Messerschmitt Bf 109E-4 - Hasegawa - 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Messerschmitt Bf 109E-4 - Hasegawa - 1/48 - Open

Postprzez Okrach » poniedziałek, 8 listopada 2010, 18:18

Kuba P. napisał(a):Nie kupuj tych wydechów QB, one się nie różnią od kupy Twojego Misia. Są kupą.

A jaka mam alternatywe (wiercenie nie wchodzi w gre - juz probowalem z wydechami Dory-9 i tez skonczylo sie na QB)? Jak to mowia Niemcy to musze z tej kupy czekolade zrobic :mrgreen:

PS. Ciekawi mnie Twoje zdanie - czemu tak nisko oceniasz produkty QB? Na niemieckich forach te produkty maja dosc wysokie noty i sa powrzechnie uzywane :roll:
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 8 listopada 2010, 18:34

Okrach napisał(a):A jaka mam alternatywe

Poszukaj rur moskita. To metalowe rury. Kształt miały bardzo dobry, ale nie wiem czy to jest jeszcze do zdobycia. Ewentualnie zastanawiałbym się, czy nie kombinować z przerobieniem jakichś bardziej poprawnych rur do innych 109. QB robi ich kilka wariacji, różniących się nawet rozmiarami.
Tu kolejna sprawa, Ty masz Hase, rury 48085 są do Tamiya. Niekoniecznie będą pasować. QB pasuje to pod konkretny zestaw. Na przykład rury do F/G/K do Fujimi i do Hasegawy różnią sie znacznie wymiarami.
Swoją drogą jak pomalujesz dobrze te zestawowe rury to będą OK. Możesz pokombinować jakieś imitacje korków/zatyczek w rurach...to nie będzie gorsze jak ta żywica.
Jak to mówią Niemcy mówiący po angielsku - up to you.

czemu tak nisko oceniasz produkty QB? Na niemieckich forach te produkty maja dosc wysokie noty i sa powrzechnie uzywane :roll:

Źle oceniam ten konkretny jeden produkt, 48085. Mówiąc delikatnie - wygląda to mało podobnie do oryginału. Inne ich produkty oceniam raczej dobrze, mam ich wiele chociaż są lepsze i gorsze.
Kuba P.

Postprzez Okrach » poniedziałek, 8 listopada 2010, 20:29

Kuba P napisał(a):Poszukaj rur moskita.
Jak to mówią Niemcy mówiący po angielsku - up to you.

Moskit bylby moim pierwszym wyborem - jakby byl do zdobycia. Jak sie nie ma co sie lubi to sie lubi co sie ma. Jeszcze pomysle moze mnie co oswieci :?:

Na razie do piatku modeluje kuchnie (takie modelarstwo w skali 1:1 :roll: ) wiec dalsze postepy w weekend!
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Okrach » sobota, 13 listopada 2010, 21:10

Nituje...
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Okrach » sobota, 20 listopada 2010, 17:46

Z powodu wymiany kuchni modelowanie poszlo na jakis czas na przymusowy urlop. Powoli jednak sytuacja na froncie sie wyjasnila i wszystko wraca do normy :lol:

Teraz do meritum. Zdecydowalem sie na nitowanie metoda ONE-BY-ONE przy pomocy narzedzi firmy MDC.

Obrazek

Jest to metoda poczatkowo dosc czasochlonna ale stopniowo nabiera sie wprawy i glebokosc nitow jest jednakowa a tempo nitowania znaczaco wzrasta. Efekty sa naprawde bardzo ciekawe.

Na razie koncze prawe skrzydlo...

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Jaho63 » sobota, 20 listopada 2010, 18:50

Inni Ci tego nie napiszą bo to w większości "nitowacze". Ja nie nituję (72) ale modele w większych skalach uważam, że ma to sens. Twoja robota, nie wierzę, że tego nie widzisz, jest do d... Ja wiem, że pewnie się narobiłeś, ale wygląda to boleśnie odlegle od imitacji nitów, czyli powtarzalności i geometrii. Tutaj nie nitował pan Kazik, ślusarz, ale Salvadore Dali. Sorry ale jednak lepsze efekty dają kółka do nitowania, a Twoim one-by-one tylko dorabiać w niedostępnych miejscach. Model Twój, zrobisz co chcesz, ja bym to zaszpachlował.
Ostatnio edytowano sobota, 20 listopada 2010, 18:51 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 20 listopada 2010, 18:50

Uuuu :-/
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Kuba P. » sobota, 20 listopada 2010, 19:06

Jeśli coś mógłbym polecić - poszukaj jakiegoś "nitowadła" z kółkiem. Nie jakieś plastikowe, poszukaj i kup porządne metalowe z obsadką. Jeśli trudno Ci będzie takie dostać, możesz albo poprosić zegarmistrza albo rozbroić jakiś stary budzik i znaleźć jedną zębatkę o odpowiednim rozstawie zębów. Potem wystarczy nieco zaostrzyć te ząbki i można to osadzić albo w starej rozwierconej płaskiej pensecie (ja tak kiedyś miałem) albo jakoś inaczej. Grunt, żeby było stabilne.
Takim kółkiem nituje się o wiele wiele prościej, szybciej i równiej. Niestety ten dziubak, który masz raczej poza mozolną robotą nie oferuje nic dobrego.
Szkoda czasu.

To skrzydło najlepiej przeszlifuj papierem, zalej te nity klejem CA tak, żebyś nie pozalewał linii podziału blach czy wzierników i albo kółkiem ponituj na nowo albo zostaw bez nitów.

Tak szkoda to zostawiać, szkoda Twojej pracy której efekt nijak nie wynagrodzi.
Kuba P.

Postprzez Okrach » sobota, 20 listopada 2010, 19:46

AUC! Bolalo! :-o

Coz eksperyment nieudany :-/

Kupilem sobie niedawno kolka RB bo z tymi od Trumpetera mam zle wspomnienia.

Obrazek

Dzieki za konstruktywna krytyke.

PS. Do nitowania chce wykorzystac kolko 1mm. Wg. pomiarow planow odstepy miedzy mitami maja cos na ksztalt 0,9mm. Radzilibyscie uzyc kolko 0,75 czy pozostac przy 1mm?
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Daniel iceman Gronowski » sobota, 20 listopada 2010, 20:45

Cześć, patrząc na Twoje galerie uważam, że trochę skoczyłeś na głęboką wodę z tymi żywicami, nitowaniem itd. Obym się mylił, bo Bf 109 jest ślicznym samolotem i szkoda żebyś go spaprał.

Trzymam kciuki i pozdrawiam!
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez tomek_chacewicz » sobota, 20 listopada 2010, 21:05

Daniel iceman Gronowski napisał(a): Bf 109 jest ślicznym samolotem

Ale tylko pustynny E ;o)
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Okrach » sobota, 20 listopada 2010, 21:13

Cześć, patrząc na Twoje galerie uważam, że trochę skoczyłeś na głęboką wodę z tymi żywicami, nitowaniem itd. Obym się mylił, bo Bf 109 jest ślicznym samolotem i szkoda żebyś go spaprał.

Trzymam kciuki i pozdrawiam!

Nie uprzedzajmy faktow :lol: Poplakalem nieco nad mym marnym losem i zabralem sie do nitowania drugiego skrzydla klasycznym kolkowaniem (RB 1mm). Na rezultaty kolkowania nie trzeba bylo dlugo czekac i skrzydlo juz ponitowane - potrzebowalem jakiegos "progresu" i nieco zachety, ze cos sie udalo :lol:

PS. W tym tygodniu powinny w koncu doczlapac moje wydechy z QB (wlasnie przyszedl Email ze wyslane :mrgreen: ) to w koncu bede mogl kontynuowac z kadlubem...
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez Okrach » niedziela, 21 listopada 2010, 18:29

Nie udalo sie z prawej to zaczalem z lewej :lol:

Obrazek

Ohydne przesuniecie sie maski podczas niowania okregu zniechecilo mnie do dalszych dzialan na dzisiaj. Gorna polowka lewego skrzydla i lewa strona kadluba ponitowane. Skrzydlo wymaga jeszcze drobnych korekt ale jest praktycznie gotowe.

Skrzydlo:

Obrazek

Obrazek

Kadlub:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nieudane prawe skrzydlo zostalo zalane solidna warstwa CA i czeka do wyschniecia. Nastepnie, gdzies w tym tygodniu zostanie poddane kompletnej renowacji w postaci odtworzenia linii poszycia oraz nitowania...

Obrazek
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Postprzez tomek_chacewicz » niedziela, 21 listopada 2010, 19:08

Okrach napisał(a):Ohydne przesuniecie sie maski podczas niowania okregu zniechecilo mnie do dalszych dzialan na dzisiaj

Z doświadczenia wiem, że takie miejsca najlepiej nituje się z ręki tzn bez szablonów.
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Okrach » niedziela, 21 listopada 2010, 19:29

tomek_chacewicz napisał(a):Z doświadczenia wiem, że takie miejsca najlepiej nituje się z ręki tzn bez szablonów.

Moge tylko potwierdzic.

Czesc linii na kadlubie wykonalem "od reki" i wyszly miodnie. Nie wiem co za czort kazal mi robic te pare nitow na tym wlewie z pomoca szablonu (w sumie wpadlem w pulapke samozadowolenia bo nie przykleilem szablonu tylko trzymalem go paluchem) i o - wyszlo jak widac :-/
Pozdrawiam,
Tomek
Okrach

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat