Zlin 42 M 1:32 Od podstaw

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Zlin 42 M 1:32 Od podstaw

Postprzez Jarek Gurgul » poniedziałek, 7 września 2015, 07:51

Piękna robota!
Z jakiego materiału robiłeś osłony? Też blaszka z puszki?

Jarek
Jarek Gurgul

Reklama

Postprzez GEM » poniedziałek, 7 września 2015, 08:11

Tak, to blaszka z puszki.
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez GEM » czwartek, 24 września 2015, 16:29

Witam, i przepraszam ale ... zapomniałem że ja prowadzę warsztat.
Tak się rozpędziłem że teraz jest duży przeskok. Zabrałem się za "okładanie" modelu blachami.
Metodami podobnymi jak, przy robieniu Wilgi, przygotowywałem stopniowo poszczególne panele i przyklejałem do bryły modelu.
Robiłem próby z kilkoma blachami. Próbowałem blaszki aluminiowej samoprzylepnej, (dwie grubości). Tej którą używają monterzy przy izolowaniu kominków. Próbowałem blaszkę z puszek, i blaszkę aluminiową 0,1.
Muszę przyznać że blaszka samoprzylepna jest wygodna w użyciu, ale jest trochę miękka i potem w trakcie dalszych prac trzeba bardzo uważać bo można bardzo łatwo ją uszkodzić. Mimo wszystko najlepiej wychodziła mi praca z blaszką aluminiową którą po przygotowaniu przyklejałem klejem CA w żelu. I tak przyklejając blaszkę po blaszce okleiłem prawie cały model.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Z blaszki, ze stali nierdzewnej 0.5, przygotowałem płozy podwozia.
Obrazek
Teraz pozostały mi do oklejenia klapy i lotki , a potem zabieram się za kabinę.
CDN
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Andrzej Godlewski » czwartek, 24 września 2015, 17:36

Świetnie to wygląda , jak widać blaszki dają dużo możliwości .
Dlaczego akurat przyklejasz je na CA w żelu , i w jaki sposób je przygotowujesz ?
Ostatnio trochę kleiłem tego rodzaju materiał ale po pewnym czasie blaszki odklejały się od podłoża .
Andrzej Godlewski

Postprzez GEM » czwartek, 24 września 2015, 17:54

Klej żel daje możliwość minimalnej korekcji, po przyłożeniu blaszki do modelu.Dłużej schnie.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez GEM » czwartek, 24 września 2015, 21:55

Andrzej Godlewski napisał(a): w jaki sposób je przygotowujesz ?
.

Ok. Skoro warsztat to mały pokaz jak się robi te blaszki.
Zaczynam od przygotowania matrycy zrobionej z kawałków polistyrenu. Matryca odpowiada wymiarom gotowego elementu.
Obrazek
Obrazek
Bierzemy kawałek blaszki aluminiowej, trochę większy jak gotowy element i układamy na przygotowanej matrycy. Ponieważ blaszka zakryje nam rowki w matrycy, dla ułatwienia, trafienia w odpowiedni rowek, to z boku są zaznaczone pomocnicze kreseczki.
Obrazek
Potem delikatnie przy pomocy wykałaczki wciskamy blaszkę w rowki w matrycy.
Obrazek
I uzyskujemy taki efekt.
Obrazek
Ponieważ w moim przypadku w Zlinie pomiędzy tymi większymi przetłoczeniami są jeszcze małe to robimy je tak.
Obrazek
Układamy blaszkę na matrycy i delikatnie jakimś rylcem delikatnie przeciągamy po blaszce i to wystarczy aby uzyskać to co potrzebujemy.
W naszej blaszce występują jeszcze nity. Robimy je podobnie jak przetłoczenia tylko że używamy do tego nitowadła.
Obrazek
Trzeba wyrobić w sobie wyczucie równego nacisku na nitowadło, tak aby głębokość nitów była w miarę równa.
Zwróćcie uwagę że cały czas pracujemy na lewej stronie blaszki. A po odwróceniu otrzymujemy taki efekt.
Obrazek
I mamy gotowe panele które będą przyklejone do klap i lotek.
Proste, Prawda? :D
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Aleksander » piątek, 25 września 2015, 08:34

GEM napisał(a):Proste, Prawda? :D

No! Jak cholera :lol: - chiński paragraf przy tym, to linia prosta :lol:
Ale fajnie, że pokazujesz warsztat, bo czasami chociaż część z Twoich patentów można będzie wykorzystać!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez potez » piątek, 25 września 2015, 08:48

A gdzie się w blaszkę zaopatrujesz? Bo ostatnio mam straszny prolem, żeby offsetowa znaleźć a zapas mi się skończył :(
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez GEM » piątek, 25 września 2015, 08:55

Kiedyś wyczaiłem kawałki takiej blaszki u sąsiada w piwnicy, :) nie potrzebował i mi sprezentował. :)
Niestety zapasy się wykruszają. Korzystam też z taśmy aluminiowej do zawijania kwiatów w kwiaciarniach.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Strużyn » piątek, 25 września 2015, 09:59

Kapitalnie to wygląda. Będzie tylko trzeba potem uważać przy maskowaniu, żeby farby nie zrywało. Patent z szablonem super :shock:
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez piotr dmitruk » piątek, 25 września 2015, 12:07

Strużyn napisał(a): Będzie tylko trzeba potem uważać przy maskowaniu, żeby farby nie zrywało.

Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez GEM » piątek, 25 września 2015, 12:15

Właśnie taki specyfik mam zamiar użyć. Mam nadzieję że się sprawdzi.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Postprzez Strużyn » piątek, 25 września 2015, 12:34

Tego używałem przy folii aluminiowej od kwiatków tylko nakładane pędzlem albo z aero - bardzo dobrze się u mnie sprawowało, chociaż tych części nie maskowałem. Gdy kilka razy nie użyłem tego specyfiku to farba odchodziła płatami od samego podmuchu powietrza z aero :lol:

PS. Fajna zaleta tego podkładu jest taka, że kładziony pędzlem nie zostawiał u mnie żadnych smug.
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez Sebol » wtorek, 29 września 2015, 20:44

Piękny warsztat. Czystość i precyzja w wykonaniu. Samolot sportowy to fajny temat, bliski moim zainteresowaniom, chociaż jeszcze takiego nie budowałem. Fajny patent z pokryciem folią aluminiową. Daje ona wspaniałą możliwość odwzorowania wypukłych nitów, przetłoczeń i połączeń na zakładkę. Jak dla mnie: mniammm. :)
Sebol

Postprzez GEM » wtorek, 6 października 2015, 18:32

Nie ma co spoczywać na laurach. Pracujemy dalej. Z planów produkcyjnych wyszło mi że czas zająć się przednią golenią. I takowy element wystrugałem.
Obrazek
Obrazek
Dalej przyszedł czas na przygotowanie elementów do wnętrza kabiny.
Obrazek
W tak zwanym międzyczasie przygotowałem i wydrukowałem sobie potrzebne kalki.
Obrazek
Sam kadłub również doczekał się dalszych prac. Wykonałem ramkę szyb kabiny. Było z tym trochę zabawy tak aby wyprowadzić odpowiedni profil.
Przygotowałem dodatkowe ramki które będą służyły do osadzenia szybek. We wnętrzu wkleiłem imitację wykładziny, i korpus tablicy przyrządów.
Obrazek
Obrazek
Z dalszych planów wynika że czas zabrać się za malowanie wnętrza kabiny, a zatem .. idę malować.
Pozdrawiam Grzegorz
Warsztat :
GEM

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat