A-7E Corsair II // Hobby Boss // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: A-7E Corsair II // Hobby Boss // 1:48

Postprzez nobie1973 » piątek, 8 listopada 2013, 01:42

Solo, obserwując tą dyskusję powiem krótko, twój model, ty jesteś jego wykonawcą i to ty zadecydujesz jaki będzie jego ostateczny wygląd ! Czy będzie w różu, zieleni czy też barwach pustyni to tylko i wyłącznie twój problem i nic temu do tego ! Jak komuś się nie podoba to niech się nie odzywa… :mrgreen: . Więcej tolerancji koledzy, każdy ma prawo do swojego zdania, punktu widzenia itp. i należy to uszanować !!!
nobie1973

Reklama

Postprzez Solo » piątek, 8 listopada 2013, 08:36

A właśnie, nie masz może więcej zdjęć tego pustynnego A-7? Chodzi mi o jakieś zbliżenia, na których widać byłoby czy są tam napisy eksploatacyjne.
Solo

Postprzez Solo » piątek, 8 listopada 2013, 10:05

Ogrom prac jaki muszę włożyć w ten model zaskakuje mnie.
W tej chwili, po niecałych trzech tygodniach pracy, co przekłada się na 40 godzin czystej roboty (w tyle zrobiłem w całości mojego TIE Interceptora z podstawką):
- gotowy w 100% kokpit bez owiewki i wiatrochronu
- gotowy w 100% silnik
- gotowa w 100% przednia komora podwozia wraz z golenią
- gotowe w 90% obie komory podwozia głównego (został wash i drobne dodatki)
- gotowe w 100% 4 koła do modelu (ślicznie i równiutko pomalowały się pędzelkiem używając fenomenalnej metody Piotra Dmitriuka).

Na dziś mam praktycznie wszystko gotowe do zamknięcia kadłuba.
Okazało się jednak, że kadłub jest wzięty prawdopodobnie z modelu D, czyli wersji niedostosowanej do operowania z pokładów lotniskowców.
Producent przygotował pewne miejsca w kadłubie które trzeba ręcznie wyciąć: małe przestrzenie przy przedniej komorze podwozia (żeby chowała się tam belka (czy jak to się nazywa) belka łącząca samolot z katapultą), oraz otwór do zamontowania sondy paliwowej.
Zrobiłem to przedwczoraj i nawet nieźle wyszło, ale teraz czeka mnie szlifowanie na równo, a przypadku sondy - szpachlowanie tak aby wyglądało to jak integralny element kadłuba.
Oj nie lubię tego...
Solo

Postprzez nobie1973 » piątek, 8 listopada 2013, 10:22

Solo napisał(a):A właśnie, nie masz może więcej zdjęć tego pustynnego A-7? Chodzi mi o jakieś zbliżenia, na których widać byłoby czy są tam napisy eksploatacyjne.

Solo, niestety nie mam więcej zdjęć, ale na tych które już ci wstawiłem w twoim wątku wyraźnie widać że ten samolot nie posiadał żadnych napisów eksploatacyjnych. Poza oczywiście oznaczeniami koniecznymi do identyfikacji samolotu. Mnie to nie dziwi, jest to malowanie specjalne wykonane w pośpiechu na pokładzie lotniskowca. To komu by się chciało odtwarzać wszystkie napisy eksploatacyjne, zwłaszcza że samolot po zakończeniu operacji „Desert Storm” miał i tak być uziemiony :mrgreen: !
nobie1973

Postprzez Solo » piątek, 8 listopada 2013, 10:24

Tak podejrzewałem.
No to robię bez napisów, będzie wersja "po taniości".
Solo

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 8 listopada 2013, 11:36

Na wniosek autora wątku, usunąłem posty nie związane z tematem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez ewpiga » piątek, 8 listopada 2013, 12:08

Marek Naja napisał(a):Ziobera?

Wyczuwam czosnek, cebulę i antymodelarskoć, choć nie posądzam Ciebie o jakiekolwiek uprzedzenia wobec tego modelarza.. to kolega Tomasz jest tutejszym, userem.
nobie1973 napisał(a):... Czy będzie w różu, zieleni czy też barwach pustyni to tylko i wyłącznie twój problem i nic temu do tego...

To, co piszesz to nic innego jak negowanie tradycyjnego modelarstwa redukcyjnego, którym posługuje się dość liczna grupa modelarzy/np. zob. wątek nt. samolotu „Wilga”/ wygłaszasz przy tym hasła antymodelarskie. To jak rozumujesz, to połączenie futuryzmu i kubizmu, czyli produkowane przez modelarza seryjnie zazwyczaj zwykłe przedmioty kolekcjonowane w gablotkach podnosisz do godności modelu redukcyjnego, bo tak dyktuje Tobie uciecha. Ponadto proponujesz domalować różowe kwiatki i stwierdzić wręcz, że to wszystko, co wyczaruje Solo będzie „dziełem sztuki”. Jeśli mam prawo do swojego zdania to sądzę, że spór krytyka z twórcą jest konieczny, bo tak tworzy się „normalne modelarstwo” Tymczasem u nas, tzw. frajdolorze lansują model, w którym krytyk powinien kadzić twórcy w relacji warsztatowej, a po premierze w galerii gotowych modeli iść z nim razem na dziwki i wódkę.
Solo, mam nadzieje, że nie popsujesz modelu.
ewpiga

rpm1+mod

Postprzez Solo » piątek, 8 listopada 2013, 12:19

Przykro mi, ale ja nie rozumiem problemu.
Czy to, że zrobię model wbrew podanej przez Ciebie definicji modelarstwa redukcyjnego oznaczać będzie, że to nie będzie model?
Mi to nie przeszkadza.
Ja tu nie tworzę sztuki, ja tu staram się dobrze bawić.

Nie startuję w konkursach, nie jeżdżę na imprezy, nie muszę trzymać się żadnych reguł.
Jeśli chcę robić model który nie ma nic wspólnego z rzeczywistością, to czemu nie?
Niech nazywa się to fantastyka, etykietowanie takiej pracy nie ma dla mnie dużego znaczenia.
Nie rozumiem dlaczego to taki problem.
Solo

Postprzez Kuba P. » piątek, 8 listopada 2013, 12:45

ewpiga napisał(a):To, co piszesz to nic innego jak negowanie tradycyjnego modelarstwa redukcyjnego, którym posługuje się dość liczna grupa modelarzy/np. zob. wątek nt. samolotu „Wilga”/ wygłaszasz przy tym hasła antymodelarskie. To jak rozumujesz, to połączenie futuryzmu i kubizmu, czyli produkowane przez modelarza seryjnie zazwyczaj zwykłe przedmioty kolekcjonowane w gablotkach podnosisz do godności modelu redukcyjnego, bo tak dyktuje Tobie uciecha. Ponadto proponujesz domalować różowe kwiatki i stwierdzić wręcz, że to wszystko, co wyczaruje Solo będzie „dziełem sztuki”. Jeśli mam prawo do swojego zdania to sądzę, że spór krytyka z twórcą jest konieczny, bo tak tworzy się „normalne modelarstwo” Tymczasem u nas, tzw. frajdolorze lansują model, w którym krytyk powinien kadzić twórcy w relacji warsztatowej, a po premierze w galerii gotowych modeli iść z nim razem na dziwki i wódkę.

Sorry Piotrek, ale ktoś Ci ostro sponiewierał światopogląd... :-/
Kuba P.

Postprzez Dorotka » piątek, 8 listopada 2013, 13:21

Sorry Panowie...

O ile Solo bredził poprzednio to Wy robicie to teraz... Dajcie mu robić ten model jak chce i tyle...

:)
Skończyć nie mogę :)
Obrazek
Dorotka

Postprzez ariel007 » piątek, 8 listopada 2013, 14:59

Solo napisał(a):A właśnie, nie masz może więcej zdjęć tego pustynnego A-7? Chodzi mi o jakieś zbliżenia, na których widać byłoby czy są tam napisy eksploatacyjne.

Tutaj
http://www.dstorm.eu/pages/en/usa/a-7.html

w części
A-7E "Corsair II"
VA-72 "Blue Hawks", USS John F. Kennedy, tail code "AC"
pierwszy z kolei czyli 160552
jest troszkę zdjęć
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Postprzez Solo » piątek, 8 listopada 2013, 15:06

Dzięki, kupa zdjęć, choć mało zbliżeń.
Ale wykorzystam jedno: dorobię takie małe uchwyty na zewnątrz kokpitu i wiatrochronu, jakie widać na zdjęciu.

Obrazek
Solo

Postprzez Frankie » piątek, 8 listopada 2013, 16:36

"Wyczuwam czosnek, cebulę i antymodelarskoć..." "... wygłaszasz przy tym hasła antymodelarskie..."
Nie rozumiem dlaczego niektórzy muszą dorabiać ideologię do HOBBY jakim jest modelarstwo. Z całym szacunkiem dla pana Ziobera i jego umiejętności, dziwi mnie jak można odmawiać innym prawo do przeżywania modelarstwa na swój własny sposób. Pan Ziober zrobił doskonały model Mi-6, ale jest to typowy model do wygrywania konkursów, czyli parafrazując autora "wstępniaka" KONKURSOLARSTWO. Czy od teraz każdy niewybebeszony na potęgę model ma być niegodny dostąpienia miana "modelu"??? Solo, warsztat masz ciekawy i dobrze Ci idzie :) Pozdrawiam!
Frankie

Postprzez radoslaw6363 » piątek, 8 listopada 2013, 19:03

Modelarstwo bywa różne :lol: Oczywiście modele zrobione tak jak przykładowo pokazany śmigłowiec, świadczą o wysokich umiejętnościach i to pod każdym względem :shock: Znam więcej modeli zbudowanych przez Andrzeja Ziobera np tutaj http://www.craftsmanshipmuseum.com/ziober.htm
Mam szacunek dla wykonanej pracy i świadomość że pomimo starań ja do takich rezultatów nie dojdę :lol: Wiek i wzrok już nie ten i praca wymusza długie przerwy w praktykowaniu ulubionego hobby (innych też :( )
Ostatnio pewien modelarz którego szanuję za stworzenie od podstaw moim zdaniem najlepszego w PL modelu samolotu w 1/72
stwierdził że miał kilkuletnią przerwę w modelarstwie i musi sobie od początku wszystko przypominać :!:
Wolę dłubać modele samolotów w konfiguracji gotowych do lotu z niczym nie zdeformowaną sylwetką :roll: Pomimo moich wysiłków żeby każdy kolejny był choć trochę lepszy od poprzedniego, nadal nie mam się czym chwalić :lol:
Czy jestem frajdolarzem nie wiem :?: :lol: :P
Czasami przeglądając fora widzę modele do złudzenia przypominające obiekty rzeczywiste i dla mnie to jest prawdziwe modelarstwo i ideał do którego trzeba dążyć !
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez Solo » sobota, 9 listopada 2013, 20:29

Popracowałem po raz kolejny nad wnękami podwozia głównego.
Teraz to już w zasadzie skończone: dodałem kilka przewodów (te ciemne) wykonanych z plecionki drutu miedzianego (3x0,1mm), dwa pokrętła oraz eduardowskie pokrętło (to czerwone). No i poszedł wash, delikatny bo ta wnęka w realu jest dość czysta. Mam nadzieję, że to już koniec prac nad tym potworem. :)

Obrazek
Obrazek

A tu zestaw kółek, malowanych ręcznie, genialną metodą Piotra Dmitriuka.
Dodam tylko, że nie musiałem ryć rowka między felgą a oponą, bo to co zrobił producent już wystarczyło.
Zerknijcie tylko jaki jest detal tych kół, jaki bieżnik na przednich kołach.

Obrazek
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat