Supermarine Spitfire Mk.Ia - Tamiya/Revell 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Supermarine Spitfire Mk.Ia - Tamiya/Revell 1/32

Postprzez K.Y.Czart » niedziela, 26 lutego 2012, 15:40

Jaho63 napisał(a):No, Krzyś, za odzieżowca też byś zrobił karierę. Fajna. Wprawdzie moim okiem amatora skojarzyłem ją z lotnikami 8 AF, ale wierzę w Twoje przygotowanie do tematu. Tylko ją dobrze pomalować.

Wiesz, zawsze dobrze jest mieć kilka fachów w ręku ;o) Co do różnic w fasonach i rodzajach futrzanych kurtek w RAF i USAF, to było ich całkiem sporo. Eastman specjalizuje się w replikach wg oryginalnych wzorów. Tu można porównac:
http://www.eastmanleather.com/index.php?cPath=67 ihttp://www.eastmanleather.com/index.php?cPath=21_41
Ostatnio edytowano poniedziałek, 27 lutego 2012, 21:59 przez K.Y.Czart, łącznie edytowano 1 raz
K.Y.Czart

Reklama

Postprzez shivadog » poniedziałek, 27 lutego 2012, 22:05

Zgodnie z prośbą gospodarza wątku, dyskusja o kurtkach itp wydzielona do HP:
viewtopic.php?f=43&t=20221

Jerzy
shivadog

Postprzez K.Y.Czart » sobota, 24 marca 2012, 17:26

Eric dostał dwie nowe główki. Poza tym skończyłem "szyć" mu garderobę. I teraz po surfowaniu figurka wygląda tak:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
K.Y.Czart

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 6 kwietnia 2012, 08:23

Panowie, prośba o konsultacje.

Stencile w tym moim Spicie. Jakie i czy w ogóle? Mam kilka pytań, bo nie jestem pewny:

1. Ten egzemplarz jest z jesieni 39. Więc we wrześniu 40. spód był ostatecznie przemalowywany na Sky. Czy stemple [W/T] były odtwarzane po przemalowaniu? Jeśli tak, to gdzie i jakie DTD? Lotki i stery na pewno DTD 308, a klapy, stateczniki i końcówki skrzydeł?
2. Czy napisy "Location for wing tip" były ponownie malowane?
3. Na sterze kierunku DTD 308? A na kadłubie na pewno DTD 517 w dwóch miejscach?
4. A na wypukłościach podwozia powinny być czerwone linie przerywane i napis "not to be walked on", czy nie powinny?
5. Czarne linie wzdłuż dźwigarów zapewne tak, a czy indykator skażenia też być powinien? Nie zamolowywano go? Jeśli był, to żółty?
K.Y.Czart

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 6 kwietnia 2012, 08:43

Nie znam się na tym, ale może to coś podpowie
http://modelforum.cz/viewtopic.php?f=1&t=65085
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 20 kwietnia 2012, 14:35

Na portalu jest przedostatnia już aktualizacja relacj z budowy:
http://www.modelarstworedukcyjne.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=165%3Aspitfire-erica-locka-132-tamiyarevell&catid=35%3Arelacje-z-budowy&Itemid=77&limitstart=6
Wprawdzie do galerii modelu jeszcze dość daleko, ale jutro będzie stał w Inowrocławiu (jeśli nie rozsypie się po drodze ;o) ). Stan na dziś jest taki:

Obrazek

Do zobaczenie zatem jutro.

Krzysiek
K.Y.Czart

Postprzez spiton » piątek, 20 kwietnia 2012, 16:46

Obejrzałem sobie aktualizacje na MR. No bracie KLASA !! Naprawdę zrobiłeś na mnie wrażenie. Nie dość że pięknie budowany to jeszcze wspaniale malowany. Fajne lotki. W ogóle duże fajnych różności !!
spiton

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 20 kwietnia 2012, 17:07

Wprawdzie do galerii modelu jeszcze dość daleko,

Daleko, ale bliżej niż dalej. Moje pesymistyczne bajania, że nie skończysz, na szczęście zawiódły. Jeszcze nie gratuluję, ale to już ostatnia prosta. :)
Nie podobają mi się te sadze za wylotami kaemów, ale widocznie miałeś jakiś przykład?
Grzegorz2107

Postprzez Jaho63 » piątek, 20 kwietnia 2012, 17:24

Zgadzam się ze Spitonem. Dużo różnych fajności. :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Darek Trzeciak » piątek, 20 kwietnia 2012, 17:28

Krzysztof, te przebarwienia/płowienie kamuflażu wyszły Ci kapitalnie. Zdradzisz formułę?
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 20 kwietnia 2012, 17:37

Seba - dzięki. :)

Grzegorz - do galerii brakuje właściwie tylko rekwizytu i "aktorów". ;o) Bo jeśli chodzi o sam samolot, to brak jedynie trzech blach osłony silnika.

Grzegorz2107 napisał(a):Nie podobają mi się te sadze za wylotami kaemów, ale widocznie miałeś jakiś przykład?

A w sensie, że za dużo kopcia czy, że na całą szerokość skrzydła, czyli za wyrzutnikami łusek? I jedno, i drugie można znaleźć choćby na tym zdjęciu poniżej, choć oczywiście w różnych wariantach intesywności są też na innych. Myślę, że Lock dość dużo strzelał w tym czasie, i takie kopcie nie są błędem. Film z kołującym EB-G nie przesądza tego, i gdybym powiedział, że coś w tej materii jest na pewno, to bym skłamał. Jednak jak się wpatrzeć, to na prawym skrzydle można dostrzeć przez chwilę coś, co można zinterpretować jako smugę kopcia.

Obrazek

Darek Trzeciak napisał(a):Krzysztof, te przebarwienia/płowienie kamuflażu wyszły Ci kapitalnie. Zdradzisz formułę?

Darku, pewnie clue tej metody jest brak formuły. ;o) To znaczy w tym sensie, że nie mam jakiejś jednej recepty. Na gołym plastiku leży po kolei: surafacer 1200, alclad white alu, bez preshadingu, humbrole, ściereczki do alkladów (nie leżą, ale ścierały, matowiły i polerowały w zależności od potrzeb), wetheringi Tamiji i werniks o zróżnicowanym połysku, ale tylko miejscowo. Reszta to improwizacja. :-|
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 20 kwietnia 2012, 21:01

K.Y.Czart napisał(a):A w sensie, że za dużo kopcia czy, że na całą szerokość skrzydła, czyli za wyrzutnikami łusek?

Jakiś czas temu szukałem zdjęć tych okopceń, żeby sobie zdanie wyrobić i z setek zdjęć jakie przeglądnąłem, trafiłem w istocie ledwo kilka, gdzie problem jest chociaż trochę widoczny.

Obrazek

To co widzę na zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie i tym powyżej, to smugę za wylotem , której intensywność na spodzie skrzydła ma dwa maksima. Jadno za wylotem lufy, które jest szersze i szybko słabnie i drugie za wyrzutnikiem łusek, węższe, mniej wyraźne, ale dłuższe. Ten brudek za wyrzutnikiem, to również olej z broni wychodzący na spód płata wszystkimi szczelinami między blachami. Nie tylko okopcenia wynikłe z działania gazów prochowych.
Smug na górze płata nie znalazłem. Czystko teoretycznie, nie spodziewałbym się ich w sposób taki jak u Ciebie, w tak dużej odległości od krawędzi natarcia. Tam opływ był już turbulentny i te spaliny z kaemów nie miały już takiego kontaktu z powierzchnią płata jak w części, gdzie przepływ był laminarny, czyli max do 30-40% rozpiętości, ale już w jakichś śladowych ilościach.Ja bym zakończył smugę na górze zaraz za krawędzią kesona.
Grzegorz2107

Postprzez K.Y.Czart » piątek, 20 kwietnia 2012, 21:53

Grzegorz2107 napisał(a):Jakiś czas temu szukałem zdjęć tych okopceń, żeby sobie zdanie wyrobić i z setek zdjęć jakie przeglądnąłem, trafiłem w istocie ledwo kilka, gdzie problem jest chociaż trochę widoczny.

Ale takie zdjęcia są.

Grzegorz2107 napisał(a):To co widzę na zdjęciu zamieszczonym przez Ciebie i tym powyżej, to smugę za wylotem , której intensywność na spodzie skrzydła ma dwa maksima. Jadno za wylotem lufy, które jest szersze i szybko słabnie i drugie za wyrzutnikiem łusek, węższe, mniej wyraźne, ale dłuższe. Ten brudek za wyrzutnikiem, to również olej z broni wychodzący na spód płata wszystkimi szczelinami między blachami. Nie tylko okopcenia wynikłe z działania gazów prochowych.

Dodałbym jeszcze do tego koktailu usmarowane ręce obsługi, zostawiające sporo śladów w rejonie dolnych pokryw.

Grzegorz2107 napisał(a):Smug na górze płata nie znalazłem. Czystko teoretycznie, nie spodziewałbym się ich w sposób taki jak u Ciebie, w tak dużej odległości od krawędzi natarcia.

Powiem nawet więcej, ich tam nie powinno być w ogóle, skoro na zdjęciach właściwie ich nie widać. Ale jakoś się tak utarło, że wszyscy je robią. Może dlatego, że Spitfire bez widocznego kopcia z ośmiu luf, wygląda jakoś mało bojowo. Poza tym na górnych powierzchniach kopeć pewnie też był, tylko że go obsługa permanentnie tylkami wycierała ;o) :

Obrazek

Reasumując - i ja go zrobiłem. Jako ukłon w stronę bojowej estetyki, nawet jeśli urąga to obiektywnej prawdzie historycznej. A niech tam ;o)
K.Y.Czart

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 20 kwietnia 2012, 23:58

K.Y.Czart napisał(a):Reasumując - i ja go zrobiłem. Jako ukłon w stronę bojowej estetyki, nawet jeśli urąga to obiektywnej prawdzie historycznej. A niech tam ;o)

Jedyny taki kopeć widziałem na propagandowym plakacie w książce Bishopa. ;o)
Grzegorz2107

Postprzez Aleksander » sobota, 21 kwietnia 2012, 06:31

Piękny Spitfire wyszedł z tej konwersji! Czekam na galerię, a na MR zaglądnę zaraz!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat