Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Rafale M (F.2) // Revell // 1:48

Postprzez potez » piątek, 20 marca 2015, 23:19

A gdzie się miało pojawić? Fizyka + postawy geometrii wykreślnej ;o)
Tu masz od spawu do spawu stożek czyli w rozwinięciu płaska powierzchnię. Z przodu jest bryła obła, powierzchnia nierozwijalna czyli odbicie jest rozproszone - zostały tylko lekkie kreski, gdyby była błyszcząca farba to miałbyś linie jak na nosie etendarda. Z tyłu jest walec i inny kąt odbicia, jest też rozjaśniony ale widzisz inny kolor ciemniejszy. Ot i cała tajemnica 8-)
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Reklama

Postprzez rotpol13 » piątek, 20 marca 2015, 23:44

Rurka do picia paliwa się wygła i lampka na prawym skrzydle powinna być chyba zielona.

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Maxek » sobota, 21 marca 2015, 09:54

potez napisał(a):A gdzie się miało pojawić? Fizyka + postawy geometrii wykreślnej ;o)
Tu masz od spawu do spawu stożek czyli w rozwinięciu płaska powierzchnię. Z przodu jest bryła obła, powierzchnia nierozwijalna czyli odbicie jest rozproszone - zostały tylko lekkie kreski, gdyby była błyszcząca farba to miałbyś linie jak na nosie etendarda. Z tyłu jest walec i inny kąt odbicia, jest też rozjaśniony ale widzisz inny kolor ciemniejszy. Ot i cała tajemnica 8-)

Słyszałeś coś kiedyś o brzytwie Ockhama? Jak dla mnie te zbiorniki ewidentnie są dwukolorowe - zwłaszcza, że są inne zdjęcia potwierdzające ich dwukolorowość. Niestety ty dalej brniesz w potwierdzenie swojej tezy zaprzegając do tego fizykę i geometrię wykreślną. Czekam na fizykę kwantową i zjawiska tunelowe.

Co do zbiorników - jak dla mnie za mocno na nich widać efekt preszajdingu. Gdy go zgasisz będą fajne. No i trochę szkoda, że te panele dwukolorowe są różne. Na modelu będzie to fajnie wyglądać, ale niestety nie ma potwierdzenia w zdjęciach.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez potez » sobota, 21 marca 2015, 11:44

Niczego nie zaprzęgam, na tym zdjeciu sa jednokolorowe, na powiekszeniu wyraźnie widać, że od góry zbiornik oba zbiorniki mają jeden kolor. Inne kolory to tylko odbicie światła i wynikające z tego zludzenie. Widac nawet odbicie białych pasów malowanych na pokladzie
Co do brzytwy Ockhama, to jeśli przeczytałeś to co pisałem to właśnie miałeś do czynienia z jej klasycznym zastosowaniem... 8-)
Odbicie duzego plaskiego bardzo jasnego obiektu od powierzchni bryly daje zludzenie zmiany jej koloru.
Obrazek
Wszystko się bierze ze specyficznego kształtu tego baniaka. Tyle w temacie.
Przykro mi jeśli zabiłem czyjeś marzenia...<smuteczek>
ps: a tu znalazłem w wątku Payerne2014 na nikoniarzach zdjęcie użytkownika Sedov, podobny typ baniaka na miragu 2000:
http://postimg.org/image/eanfa61qb/full/
też kolory wariują a nie jest aż tak kontrastowo podświetlony, wystarczy, że się zaczyna lekko błyszczeć od świateł i gotowe
potez

Postprzez Solo » sobota, 21 marca 2015, 13:12

Mimo wszystko zastanawia mnie, dlaczego mimo że na całej długości zbiornika odbija się pokład ect. oraz kolor jest rozjaśniony, to tylko na tej jednej części wyraźnie wygląda na inny odcień.
Moim zdaniem to jednak inny kolor, gdyby tak nie było, to następny za nim moduł, także o przekroju walca, czyli identycznie odbijający promienie światła, także byłby w tym samym odcieniu, a nie jest.
Ale to tylko gdybanie, w sumie nie ma to znaczenia, bo na innych zdjęciach te baniaki są dwukolorowe i to wystarczy.

Co do światełka, to już poprawiam, ale Niemiec który pisał instrukcję jest daltonistą, a ja mu uwierzyłem i pomalowałem na niebiesko.
Solo

Postprzez potez » sobota, 21 marca 2015, 13:24

Bo nigdzie nie masz na całym samolocie czegokolwiek w takim kształcie jak ten segment. Ścięty stożek zwężający się do tyłu a potem masz walec i kolejny stożek. To ci nie da takiego samego koloru w odbiciu a jak na złość wszystkie inna kształty w okolicy to wąsko z przodu szeroko z tyłu. ten banaik jest w drugą stronę zrobiony ;) Popatrz na ostatni segment baniaka pod prawym skrzydłem tam znowu jest ostre zwężenie do tyłu i znowu sie tej jasniejszy kolor pojawia. Czyli powinienies mieć jaśniejsze dwa segmenty a nie jeden, jeśli juz mówimy o różnych kolorach 8-)
Nie pamiętam żadnego innego zbiornika niż te francuskie, gdzie byłby taki kształt. Może jakieś są? Nie kojarzę. W każdym bądź razie na mirage2000N można zobaczyć takie cuda w kolorach na skontrastowanych zdjęciach. Sa na airlinersach, jak ci się chce grzebać to sobie pooglądaj.
potez

Postprzez macias13_84 » sobota, 21 marca 2015, 13:28

Dokładnie tak jak pisze potez, który mnie uprzedził o tym samym pomyślałem.

Jaśniejsze się wydają te elementy zwężające się ku końcowi
Obrazek
macias13_84

Postprzez xspace » sobota, 21 marca 2015, 14:33

To może żeby nie ciągnąć tej dyskusji w nieskończoność i dać pracować modelarzowi przyjmijmy że na zdjęciu 1 zbiorniki są w jednym kolorze, ale na pozostałych są 2-kolorowe co moim zdaniem jest podkładką wystarczającą do wykonania ich w modelu w 2 kolorach.

Dawaj dalej Solo, nie potrzebujesz akceptacji całego forum żeby zrobić fajny model ;).
xspace

Postprzez potez » sobota, 21 marca 2015, 14:35

Spoko, on robi swoje 8-)
Dyskusja nie jest o tym, ze nie ma tylko, ze nie ma ich na tym zdjeciu ;o)
potez

Postprzez Solo » sobota, 21 marca 2015, 21:12

Żółte ludzie mnie oszukali!
Nie wysłali mi jeszcze pylonów na wymianę.
I co ja teraz zrobię?
Nie ma ktoś zestawu Wolfpack Design Rafale B/M Standard F2 set?
Chętnie przytulę, a potem oddam jak mi w końcu przyślą. :)
Solo

Postprzez potez » sobota, 21 marca 2015, 22:27

wystrugaj, proste jak budowa cepa - tu dobrze widać ;o)
Obrazek
zdjęcie do celów dyskusji 8-) pożyczone ze strony http://forum.hardware.fr/hfr/Discussions/Actualite/dassault-omnirole-excellence-sujet_110934_1.htm
potez

Postprzez rotpol13 » sobota, 21 marca 2015, 22:34

Pilota wystrugałeś, pylony też jakoś zrobisz :mrgreen:

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » sobota, 21 marca 2015, 22:54

Pylonów tak ładnie nie zrobię.
Solo

Postprzez rotpol13 » niedziela, 22 marca 2015, 20:37

Popraw jeszcze refueling probe. Końcówka sondy powinna być w osi płatowca (patrząc od góry jak i z boku). U Ciebie jest równoległa do krawędzi stożka osłony radaru.

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Kamil
rotpol13

Postprzez Solo » niedziela, 22 marca 2015, 21:02

Jestem tego świadomy i już to poprawiłem.
Revell nieco skopał ten temat, sonda defaultowo jest skierowana w stronę osi samolotu, ale jakoś dało się to wyprostować.
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat