F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-5F // AFV Club // 1/48 - warsztat testowy #3

Postprzez Solo » czwartek, 4 lipca 2013, 13:46

Grrrr...
"Tnij nity", "Nie ruszaj nitów", "Tnij nity"...
Zaraz mnie coś trafi. :)
Solo

Reklama

Postprzez spiton » czwartek, 4 lipca 2013, 14:33

Solo. Musisz zrobić fotę swojego F-5 w podobnym ujęciu ja te ostatnie foty.
Najlepiej, zebys złapał takie ujecie modelu:
Obrazek
I porównaj efekt na obu zdjeciach. Wtedy będzie można ocenić, na ile nity na Twoim F-5 są przesadzone. I to tez jest bardzo klasyczne modelarskie działanie.
spiton

Postprzez Solo » czwartek, 4 lipca 2013, 14:36

No ale i bez tego wiadomo, że te nity są przesadzone. Mają blisko 1 mm średnicy, co odpowiada w realu ok. 4-4,5 cm. Takich nitów raczej w samolotach nie robią.
Nie wiem, zastanowię się co z tym zrobić, bo obie rady do mnie przemawiają, więc się zobaczy co dalej.
Solo

Postprzez spiton » czwartek, 4 lipca 2013, 14:43

Zrób taka fotę. To naprawdę nieźle pokazuje co jest bliższe prawdy.
Dawno temu , wpadły mi w ręce dwa modele Revella. Starego Revella. O strukturze mostów żelaznych. I spiłowałem z nich nity nie do "dna" tylko tak, żeby były jeszcze ślady. I wyszło to nieźle, bo pomimo faktu, iż faktycznie "u nasady" taki nit jest najgrubszy, to przynajmniej nie robi efektu "tarki". Pojawiła się delikatna fakturka pokazująca "linie nitowanie" ale powierzchnie była płaska.
spiton

Postprzez Solo » czwartek, 4 lipca 2013, 14:52

Ok, wieczorem porównamy.
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 4 lipca 2013, 19:02

Obiecałem zdjęcie, więc proszę.
Ja nie widzę jakiejś drastycznej różnicy w rozmiarach tych nitów.

Obrazek
Solo

Postprzez Rafal » czwartek, 4 lipca 2013, 19:26

Solo napisał(a):Nie ma jakiejś metody na preshading przy kilku kolorach?

Jest. Zastanów się jak.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez spiton » czwartek, 4 lipca 2013, 20:59

Piłuj.
Jesli zad tego samolotu zostanie stalowy, to wycieniuj go olejami.
spiton

Postprzez Kuba P. » czwartek, 4 lipca 2013, 21:02

Współdoradzasz spiłowanie tych nitów i w ich miejsce co - jakieś cieniowanie?
Kuba P.

Postprzez Panzer » czwartek, 4 lipca 2013, 21:07

Jak to spiłujesz jak radzi spiton to będziesz miał zadek upstrzony płaskimi kółkami podobnymi do niczego. Sam częto w 1:72 przeskalowuję nity by było je widać i by "robiły" model. Taki detal można fajnie wyeksponować. Jak to wyszlifujesz to będziesz miał zad ciekawy jak TVP2...
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez potez » czwartek, 4 lipca 2013, 21:08

Może jednak przed preshadingiem to jednak nauka czystego sklejania? Bo na tym zdjęciu co pokazałeś to nie widać, że to twój trzeci model :cry:
I może zacznij wreszcie robić cokolwiek samodzielnie a nie przyklejasz jedna część, robisz 20 fotek na których niewiele widać i pytasz jak za przeproszeniem prymusik w szkole: "Plosze Pani a ładnie ogonek od literki w zeszyciku napisałem?" W twoim trzecim !!! warsztacie nie widac postępu i ciągle pytasz o bzdury :!: A teksty w stylu:" ktoś mi podpowiedział, żeby to revellem zalać i zniknie" to juz po prostu prowokacją zalatują. Weź chłopie wreszcie do ręki kawałek klocka nawiń na to papier ścierny i zacznij cokolwiek porządnie szlifować i doprowadzac do porządku. Bo z takimi umiejętnościami maualnymi jakie prezentujesz to długopisy możesz skręcać a nie szykowac się do budowy modeli naszpikowanych żywicami i blachami.
A wracając do meritum to różnica jest i to drastyczna, nity sa za duże tak ze dwa razy i do tego maja nie do końca prawidłowy rysunek. Naprawde trzeba dużo złej woli, żeby napisać, że nie widac różnicy.
Zeszlifuj, weż kawałek papieru, wydrukuj sobie odstępy i nakłuj igłą przez papier te nity. Będą delikatne i równe.tzn powinny być. Bo trzeba to zrobić starannie a tego u ciebie brakuje.
Ostatnio edytowano czwartek, 4 lipca 2013, 21:10 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » czwartek, 4 lipca 2013, 21:09

Powiem tak - zasiadam w pierwszym rzędzie i czekam na show.
Przy okazji pozdrawiam Kolegę mcrec, dawno nikt mnie tak nie rozbawił na PW jak ów dżętęmen.
Kuba P.

Postprzez tytus » czwartek, 4 lipca 2013, 21:16

Solo napisał(a):Ja nie widzę jakiejś drastycznej różnicy w rozmiarach tych nitów.

Masz rację, wiadomo są lekko przewymiarowane, ale to każda część modelu jest lekko przewymiarowana i uproszczona.
Nie ma sensu bawić się w piłowanie, tylko dla piłowania i spieprzenia modelu, tym bardziej, że na gotowych modelach wygląda to całkiem fajnie. Po pomalowaniu tego części kadłuba metalikami, możesz delikatnie przetrzeć suchym pędzlem, jaśniejszym kolorem same nity, wtedy uzyskasz efekt delikatniejszych niż są w rzeczywistości. Poszukaj w googlach galerii gotowych F-5 z AFV, tam świetnie widać, jakie efekty można uzyskać.
tytus

Postprzez spiton » czwartek, 4 lipca 2013, 21:25

potez napisał(a):Zeszlifuj, weż kawałek papieru, wydrukuj sobie odstępy i nakłuj igłą przez papier te nity. Będą delikatne i równe.tzn powinny być. Bo trzeba to zrobić starannie a tego u ciebie brakuje.

Amen.
Ale zanim zeszlifujesz na gładko, zatrzymaj się na etapie, kiedy nity będą jeszcze szczątkowo widoczne. Zad będzie już prawie gładki, ale coś tam jeszcze będzie widać. I wrzuć fotę.
spiton

Postprzez Kuba P. » czwartek, 4 lipca 2013, 21:30

A może całkiem na gładko zaszpachlować samolot, przecież w rzeczywistości te linie podziałów są szpachlowane albo tak spasowane, że niewidoczne pod farbą. Te nity na ogonie są przewymiarowane lekko ale tak jak pisze Tytus, na małym modelu zrobią efekt jak trzeba. Ja bym ich nie ruszał, to co proponuje Spiton moim zdaniem zniszczy model.

Druga rzecz to niestaranny montaż i zapaprańce od kleju. Jak mówić o detalach nitów skoro widać nieudolne spasowanie elementów i ich szlifowanie.

Solo, o ile kojarzę to nakupiłeś chyba wszystkie możliwe szpachlówki i papiery - użyj ich. Podpowiem - szpachlówki nałóż na model i odczekaj aż wyschną a szlifuj papierami pocierając szpachlowane miejsca tak, że model trzymasz w jednej a papier w drugiej ręce i tylko ręka z papierem wykonuje ruchy a ręka z modelem ruchów nie wykonuje.
Powinno sie udać.
Kuba P.

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat