F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-14A VF-154 Black Knight 1:48 Hasegawa

Postprzez alphard » piątek, 6 kwietnia 2012, 20:45

Powoli, ale cały czas do przodu.
Co tu pisać - szpachlowanie, przecieranie, szpachlowanie, przecieranie i poprawianie zatartych linii.

na początek pytanie czy te końcówki są odpowiednie do wersji A ... w zestawie są jeszcze proste bez wypustków (anten?)...?

Obrazek

i reszta fot z placu boju.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

w sumie to dzisz szczerze mówiąc za dużo nie posiedziałem przy kocurze bo rano powiększyła mi się rodzinka szybszylków o 4 maluchy :shock: (spodziewałem się jednego no góra dwa

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uQoQWMlQhvY&context=C4bb148bADvjVQa1PpcFML87HThlCMdspJeus_ftt6EO3MEUdA4Oo=[/youtube])
Obrazek
alphard

Reklama

Postprzez alphard » poniedziałek, 9 kwietnia 2012, 11:22

Kocurek nabiera kształtów i wagi :D
Przyszedł czas na dwa kroki, których się bardzo obawiałem - wklejenie wlotów i połączenie przodu z resztą kadłuba.

powklejałem duperelki tj. kratki hak

Obrazek

Obrazek

Następnie wkleiłem wloty - wyszło całkiem ok...trochę szpachli i już jest cacy;)

Obrazek

Nie podobało mi się połączenie przodu z resztą "na styk" więc wywierciłem dwie dziurki w które poszły ramki w celu wzmocnienia połączenia.
Obrazek

Jakby tego było mało pomyślałem, że dam jeszcze po kawałeczku ramki od zewnątrz, wszytko i tak ładnie się później chowa :)
Obrazek

Aktualnie jestem na etapie szpachlowania i szlifowania góry połączenia - w przelocie skleiłem TARPS (strzeliłem wnętrze na czarno i dorobiłem jakiś improwizowany obiektyw od aparatu ) - widoczny w lewym górnym rogu.
Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » wtorek, 10 kwietnia 2012, 22:21

Skończyłem łączenie kadłub-reszta. na dole wkleiłem te dziwne wypustki do podwieszania uzbrojenia. Posklejałem te pionowe stateczniki (musze koniecznie nauczyć się fachowego słownictwa bo wstyd :oops: ) - wkleję je dopiero po malowaniu. Z tego co kojarzę mają być pod odpowiednim kątem, ale do tego jeszcze dojdę. Rano przed pracą poskładałem jedno skrzydło i moim oczom ukazał się zarys końcowej sylwetki kocurka - oczywiście nie wytrzymałem i musiałem zrobić kilka zdjęć - przy okazji zrobiłem też zdjęcia innym duperelkom przy dziennym świetle.
Po powrocie z pracy zabrałem się za drugie skrzydło. (niestety jestem po browarku więc jutro będę oceniał jak wyszło :D )
Pozostało jeszcze kilka miejsc do szpachlowania, ale niestety zabrakło mi papieru ściernego i etap ten przełożony został na jutro.

Ciągle myślę czy zrobić otwarte hamulce areo - taki czerwony akcent złamałby troszkę szarość modelu, ale nie wiem jak to pod względem merytorycznym się ma - raczej nie były otwierane od tak sobie "dla szpanu"

Wstawiony jestem więc nie zanudzam - pora na foty.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

i na koniec porównanie z Tornadkiem w 1/144 - ten kocur to naprawdę wielkie bydle, nawet nie mam takiej półki w domu żeby go później na niej postawić :D
Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 10:24

Przy porannej kawie pomalowałem TARPS. Musze jeszcze wyczyścić oszklenie i rzucić mat.

Mi się całkiem podoba, jeżeli szanowne grono nie będzie miało żadnych zastrzeżeń to cały model pomaluję w podobny sposób.
Całość malowana Vallejo - które pierwszy raz rozcieńczałem wódka (trochę szkoda :lol: ), sido i oleje (niestety nie są najlepszej jakości i przed malowaniem modelu chyba trzeba będzie odwiedzić jakiś sklep).
Najtrudniejszym zadaniem było uzyskanie takich plam/zacieków zwał jak zwał które można fajnie rozbić przyużyciu soli kuchennej - niestety do tego trzeba mieć areo :P - znalazłem swój sposób na to i myślę, że nie jest źle.

Poniższe foto zrobione tym samym aparatem w przeciągu 3 minut w dwóch różnych pomieszczeniach - prawdziwy kolor elementu jest gdzieś pomiędzy tymi dwoma odcieniami.

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 20:49

Zainteresowanie tematem strasznie znikome - praktycznie piszę tu bloga ;P .... hehe...

Po pracy testowałem technikę malowania kocurka. Pomalowałem zbiorniki - myślę, że na tych zdjęciach dużo lepiej widać efekt o którym pisałem w poście wyżej. A wszystko wygląda tak:

Obrazek

Obrazek
Obrazek
alphard

Postprzez Rafał Szul » środa, 11 kwietnia 2012, 21:01

Wygląda bardzo ładnie. Zainteresowanie jest - śledzę na bieżąco bo i u mnie Tomcat czeka na półce. Ale fakt faktem, że grupowy projekt nie jest tak "widoczny" jak Warsztat i pewnie stąd nie ma komentarzy.

W każdym bądź razie jestem pełen uznania za tempo (ja od dwóch miesięcy walczę z bombkami do F-15E i skończyć nie mogę) i jakość. Byle tak dalej!

Rafał.
Rafał Szul

Postprzez shivadog » środa, 11 kwietnia 2012, 21:31

Przypatruję się też, tu, zza węgła.
Trzymam kciuki za pierwszy skończony F-14 w tej zacnej grupie.
shivadog

Postprzez spiton » środa, 11 kwietnia 2012, 21:34

alphard !! Genialne !!!
spiton

Postprzez Jaho63 » środa, 11 kwietnia 2012, 21:41

Nieźle jedziesz z koksem. A jaka ta metoda na zacieki bez aero?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 21:41

Rafał Szul napisał(a):ja od dwóch miesięcy walczę z bombkami do F-15E i skończyć nie mogę
Rafał.

No właśnie od lutego jakaś cisza w Twoim wątku :-|

shivadog napisał(a):Trzymam kciuki za pierwszy skończony F-14 w tej zacnej grupie.

Choćby skrzydła odpadały, a szpachla wychodziła bokami to kocurka z pewnością skończę ;)

spiton napisał(a):alphard !! Genialne !!!

Nie przesadzajmy - i nie ma co chwalić dnia.... teraz muszę im dać dwa-trzy dni spokoju przed zabezpieczeniem tego matem - gdybym miał areo jutro było by fiknięte, a tak musi porządnie zaschnąć żeby pędzel nie uszkodził tych pięknych wzorków.

Po takich miłych słowach siły do dalszej pracy przychodzą same nie wiadomo skąd. Dzięki chłopaki.

EDIT:

Jaho63 napisał(a):Nieźle jedziesz z koksem. A jaka ta metoda na zacieki bez aero?

Jutro poproszę żonę (brakuje 3 ręki do trzymania telefonu) i nagram krótki filmik jak to się robi. to bardzo proste - ale jak to mówią geniusz tkwi w prostocie.
Ostatnio edytowano środa, 11 kwietnia 2012, 21:46 przez alphard, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
alphard

Postprzez shivadog » środa, 11 kwietnia 2012, 21:44

Na tych zbiornikach przydałoby ci się parę takich konkretnych/czytelnych zacieków.
Teraz jest bardzo plastycznie, ale przez dość abstrakcyjne brudy, trochę wygląda jak by było z kamienia.
shivadog

Postprzez piotr dmitruk » środa, 11 kwietnia 2012, 21:45

Ale masz tempo!
Malowanie TARPS bardziej mi się podoba niz marmurek na zbiorniku.
Przydałoby się poprawić wloty na płetwach podkadłubowych:
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 21:50

shivadog napisał(a):Na tych zbiornikach przydałoby ci się parę takich konkretnych/czytelnych zacieków.
Teraz jest bardzo plastycznie, ale przez dość abstrakcyjne brudy, trochę wygląda jak by było z kamienia.

będą innym kolorem, ale najpierw musi zaschnąć to co jest.
piotr dmitruk napisał(a):Ale masz tempo!
Malowanie TARPS bardziej mi się podoba niz marmurek na zbiorniku.

możliwe, że wina foto ... TARPS robione lusterm w dzień a "mozaika" telefonem przy lampce..... a i TARPS dostał ołówkowy "preszajding" ...a zbiorniki nie... możliwe, że stąd ta różnica... ale jak pisałem narazie prowadzę testy, żeby wybrać odpowiednia metodę do malowania całości.
piotr dmitruk napisał(a):Przydałoby się poprawić wloty na płetwach podkadłubowych:

a dokładniej co z nimi nie tak bo nie mogę się dopatrzeć na tym foto ????
Ostatnio edytowano środa, 11 kwietnia 2012, 21:52 przez alphard, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
alphard

Postprzez piotr dmitruk » środa, 11 kwietnia 2012, 21:51

Nie masz wlotów, tylko wgłębienia typu NACA.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez alphard » środa, 11 kwietnia 2012, 22:03

Obrazek

Rozumiem, że masz na myśli pogłębienie "rowka" ?

jeżeli tak to nie zostało tam już za dużo materiału do wybrania - prześwituję już pod światło. Oczywiście postaram się podebrać w samym rogu no i mam nadzieje że wash troszkę to poprawi.

Obrazek
Obrazek
alphard

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat