ok nikt nikogo nie napada i tak dalej. Pomalowane i skończone, nie ma o czym gadać. Ale trzeba uważąć jak sie człowiek napala na robienie malowania pod wpływem zdjęć
Posiedziałem chwilę nad tym a ponieważ akurat w tej chwili focenie samolotów to moje bardziej aktywne hobby niż ich klejenie to wrzucę wam do pomyślenia coś o fotkach.
Akurat te zdjęcia zrobił facet w zupełnie nieprawdopodobnych warunkach świetlnych. Wszedłem na airliners, wziąłem tam oryginalną rozdielczośc i zacżąłem nic nie rozumieć aż mnie w końcu olśniło, chyba
to jest zdjęcie od którego wszystko się zaczęło:

problem polega na tym, że ten samolot jest mega nienaturalnie podświetlony, bo i ostro z góry i ostro z dołu. Tu są cienie idące od dołu do góry

Ten kształt zbiorników powoduje, że wydają się jaśniejsze bo to juz nie tylko kolor widac ale też odblaski, zobaczcie jak się ten rafałek dziwnie świeci od dołu a przecież normalnie wygląda tak:

już taki błyszczący nie jest.
Tego samego dnia facet zrobił dwa inne zdjęcia w tych samych warunkach:

zobaczcie jakie jest na tym etendarcie światło, widać jak ostro podciągnął mikrokontrasty - nos się błyszczy zobaczcie jak jest dziwnie oświetlony i odbite w nim sa jeszce białe pasy

ten hawkeye też wygląda czarująco
Podsumowując - silne światło odbite od wody i kształ tego baniaka powoduje taki efekt. Bo to światło odbija się też od kadłuba i rozjaśnia te baniaki od góry. A efekt jest taki, że jakby chcieć się uprzeć to na podstawie tego zdjęcia to by można jeszcze rozjaśniać tą ostatnią seksję, bo też się tak świeci jaśniej a i światło od spodu i napływu kadłuba sie od dołu na lewym skrzydle odbija co powoduje taki efekt na baniaku jakby jaśniejszy był. Na prawym mniej intensywnie od góry, no tam już nie ma skrzydła...
Cholernie mu zazdroszczę - po prostu wymarzone światło do robienia zajefajnych zdjęć
I jak można potem super zamieszać

ps: pomijam, że pofocić na lotniskowcu...ummm marzenie

ps2: tu jest gra świateł w drugą stronę, wychodzi, że ten kawałek baniak ajest ciemniejszy