F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-100D Super Sabre // Trumpeter // 1:48

Postprzez Solo » wtorek, 3 czerwca 2014, 21:43

Położyłem 3 kolor, mieszając bazowy (czyli C310) z musztardą C039, różnicując potem powierzchnię mieszanką bazowego i off white, a potem mieszanką bazowego i ciemniejszego wood brown C043, a na koniec samym C043.
Wyszło chyba trochę za delikatnie, liczyłem na mocniejszy efekt zróżnicowania powierzchni, choć może to tylko moje wrażenie, bo im dłużej patrzę, tym więcej widzę zróżnicowania. :).
No ale trudno, nadrobi się jakoś może brudzeniem, a jak nie to i tak bardzo mi się podoba.

Obrazek

Obrazek
Solo

Reklama

Postprzez GUDMUNDUR » wtorek, 3 czerwca 2014, 21:59

Właśnie , że jest akurat w sam raz .
GUDMUNDUR

Postprzez Adam » środa, 4 czerwca 2014, 07:55

Malowanie wychodzi tobie bardzo ładnie, tyko moim zdaniem przejścia kolorów są zbyt ostre. Kamuflaż był nakładany pistoletem.
Nie wiem jak malujesz swój model, ja stosuję metodę "wałeczkową".
O taką.
viewtopic.php?f=123&t=19411&start=45

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Solo » środa, 4 czerwca 2014, 19:11

Ja także naturalnie, tylko jakoś tak mi wychodzi zawsze, że te przejścia są stosunkowo ostre.
Ale nie do końca: grubość takiego przejścia to ok 1 mm, czyli w realu byłoby to blisko 5 cm, a to już jest dość realistyczne jak sądzę. Szczególnie, że wiele jest zdjęć maszyn, które miały takie przejść niezbyt szerokie, wręcz dość ostre.
Solo

Postprzez karambolis8 » czwartek, 5 czerwca 2014, 12:38

Tak Solo, ale zwróć też uwagę na efekt skali. Na zdjęciach archiwalnych widać, że krawędzie są rozmyte, na twoim modelu widać, że są ostre, dlatego takie proste przeliczenie x 48 nie zdaje egzaminu. Oczywiście to też kwestia gustu, ale zwracam uwagę na ten fakt.
karambolis8

Postprzez Solo » czwartek, 5 czerwca 2014, 15:32

Racja, przy następnych modelach muszę bardziej uważać.
Po prostu w ferworze walki zapominam, że trzeba natryskiwać farbę zza wałeczka, a nie pod wałeczek. Stąd takie efekty.
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 5 czerwca 2014, 20:02

Położyłem czwarty i tym samym ostatni kolor kamuflażu - C303.
Łaty rozjaśniłem potem mieszanką bazowego oraz musztardą C039: panele od środka a potem na wszystko marmurek.
Na to wszystko nałożyłem potem mieszankę bazowego z ciemną zielenią C309: dość mocny, może trochę za mocny marmurek.
Efekt chyba nie jest taki zły, choć zróżnicowanie powierzchni wyszło mi trochę mocniejsze niż planowałem.

Obrazek

Jak widać na zdjęciach, czeka mnie jeszcze sporo poprawek: a tu odkrzurz się trafił, a tam farba odeszła wraz z patafixem.
Ale to może jutro, gdy farba dobrze zaschnie.

Obrazek

Mam do tego spory problem z podkładem Alclada, który położyłem pod malowanie metalizerami (komora dyszy silnika).
Nie wiem co się dzieje z tym podkładem, ale na bokach komory on zwyczajnie zmiękł i zaczął się ścierać.
W tej chwili jest całkowicie matowy i szorstki, do tego żeby nie brudził mi farby, trzymałem model przez chusteczkę, po której zostały przylepione paprochy.
Co z tym zrobić?
Planuję delikatnie zmyć to rozcieńczalnikiem bo to chyba jedyna metoda...
Boję się, że może mi to uszkodzić dopiero co zrobione malowanie.

Obrazek
Solo

Postprzez Solo » sobota, 7 czerwca 2014, 21:58

Zrobiłem wszystkie niezbędne poprawki malarskie na kamuflażu.
Gnębi mnie jednak trochę ten ciemnozielony kolor i jego zróżnicowanie: wydaje się to trochę nienaturalne, zbyt kontrastowe.
Jak dostanę weny, to jeszcze go troszkę pomażę jakąś mieszanką.
Inna sprawa to to, że na zdjęciach widać to bardzo wyraźnie, a w realu prawie w ogóle.

Pomalowałem także prowadnice i gniazda slotów kolorem Gunze SM04, czyli kolorem stali nierdzewnej, pomalowałem i zamontowałem też sloty.

Eksperymentalnie próbowałem na jednym skrzydle położyć delikatne, nierównomierne zabrudzenia: skrzydło pokryłem white spirytem a na tym rozprowadziłem washa MIGa Dark Wash. Potem czubkiem pędzelka rozprowadzałem to w miarę regularnie/nieregularnie po całej powierzchni i pozwoliłem wyschnąć.
Ale nie jestem zadowolony z efektu, bo choć nie widać tego na zdjęciu, to niektóre plamy "dostały" krawędzi i nie wyglądają zbyt naturalnie.
Może to zły wash, może lepiej spróbować zrobić to farbami olejnymi?
Sam nie wiem...
W niektórych miejscach te "cienie" zabrudzeń wyglądają fajnie, a w niektórych niezbyt. Może to brak wprawy, robiłem to w końcu pierwszy raz.

Obrazek

Obrazek

Teraz czeka mnie malowanie komory silnika.
Będzie się działo.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » sobota, 7 czerwca 2014, 23:15

Coś mi się zdaje Solo , że ja będę podsyłał Tobie kabinki i kabelki do pomalowania :P .
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:21

Kurza twarz - teraz to narozrabiałem na całego. Ale o tym za moment.

Cały dzisiejszy dzień bawiłem się w delikatne brudzenie kadłuba farbami olejnymi, żeby delikatnie, ale zauważalnie zróżnicować malowanie kamuflażu.
Chyba wyszło nie najgorzej, ale jeszcze tu i tam muszę oczyścić zbyt mocne zacieki i plamy.

Obrazek

W trakcie nanoszenia white spiritu zauważyłem, że wnika on w szczelinę pomiędzy owiewką i kadłubem.
Coś mnie tknęło i postanowiłem zdjąć maskowanie ze szkła żeby zobaczyć czy to aby nie narobiło jakiś szkód.
No i mam niezły pasztet.
Owiewka w kilku miejscach (a właściwie to w mniejszym lub większym stopniu praktycznie cała) zrobiła się mleczna (nie wiem w tej chwili czy to zniszczony plastik, czy może coś zaparowało, ale sądzę że to raczej trwałe...), a do tego na wiatrochronie pojawiły się dwie rysy-pęknięcia.
Jedną ledwo co widać w lewym dolnym rogu, natomiast druga - leci przez całą przednią szybkę.
Co ciekawe, gdy zdjąłem maski to duże pęknięcie było o połowę krótsze niż na zdjęciu.
Doszło chyba do jakiegoś naprężenia i pęknięcie postępowało.
Szlag by to...
No cóż, model przed trafieniem do kosza uratowało to, że potraktuję go jako model treningowy.
Ma ktoś jakiś pomysł, czym narobiłem takich szkód w kabinie?

Obrazek
Solo

Postprzez Czesio » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:27

Założę się że kleiłeś owiewki na CA :)
Pozdrawiam Daniel
Czesio

Postprzez Solo » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:30

Pudło.
Szczerze mówiąc, to nie pamiętam już czy to było CA, ale raczej klej Tamki, zresztą nieważne.
Dlaczego?
Bo kilka tygodni po przyklejeniu owiewki i wiatrochronu zdejmowałem maskowanie i robiłem je potem od nowa i całe szkło było w idealnym stanie.
Solo

Postprzez GUDMUNDUR » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:41

A to pech :( . Biegiem zrywać , może da się uratować .
GUDMUNDUR

Postprzez Solo » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:42

Nie ma mowy o zrywaniu, pogorszyłbym tylko sprawę.
Albo i nawet uszkodził owiewkę, bo przykleiłem ją bardzo solidnie.
Trudno, będzie model z felerem.
Albo pomyślę o jakiejś szmacie... :)
Solo

Postprzez Seweryn » niedziela, 8 czerwca 2014, 21:51

Może white spirit zawinił? Gdzieś czytałem, że modele się czasem rozpadały.
Seweryn
Seweryn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat