A-20C Boston, AMT 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: A-20C Boston, AMT 1/48

Postprzez don_kilio » wtorek, 11 listopada 2014, 18:22

tomek_chacewicz napisał(a):Świetna robota, lubię taką dłubaninę,
używasz może Tamiya Extra Thin? Bo momentami gęsty klej wypływa spod pasków plastiku

Nie, nie używam, jeśli podczas klejenia coś wyjdzie bokiem delikatnie zeszlifuje papierem ściernym i jest git.
W miejscach, które wymagają precyzji i ma być czysto, daję tylko tyle kleju ile trzeba.

Pozdr
Piotrek
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez zegeye » środa, 12 listopada 2014, 19:30

Tornado jest piękny, ale te golenie (jeśli tak można napisać) podwozia w Bostonie są totalne :shock: Będę śledził z zapartym tchem. Silniki Vectora oczywiście też w pytę....ale to mnie już mniej dziwi bo sam ich używam w 72-ce i są nie mniej dokładne. ;o) Mają jednak jedną przypadłość....są robione na wymiar oryginału, a nie do modelu, więc zazwyczaj nie pasują do gondoli silników w modelu bo te niestety mają swoją grubość... Patrzyłeś na ''sucho'' czy mieszczą się w gondolach?
pozdrawiam
Zbych

Obrazek
zegeye

Animal Planet

Postprzez don_kilio » poniedziałek, 6 kwietnia 2015, 19:36

Witam,

mój wątek jak ślimak "dobiega" powoli do finału :)
Boston już prawie skończony, pozostało jakieś 5% do zakończenia i odstawienia go na półce.

Niestety nie mam zbyt wiele zdjęć z postępu, raczej jest to spowodowane tym, że zazwyczaj jak siadam to kleję a nie fotografuję bo nie ma czasu.
Obiecuję sobie, że przy następnym warsztacie będzie dużo więcej historii.

Okey, poniżej kilka -naście zdjęć z tego co się udało zrobić przez ten czas, w przewadze ułożona chronologicznie.

Na pierwszy rzut - sanki na zestaw bomb - od podstaw z czegokolwiek miałem pod ręką, wg. rysunków, które miałem
Obrazek

i zamontowane w miejscu gdzie mają być
Obrazek

Zrobiłem też półkę na plecach Bostona na radiostację i inne elektoroniczne duperele, poprawiłem stanowisko strzelca
Obrazek

plus wyżej wymienione części - na sucho - tutaj jeszcze dość surowo
Obrazek

Następnym etapem było już malowanie.
Jakie malowanie - jedyne możliwe dla tego typu (bo francuskich nie lubię) to Afryka Północna marzec 1943, Zuara, Trypolis, 24 Sqn SAAF
Kolory podstawowe: Azure Blue, plamy Midlestone oraz DarkEarth
Najpierw preshading po maskowaniu
Obrazek

Obrazek

Niestety z malowania mam tylko progres z jednego koloru i już gotowy kamuflaż
Obrazek

Obrazek

i w całości, z efektu jestem zadowolony, malowane z ręki bez większych niespodzianek
Obrazek

Następny krok po zabezpieczeniu kolorów bezbarwnym, było nałożenie znaków. Litery kodowe, malowane wg szablonu, kokardy pochodzą z zestawu Cartografu, z jednego ze składowanych Brytyjczyków.
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I na koniec kilka zdjęć w ogółu
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W chwili obecnej silniki mają dołożone rury wydechowe, przewody zapłonowe, we wnęce za silnikiem dołożyłem imitację linek, przewodów instalacji silnika. w Stanowisku strzelca zamontowałem zestaw KM. Jak zdążę do soboty to poproszę kumpla żeby zrobił lepsze zdjęcia wszystkich szczegółów.

Miłego oglądania
Pozdr
Piotrek
Robi się: 1/48 Italeri Tornado GR.4, 1/48 Academy Su-27 Flanker
--------------
don_kilio

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat