Avro Lancaster Revell 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Avro Lancaster Revell 1/72

Postprzez Kuba P. » środa, 23 marca 2011, 10:49

spiton napisał(a):Zgaszenie istniejących kalek waszem to bułka z masłem.

Spiton jakie gaszenie kalek washem?
Wash nic nie gasi. Zapuszcza się go w szczeliny a nie zmienia kolor jakiegoś elementu.
Nie mieszaj ludziom w głowach, bo znów będą dylematy "a co to wash i jak nim przebarwić kalkomanie"...

Jak już to chodzi o filtr a nie wash. :roll:
To zupełnie inne techniki, inaczej się przygotowuje farbę, inaczej aplikuje.
Ostatnio zabierałeś głos w temacie "eksperymentalnego malowania Lancasterów" i ja chyba wiem już o jakie eksperymenty chodzi...
Kuba P.

Reklama

Postprzez kowaltom99 » piątek, 25 marca 2011, 13:49

Kalki poprawione

Wymieniłem czerwone pola w kokardach oraz w Fin flash na statecznikach na te z Techmodu.
Następnie psiknąłem bardzo rozcieńczonym czarnym, ale tylko na czerwone pola oraz litery kodowe i nr seryjny.
Wygląda to znacznie lepiej.
kowaltom99

Postprzez kowaltom99 » środa, 6 lipca 2011, 18:52

Z powodu awarii HDD w laptopie straciłem sporo zdjęć z budowy. W międzyczasie zepsułem górną wieżyczkę - pękła mi przezroczysta osłona. Musiałem wytłoczyć nową, a to nie było proste. Wieżyczka ma kształt zwężający się ku dołowi i nie można jej wyjąć z kopyta po tłoczeniu. Musiałem lekko rozciąć wytłoczoną osłonę aby ją ściągnąć z kopyta.

Kabinka po wytłoczeniu i naklejeniu ramek z kalkomanii - jeszcze na kopycie.
Obrazek

Lanc po pokryciu bezbarwnym werniksem Mat Pactra + Sido.
Obrazek

Lanc podczas prac - 2 w nocy w ostatnia Sobotę
Obrazek

W końcu wczoraj skończony na 99%.

Ten 1% to brak anten - wg instrukcji powinien mieć 2 maszty za kabina pilotów i 2 linki pociągnięte od osłony pilotów do stateczników pionowych. Jednakże na zdjęciach tego egzemplarza tych anten nie widać. Na razie wstrzymałem się z montażem. Jak znajdę jakieś wiarygodne źródło - najwyżej je dorobię.

Jeszcze pozostały bomby - chcę je wyeksponować na wózkach transportowych pod kadłubem. Nie chcę ich wklejać do komory, aby nie zasłonić detali. Na razie szukam jakiegoś zestawu wózków - podobno Italieri coś takiego robiła.

Zdjęcia modelu umieszczam w galerii.
kowaltom99

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat