N1K1 | Tamiya |1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: N1K1 | Tamiya |1:48

Postprzez Michał Janik » niedziela, 23 grudnia 2012, 00:52

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Niestety na łączeniu jednostki pływającej z kadłubem jest milimetrowa szpara. Lipa w tym, że trzeba będzie szpachlować na pomalowanych już elementach, ...

Oklejenie taśmą maskującą okolic szpachlowania powinno zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pomalowanych powierzchni...

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 23 grudnia 2012, 01:23

Ten "patent" z żółtym jako płowieniem czy wycieraniem się zieleni to jakieś nieporozumienie. Widziałem wiele powierzchni pomalowanych na zielono po wielu latach eksploatacji i nigdy nie widziałem aby ten kolor zamieniał się w żółty a bardziej w odcień pastelowy. Podejrzewam, że geniusz, który na to pierwszy wpadł zauważył ten efekt w słoiczku odstanej farby gdzie żółty wytrąca się koloru docelowego. Wiadomo, że zielony jest kolorem pochodnym i powstaje z mieszania barwy niebieskiej i żółtej. W.g. tej "logiki" to każdy fiolet powinien zamieniać się w czerwień itp. Praca na poziomie ale odbiegająca od odwzorowania autentycznej maszyny.
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 23 grudnia 2012, 02:34

Chyba że spod wierzchniej farby wygląda Ci żółty, chromianowy podkład.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez marco2607 » niedziela, 23 grudnia 2012, 09:32

piotr dmitruk napisał(a):Chyba że spod wierzchniej farby wygląda Ci żółty, chromianowy podkład.

Jak podkład to czerwonobrązowy , żółty :shock: . Szkoda , bo możliwości są duże , ale pomysł nie dopisał. Na odrapania można było znaleźć jakieś zdjęcie i było by ok. ;o)
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 23 grudnia 2012, 09:46

Michał Janik napisał(a):Oklejenie taśmą maskującą okolic szpachlowania powinno zmniejszyć ryzyko uszkodzenia pomalowanych powierzchni...

Tak zrobię, bardziej marudzę bo to przecież TAMIYA :)

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):Ten "patent" z żółtym jako płowieniem czy wycieraniem się zieleni to jakieś nieporozumienie. Widziałem wiele powierzchni pomalowanych na zielono po wielu latach eksploatacji i nigdy nie widziałem aby ten kolor zamieniał się w żółty a bardziej w odcień pastelowy. Podejrzewam, że geniusz, który na to pierwszy wpadł zauważył ten efekt w słoiczku odstanej farby gdzie żółty wytrąca się koloru docelowego. Wiadomo, że zielony jest kolorem pochodnym i powstaje z mieszania barwy niebieskiej i żółtej. W.g. tej "logiki" to każdy fiolet powinien zamieniać się w czerwień itp. Praca na poziomie ale odbiegająca od odwzorowania autentycznej maszyny.

marco2607 napisał(a):Jak podkład to czerwonobrązowy , żółty :shock: . Szkoda , bo możliwości są duże , ale pomysł nie dopisał. Na odrapania można było znaleźć jakieś zdjęcie i było by ok. ;o)

Panowie rozumiem, że to przedświąteczna gorączka wpłynęła na to, że jesteście tacy spięci :)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » niedziela, 23 grudnia 2012, 10:15

Po prostu krytyka tego co pokazałeś. Poszedłeś w efekt i przekombinowałeś a to mi się nie podoba. Tylko nie broń sie tym, że luźno podchodzisz do tematu bo zadam Ci pytanie po co przybrudzenia wnętrza czy obicia? Taka krytyka raczej powinna Ci pomóc przy doborze technik do kolejnych miniatur, które wykonujesz aby imitowały wygląd pierwowzoru (inaczej psu na budę te wszystkie forumowe dyskusje o złych liniach podziałowych, nieprawidłowych kształtach owiewek, kołpaków itp). Mam wrażenie, że źle odbierasz krytykę skoro zarzucasz przedświąteczne spięcie. Wolisz alternatywy pochwała geniuszu i warsztatu lub milczenie? Wesołych Świąt Danielu :)
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Postprzez marco2607 » niedziela, 23 grudnia 2012, 10:35

Daniel iceman Gronowski napisał(a):Panowie rozumiem, że to przedświąteczna gorączka wpłynęła na to, że jesteście tacy spięci

Źle to zrozumiałeś, mi nie chodziło o krytykę. To była mała podpowiedź.
Może jednak przemalujesz na inny kolorek ten żółty, 1 obrazek mocno przetartego i wybarwionego REXA

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Jacek Bzunek » niedziela, 23 grudnia 2012, 10:37

Dwie uwagi odnośnie brązowego brudzenia na spodzie. Oczywiście uwagi totalnie na luzie z okazji świątęcznego klimatu ;o)
Po pierwsze skąd pomysł na brąz w sprzęcie pływająco-latającym? Jakoś na mój gust i tylko na mój gust nie bardzo to pasuje. Druga sprawa to kolejność brązu i obić. Widziałbym ją dokladnie odwrotną ewentualnie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez marco2607 » niedziela, 23 grudnia 2012, 12:13

Daniel iceman Gronowski napisał(a): Nic nie będe już poprawiał, jest jeszcze Val w szafie, także może kiedyś.

No cóż , niech i tak będzie. Może kiedyś zechcesz popełnić coś podobnego, hasegawa robi o niebo lepszy model w wersji kołowej.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Daniel iceman Gronowski » niedziela, 23 grudnia 2012, 12:22

Fajny złomek. Jak będe kiedyś robił Japońca to się do Ciebie zgłoszę ;o)
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce

Postprzez malinowski » poniedziałek, 24 grudnia 2012, 07:28

"Świąteczną" wymianę uprzejmości wyciąłem do HP. Proszę trzymać emocje na wodzy

na warsztacie:
Obrazek
malinowski

Postprzez mnak24 » poniedziałek, 24 grudnia 2012, 08:36

Efekt fajny, lecz na realiźmie traci
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez Modelarz » środa, 2 stycznia 2013, 13:09

Ja się nie znam...ale bardzo mi się podoba.
"Przeklęte części, czyż nigdy nie wyzwolę się z was, o, co za bogactwo części i co za bogactwo mąk!" W.Gombrowicz, "Ferdydurke"
Modelarz

Postprzez Daniel iceman Gronowski » piątek, 25 stycznia 2013, 14:00

Modelarz napisał(a):Ja się nie znam...

ja też nie, ale dzięki :lol:

Tymczasem...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Daniel iceman Gronowski

BoB 1 miejsce