LVG C.VI | Wingnut Wings | 1:32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: LVG C.VI | Wingnut Wings | 1:32

Postprzez wojtek_fajga » piątek, 26 marca 2010, 15:17

Większość elementów wyposażenia kabiny pilota to elementy zestawu. Dorobiłem tylko kilka dźwigni, cięgien i popychaczy.

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » piątek, 26 marca 2010, 15:23

Dzieło sztuki jak zwykle
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez Georg01 » sobota, 27 marca 2010, 12:37

Do tego superrealistycznego drewna pojemnik na amunicję wyglądem nie pasuje - jest za ładny i jakby z innej bajki. Przydałoby się go zrobić bardziej realisytycznym - nieco ścioranym, poplamionym, odartym tu i ówdzie. Jestem pod wrażeniem drewna - jakbym nie znał modelarstwa i pierwszy raz coś takiego oglądał, byłbym pewny na 100 %, że to najprawdziwsze drzewo.
Georg01

Postprzez spiton » sobota, 27 marca 2010, 12:45

A ja się ciągle zastanawiam ja jest zrobiony zbiornik ?
Wygląda na wyfrezowany z grubszej blaszki, i nawinięty na boki. Napisz coś Wojtku na ten temat.
spiton

Postprzez Lewy » sobota, 27 marca 2010, 13:26

W końcu mam troszkę wolnego czasu i mogę spokojnie poprzeglądać wątki :) .

Wojtku inspirujesz ludzi, a przynajmniej mnie ;o) . Patrząc na Twoje modele, na waloryzacje, na techniki jakie stosujesz oczekuję od siebie coraz więcej. Nie dość, że uczysz jak zrobić dobry model, to jeszcze swoją pracą zachęcasz do dawania z siebie coraz więcej. Może jest to nazbyt gloryfikujące, ale tak właśnie na mnie działają modele TEJ klasy, przedstawiane bez zbędnych wyniosłości "zobaczcie jaki jestem fajny, buduję super modele i nie powiem Wam jak to robię". Skromność i perfekcja.

Zegary są naświetlane na naświetlarce laserowej

Możesz napisać co to za cud maszyna i gdzie można skorzystać z takich usług.

Pozdrawiam Marcin.
Lewy

Postprzez tomhajzler » sobota, 27 marca 2010, 16:05

spiton napisał(a):A ja się ciągle zastanawiam ja jest zrobiony zbiornik ?
Wygląda na wyfrezowany z grubszej blaszki, i nawinięty na boki. Napisz coś Wojtku na ten temat.

Tutaj można zobaczyć budowę tego samego modelu przez kogoś innego. Zbiornik widać, że jest z zestawu.
http://www.migproductionsforums.com/php ... f=9&t=7827
Nie zapominajmy, że WingNuts robi naprawdę dobre modele. Dodając do tego dobrą waloryzację można osiągnąć tak dobre rezultaty.
Tomek Hajzler
tomhajzler

Postprzez kojot nemo » sobota, 27 marca 2010, 18:12

Witam!
Lewy napisał(a):Tutaj można zobaczyć budowę tego samego modelu przez kogoś innego. Zbiornik widać, że jest z zestawu.
http://www.migproductionsforums.com/php ... f=9&t=7827
Nie zapominajmy, że WingNuts robi naprawdę dobre modele. Dodając do tego dobrą waloryzację można osiągnąć tak dobre rezultaty.

Fajnie, że wstawiłeś linka z budową LVG przez innego modelarza. Zobrazowałeś mi, że nie wystarczy tylko skleić i pomalować super wykonany zestaw. Dzięki linkowi widać jak wiele zależy od umiejętności i chęci sklejającego. Porównując obydwa wykonania tego modelu mam wrażenie, że tamten modelarz skleja zupełnie coś innego i niekoniecznie wingnutsa.

Napisz proszę Wojtku jakie przewidujesz malowanie. Może polskie z namalowaną lozengą na kadłubie i okiem :?:

Pozdrawiam
Piotrek

Piotr, przed znakami przestankowymi nie stawiamy spacji, stawiamy ją po nich. Zwróć na to większą uwagę. Twoje posty będą wtedy czytelniejsze.
Jarek Gurgul

O.K! Przyjąłem do wiadomości.
kojot nemo

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 27 marca 2010, 20:47

Koledzy, bardzo się cieszę, że model się podoba.

Lewy
Bardzo się cieszę, że modele, które pokazuję powodują, że rozwijasz się modelarsko.
Co do naświetlarki to jest to urządzenie stosowane w poligrafii do przygotowania form drukowych. W skrócie jest to taka duża i dokładna drukarka, która "drukuje" na przejrzystej folii. Takie urządzenie, działające usługowo jest w każdym większym mieście, wystarczy podejść do jakiejś drukarni i spytać gdzie naświetlają filmy. Koszt też nie jest wielki - naświetlenie formatu A4 nie powinno kosztować więcej niż 10 zł.

spiton
Sprawę już wyjaśnił tomhajzler - to zbiornik z zestawu trochę zwaloryzowany.

Georg01
Ze skrzynką amunicyjną nie będę nic już raczej robił. To była aluminiowa nitowana skrzynia, z której raczej farba nie odpadała i była w takim miejscu w samolocie, że się nie miała od czego pobrudzić. Nawet jakby coś takiego się zdażyło (np. olej z uszkodzonego silnika) to zbrojmistrze przy uzupełnianiu zapewne wyczyściliby ją.

kojot nemo
Malowanie zrobię chyba jakieś niemieckie, zależy mi na drewnianym kadłubie, ale jeszcze ostatecznie klamka nie zapadła :)
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez kojot nemo » sobota, 27 marca 2010, 21:40

Kto jak kto, ale Ty jesteś w stanie porwać się na malowanie lozengi na położonym wcześniej drewnie, aby słoje prześwitywały spod kolorów lozengi. Możesz także zaprojektować sobie kalkomanie lozengi z fakturą drewna. Samolot poniemiecki, frontowy i napewno sponiewierany. Lozenge w miejscach najbardziej narażonych możesz powycierać do gołego drewna. W Twoim wykonaniu efekt może być niesamowity :!: Mało jest takich samolotów, gdzie lozenga jest nieregularna i zwiększa swoje rozmiary w miarę zbliżania się do przodu samolotu.
Gołe drewno już Masz na Balili, Albie, Lohnerze :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 27 marca 2010, 23:05

wojtek_fajga napisał(a):Ze skrzynką amunicyjną nie będę nic już raczej robił. To była aluminiowa nitowana skrzynia, z której raczej farba nie odpadała i była w takim miejscu w samolocie, że się nie miała od czego pobrudzić. Nawet jakby coś takiego się zdażyło (np. olej z uszkodzonego silnika) to zbrojmistrze przy uzupełnianiu zapewne wyczyściliby ją.
:)

Aluminium sprzed prawie 100 lat wyglądało moim zdaniem trochę inaczej. Ówczesne blachy aluminiowe były bardziej szare i matowe. Tamte technologie nie pozwalały na uzyskanie czystego w 100% aluminium. Zanieczyszczenia dawały ten szary kolor i raczej słaby połysk.
Grzegorz2107

Postprzez wojtek_fajga » niedziela, 28 marca 2010, 07:47

Tak Grzegorzu, masz rację, aluminium z tamtych czasów przypominało raczej to co można zobaczyć na starych garnkach niż srebrzysty metal. Z tego co sobie przypominam to dyskutowaliśmy to przy relacji z budowy Nieuporta 17 albo porzy okazji któregoś ze spotkań.
Odpowiadając na pytanie Greg01 chodziło mi o to, że raczej na tej skrzynce nie powinno być plam czy obdarć powłoki.
Co do samej jasności pojemnika to weź pod uwagę to, że w gotowym modelu będzie on umieszczony w miejscu gdzie jest bardzo mało światła.

Tutaj zdjęcie podobnych skrzynek w replice Albatrosa. Zdjęcie pochodzi ze strony producenta modelu.
Obrazek

kojot nemo
Wiesz, to bardzo fajny pomysł co opisałeś, przemślę to.

Ale żebym Lohnera robil to nie pamiętam...:)
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez kojot nemo » niedziela, 28 marca 2010, 10:02

Ups :roll: Oczywiście chodziło mi o Lloyda :lol:

Pozdrawiam
Piotrek
kojot nemo

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 29 marca 2010, 09:26

Model otrzymał uzbrojenie. Sposób zawijania osłon luf i metodę ich barwienia opisałem a artykule: http://www.modelarstworedukcyjne.pl/ind ... cle&id=131

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez waran » poniedziałek, 29 marca 2010, 10:06

Wojtku, Twoje karabiny już nabyłem. Czy jest szansa na wypuszczenie kalek na polskiego LWG, ew.dalszych elementów trawionych?
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 29 marca 2010, 11:06

waran napisał(a):Czy jest szansa na wypuszczenie kalek na polskiego LWG, ew.dalszych elementów trawionych?

Z tymi kalkami to "zły adres", kalki które robię są na własne potrzeby. Ale powiem Ci w tajemnicy, że jeden z polskich wydawców ma takie plany. Może więc będą dostępne kalki do polskiego LVG. Co do elementów fototrawionych to sytuacja wygląda tak, że ja robię ten model dla siebie, ale jeśli po zakończeniu budowy Radek będzie chciał to produkować i sprzedawać to ja mu te materiały udostępnię. Nie jestem w stanie jednak powiedzieć kiedy to będzie i jakie ewentualnie elementy znajdą się w takim zestawie.
wojtek_fajga

Master od Tin

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat