J-35F/J Draken // Hasegawa // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: J-35F/J Draken // Hasegawa // 1:48

Postprzez rotpol13 » środa, 15 października 2014, 18:43

Solo napisał(a):Jak rozumiem "staraj się", bo komisja w składzie zasiadła? :)

Staraj się dla siebie, a przy okazji i komisji będzie miło :)
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Reklama

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 19:10

Zawsze się staram, tylko nie zawsze wychodzi.

Ok, wziąłem się do pracy i na samym początku mam mały kłopot, o którym za chwilę.
Oto jak wygląda fotel zestawowy i Airesa:

Obrazek

Obrazek

Nie ma nawet co porównywać, choć trzeba przyznać że Hasegawa w całym zestawie mocno popracowała nad detalami. Ale fotel sobie raczej odpuściła.

To teraz ten problem:

Obrazek

Jak być może widać, fotel za nic na świecie nie chce wejść do wanny kabiny. Jest u podstawy o dobry milimetr za szeroki.
Mam do wyboru albo zeszlifować tę podstawę pilnikiem, tak żeby fotel wlazł na swoje miejsce, albo mogę zeszlifować wannę od środka. Sęk w tym, że w wannie jest tak mało miejsca, że takie szlifowanie raczej nie wyjdzie dobrze.
No to chyba trzeba zedrzeć trochę żywicy z fotela niestety.
A taki ładny był...
Solo

Postprzez potez » środa, 15 października 2014, 19:24

Wez cockpit z airesa. Akurat jest bardzo dobry a malowanie go jest proste i nie ma takich syfów jak w Sufie do zrobienia. Ścięcie fotela nie ma sensu. Jesli zostawisz fotel musisz pociac wanne i poszerzyć odległość między burtami.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 19:28

Na MW też mi podpowiadają, żeby przeciąć wannę wzdłuż i w ten sposób poszerzyć miejsce na fotel.
I chyba tak zrobię, bo wszelkie niedoskonałości łączenia takich połówek i tak zasłoni fotel i tablica przyrządów.
A jak nie wyjdzie, to kupię kabinę Airesa.
Solo

Postprzez potez » środa, 15 października 2014, 19:30

Tylko sprawdz czy po tej operacji te piekne drukowane blachy z edka na panele boczne beda pasowac :?:
Bo inaczej z deszczu pod rynne.
I NIE ROZCINAJ WANNY TYLKO ODETNIJ PIONOWE SCIANKI BURT I POTEM JE DOKLEJ OD SPODU, BEDZIE ŁATWIEJ SZYBCIEJ I NIE SPARTOLISZ GEOMETRII WANNY.
Zawsze mozna jeszcze podpicować fotel haski kawałkami fotela z airesa 8-)
Aha i tak bajwełej, to uważaj na podpowiedzi fahofcuw z MW:roll:
Ostatnio edytowano środa, 15 października 2014, 19:37 przez potez, łącznie edytowano 2 razy
potez

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 19:36

Takie operacje to już nie na moje nerwy.
Blachy muszą pasować, jak nie to się je wygnie na końcu przy burcie, albo nawet obetnie. Tam i tak nie będzie tego widać po zamknięciu kabiny. W najgorszym razie ich nie użyję.
Solo

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 19:38

potez napisał(a):I NIE ROZCINAJ WANNY TYLKO ODETNIJ PIONOWE SCIANKI BURT I POTEM JE DOKLEJ OD SPODU, BEDZIE ŁATWIEJ SZYBCIEJ I NIE SPARTOLISZ GEOMETRII WANNY.

Hmmm, jestem w połowie cięcia...
Sam już nie wiem, i tak będę musiał potem połówki wanny przykleić do fotela, więc geometrii nie zakłócę.
Chyba.
Solo

Postprzez potez » środa, 15 października 2014, 19:40

To ku... przestan bo bedzie placz :roll:
Popatez na ta wanne, jakim cudem przy twoich umiejetnosciach odtworzysz geometrię tylnej scianki?
Nie zmiescisz wanny w kadlubie i będzie zonk bo jak będzie szersza to ci nie wejdzie do wyciecia w kadłubie.
No i pytanie czym to tniesz? Jak czeską piłką to pół biedy, jak piłką jakąs to jeszcze ci ucieka plastik na grubość brzeszczota
potez

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 19:52

Racja, racja... W ostatniej chwili, ale jeszcze można to odkręcić.
Tak to teraz wygląda - ciąłem w 1/3 szerokości żeby nie naruszyć podstawy drążka.
Możesz zaznaczyć mi na tym zdjęciu jak najlepiej te burty odciąć?

Obrazek
Solo

Postprzez potez » środa, 15 października 2014, 20:01

Podświetlasz sobie żarówką od środka wannę kabiny żeby zobaczyć gdzie idzie podłoga. Malujesz sobie to ołówkiem z obu stron po zewnętrznej stronie:
Obrazek
Wycinasz to co zielone- wiertłem jedziesz tak 0,5 mm - 1 mm od podłogi, żeby zrobić wielką dziurę i potem ja wyciąć nożem.:
Obrazek
Delikatnie w poziomie wyrównujesz nożem do podłogi i tylnej oraz przedniej ścianki.
Na sam koniec poszerzasz burtę. potrzebujesz mieć 10,8 mm szerokości pomiędzy burtami jak w Airesie, Hase dała 9,4 czyli trzeba z każdej strony odciąć pasek 0,7 mm:
Obrazek
Natnij sobie delikatnie linię rylcem od góry i potem docinaj nożem olfy w pionie. Na końcu smyrnąc to iglakiem płaskim i będzie ok.
Dziurę zalepiasz wyciętym z arkusza kawałkiem plastiku, który do bocznych paneli przyklejasz od spodu. Dwa trzy razy papierem ściernym po wyschnięciu o gotowe. Roboty na max 1h 8-)
No i będziesz miał w całości kolumnę drążka sterowego, który byś zniszczył.
Zanim zaczniesz usuń te wystające panele z przyciskami bo ci będą przeszkadzały i tak ich nie potrzebujesz bo dasz blaszki na to.
Miłej zabawy.
Ostatnio edytowano środa, 15 października 2014, 20:47 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
potez

Postprzez Klugi » środa, 15 października 2014, 20:40

Ja bym to zrobił tak

Obrazek

Sklej tylną płytę żeby została w oryginalnym kształcie. Tnij po czerwonym, dopasuj fotel, popraw podłogę a potem dopasuj burty do kadłuba (tzn będziesz musiał trochę odciąć w okolicy pomarańczowych kresek bo będzie za szeroko..). Popraw tylną płytę i wklej z powrotem.

Pewnie są inne metody...

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano środa, 15 października 2014, 20:55 przez Klugi, łącznie edytowano 2 razy
Klugi

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 20:43

To ma sens, ale dlaczego chcesz żeby całkiem odciąć tylną ściankę?
Solo

Postprzez Klugi » środa, 15 października 2014, 20:48

Poprawiłem powyższy tekst.. może łatwiej zrozumieć o co mi chodziło..

ale dlaczego chcesz żeby całkiem odciąć tylną ściankę?

Tak żeby trzymała kształt i pasowała do kadłuba po tym jak rozepchniesz burty nowym fotelem.
Klugi

Postprzez Solo » środa, 15 października 2014, 21:11

Dzięki wielkie panowie.

Potez, a nie prościej byłoby to zrobić tak jak poniżej?

Skalpelem nacinam burty przy podłodze, tak długo aż przetnę na wylot. To samo robię z burtami w miejscu połączenia z tylną i przednią ścianką (ostrze skalpela ładnie się prowadzi w tych miejscach, jak przy linijce).
W ten sposób mam całe dwie burty które przesuwam o tyle ile trzeba bazując na pozycji fotela.
Potem przyklejam je paskami polistyrenu do tylnej i przedniej ścianki oraz podłogi, pozycjonując już na stałe.
Fotel zakrywa mi dziury w podłodze aż do pozycji drążka sterowego i tablicy przyrządów, dalej zaklejam je polistyrenem (albo nawet na całej długości). Szlifować się tam nie da, więc ewentualnie zalewam to klejem by wyrównać, widać prawie tego nie będzie bo to miejsce gdzie są pedały i ogólnie ciemność.
Ta metoda wydaje mi się prostsza, a dzięki niej zachowam sobie kształty bocznych paneli, których linia jest istotna dla położenia blaszek i tego jednego bocznego, pionowego panelu Hasegawy.
Solo

Postprzez potez » środa, 15 października 2014, 21:17

Może i prościej ale nie poskładasz tego potem do kupy równo. Popatrz samokrytycznie jak wygląda w twoim wykonaniu jedno proste cięcie przez ściankę. :(
W mojej propozycji masz zachowane zewnętrzne kształty paneli kabiny czyli na pewno będzie to pasować do kadłuba.
Ta ścianka pionowa z hase jest bez problemu do przesunięcia.
poza tym takie rzeczy tnie się czeską żyletką delikatnie a nie skalpelem, bo wtedy seformujesz wszystkie krawędzia i nie żłożysz tego do kupy.
Próbuj jak chcesz jak ci się spieprzy to masz u mnie gratis kabinke z hase na podmianę 8-)
potez

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat