzej coś trafię :idea:
Czasu ostatnio nie za wiele, ale pewien progres jest, co postaram się wam w skrócie zaprezentować.

Kolega Krzysztof z klubu IPMS Świdnica zaprojektował mi kalki w Corelu według zdjęć i rysunków. Poświęcił na to sporo czasu za co jeszcze raz mu serdecznie dziękuje :!:
Projekt przekazałem do wydruku koledze Bartkowi z MF-Zone
Kalki po druku powinny wyglądać mniej więcej tak:
Obrazek

Wykonałem elementy służące do zmiany nastaw skoku łopat śmigła. Okrągły detal ma średnicę 3mm wyfrezowałem w nim fasolkę za pomocą frezu dentystycznego. w zasadzie to są te trzy najlepsze detale z nastu popełnionych :oops:
Obrazek

Po przylepieniu do śmigła wyszło to tak:
Obrazek

Model przygotowałem do naniesienia podkładu informacyjnego, który ma pokazać ostatnie niedoskonałości powierzchni.
Obrazek

Powierzchnię modelu odtłuściłem spirytusem technicznym i pokryłem rozcieńczonym podkładem z serii 1000.
Obrazek
Obrazek

Po dokładnych oględzinach okazało się że niedoskonałości jest w sumie całkiem sporo. Wszystkie zamalowałem pędzlem gęstym podkładem z serii 500.
Obrazek

Teraz czeka mnie żmudne dopieszczanie całej powierzchni modelu przed kolejną warstwą podkładu :idea:

Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez spiton » czwartek, 31 stycznia 2013, 00:14

Po pryśnięciu surfejserem wyszła elegancja !!!
spiton

Postprzez Aleksander » czwartek, 31 stycznia 2013, 20:17

Jest naprawdę piękny!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 2 lutego 2013, 21:58

Fajnie że wam się podoba chłopaki :D Zobaczymy co na końcu z tego gluta wyjdzie :P

Szlifowanie powierzchni jakoś mnie muliło więc dla rozrywki zabrałem się za owiewkę, którą wytłoczyłem na gorąco an kopycie:
Obrazek

Ale łatwo nie było, parę brzydkich słów.... i sterta tego:
Obrazek

Wybrałem najlepszą i dopasowałem ją do modelu. Aby nieco uatrakcyjnić wygląd postanowiłem jedną z ruchomych części owiewki pozostawić w pozycji zamkniętej a drugą otwartej. Dzięki temu można w pewnym stopniu pokazać ten ciekawy i rzadko spotykany układ zamykania kabiny. Rozwiązanie takie pozwala na to aby obserwator modelu miał wgląd do wnętrza kabiny pilota, a z drugiej strony może oglądać sylwetkę modelu w pełnej krasie :idea:
Obrazek

Po przyklejeniu wykonałem z cienkiej blaszki aluminiowej ramki.
Obrazek
Obrazek

Na ruchomej części owiewki wykonałem pionowe rysy włókniną ścierną, ma to imitować rysy jakie powstały w normalnej eksploatacji, widoczne na fotografiach egzemplarza muzealnego.
Obrazek
Obrazek

Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 3 lutego 2013, 00:12

Na ruchomej części owiewki wykonałem pionowe rysy włókniną ścierną, ma to imitować rysy jakie powstały w normalnej eksploatacji, widoczne na fotografiach egzemplarza muzealnego.

Jak zobaczyłem najpierw zdjęcia, to się strasznie zdziwiłem, że tak kiepsko wyszła ta szybka... :)
Grzegorz2107

Postprzez GEM » niedziela, 3 lutego 2013, 00:23

Bardzo ładna robota. Z jakiej folii robiłeś tą owiewkę?
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 3 lutego 2013, 15:22

Z jakiej folii robiłeś tą owiewkę?

Klasyczny PET, odzysk z opakowań po zabawkach i elektronice, czasem też robię z butelek po napojach.
Obrazek
]Jak ktoś jest bardziej wymagający to można kupić PET w specjalistycznych hurtowniach z tworzywami sztucznymi, w różnych grubościach, jednak niestety tylko duże arkusze. Ja używam takie w grubościach do 0.5mm, ale to zależy od głębokości tłoczenia.
W tym modelu użyłem prostej metody naciągania na kopycie bo owiewka była bardzo prosta :idea: Jak jest trudniej to wspomagam się metodą podciśnieniową, można wtedy uzyskać bardziej skomplikowane kształty (model BONZO)
Pozdrawiam Marcin.
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez GEM » niedziela, 3 lutego 2013, 15:46

Dzięki za podpowiedź.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Solo » niedziela, 3 lutego 2013, 15:58

A jak wykonujesz takie kopyto?
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat