P-47D-25-RE 'reaktywacja' Academy 1/48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-47D-25-RE 'reaktywacja' Academy 1/48

Postprzez Jaho63 » sobota, 26 września 2009, 00:07

Gonzuniu, co Ty wyprawiasz z moim Gabym?! Ja to robiłem (w 72-ce) z czarnej kalki ciętej skalpelem... wyszło równo (no ale robiłem tylko obwódki na pasach :oops: ). Zbierz się do kupy i nie zwalniaj przed metą! :)
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Reklama

Postprzez greatgonzo » sobota, 26 września 2009, 01:08

Mam mieszane uczucia.
Oczywiście mogłem wydrukować czarne łuki o odpowiednim promieniu ale chciałem żeby nie było to idealnie równo. Idealne naklejenie calowej taśmy izolacyjnej na takim promieniu w naturze jest wedle moich doświadczeń niemożliwe. Załamania, sztukowanie i niedoklejenia muszą się pojawić. Można przyjąć, że są to za małe rzeczy i giną w skali, a można popróbować pokazać ten efekt przesadzając nieco jak w wielu innych przypadkach. Duże zdjęcie oczywiście nie daje mi żadnych szans.
Miniaturka przed kliknięciem jest niemal w skali.
Nie wiem, mam mieszane uczucia... .
greatgonzo

Postprzez spiton » sobota, 26 września 2009, 10:33

A ja spytam z ciekawości, po co ta taśmę naklejano????
spiton

Postprzez Jaho63 » sobota, 26 września 2009, 11:50

Mr. G. Nie piszę tego żeby wytknąć błędy, ale dlatego bo darzę ten samolot/pilota szczególną sympatią prawdopodobnie od momentu utraty w dramatycznych okolicznościach mojego modelu. ;o)
Jakoś nie przekonujesz mnie tym, że chciałeś:
Obrazek
tym bardziej, że:
Obrazek
A tak na marginesie to ja to bym zrobił wersję, kiedy gwiazda była bez czarnej obwódki:
Obrazek
Jaho63

Postprzez spiton » sobota, 26 września 2009, 12:16

Janusz , szukasz dziury w całym ,-)))). Dla mnie jest mega super!!!
Na zbliżeniach ciągle wygląda jak prawdziwy!!
spiton

Postprzez greatgonzo » sobota, 26 września 2009, 18:13

Czepianie się jest potrzebne, pomaga utrzymać krytycyzm wobec samego siebie.

Taśmę naklejono by ratować prace malarskie w oczach pilota. Gabresky przykładał wagę do estetyki samolotu i chłopaki musieli coś zrobić po tym jak samolot z malarni przyszedł z pośpiesznie, a przez to niedbale namalowanymi pasami. Odkurze wyłażące spod taśmy widać na fotkach oryginału i modelu.

Jaho, według mnie zdjęcia słabej jakości powiększone tak bardzo są trochę kłopotliwe. Np to drugie - gdzie, jestem o tym przekonany, taśma była. Przecież naklejono ją jeszcze przed zamalowaniem grzbietu.

Tak jak uważam, że warto poszukać drogi do pokazania 'efektu taśmy' , tak nie jestem pewien, czy ta droga jest dobra. Obawiam się po prostu co dominuje w odbiorze tego braku ideału: wrażenie naturalnej nierówności, czy wrażenie niechlujstwa modelarza.

Z kalką jest jeszcze ten problem, że ciąć trzeba po farbie albo malować wycięty element. Ryzyko widoczności przeźroczystego filmu jest zbyt duże, a wszelkie lakierowania są wykluczone. Zarówno ta taśma jak i naklejki Shackiego muszą byś właśnie naklejkami!
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » sobota, 26 września 2009, 18:59

Rozmawiamy ciągle o osobistych odczuciach, więc wiadomo, możesz je całkowicie zignorować. To, co masz wokół gwiazdy nawet mi się podoba (z tym delikatnym odkurzem), natomiast to, co masz wokół pasów, no... nawet porzucając łagodzący wpływ skali, jest zbyt natarczywe. Tak mi się wydaje.
A z tą taśmą chyba masz rację, nie skojarzyłem zamalowanej części pasów.
Jaho63

Postprzez spiton » sobota, 26 września 2009, 19:00

greatgonzo napisał(a): uważam, że warto poszukać drogi do pokazania 'efektu taśmy' , tak nie jestem pewien, czy ta droga jest dobra. Obawiam się po prostu co dominuje w odbiorze tego braku ideału: wrażenie naturalnej nierówności, czy wrażenie niechlujstwa modelarza.

Zdecydowanie. Dzięki temu dowiedziałem się o taśmie.Dotychczas myślałem, że to taki bajerek graficzny.
Moim zdaniem efekt jest bardzo przyzwoity.
Pozdrawiam
spiton

Postprzez greatgonzo » sobota, 26 września 2009, 20:24

Jaho63 napisał(a):to, co masz wokół pasów, no... nawet porzucając łagodzący wpływ skali, jest zbyt natarczywe.

Pewnie, że mogę Cię zignorować. Jesteś za daleko, żeby mnie walnąć. Ale wolałbym, żebyś wytłumaczył, co to znaczy zbyt natarczywe.

W zasadzie to uznaje się, że użyto calowej taśmy izolacyjnej do wyrównania tych krawędzi. Bo niby czego innego?
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » sobota, 26 września 2009, 20:40

Natarczywe - tak mi się nasunęło, miałem na myśli zbytnią nieregularność szerokości i nierówności krawędzi tej "taśmy". Jak dla mnie wygląda jakby ją ręcznie wydzierano z papieru toaletowego (no żartuję). Gdyby to była taśma (calowa czy nie) mogłaby na łukach mieć "przeprosty", mogła nieznacznie zachodzić na składaniach (choć wątpię w taki brak staranności w ekipie Gabby'ego). Krótko mówiąc, nie mogła być postrzępiona, nie mogła być różnej grubości. A tak w ogóle to przypominam, że Twój model BARDZO mi się podoba.
Ostatnio edytowano niedziela, 27 września 2009, 13:09 przez Jaho63, łącznie edytowano 1 raz
Jaho63

Postprzez greatgonzo » niedziela, 27 września 2009, 00:34

A widzisz! teraz konkretem jedziesz. To jest właśnie ten fragment, który największe moje wątpliwości wzbudza. Na skrzydłach dałem bardzo równiutkie paseczki i jest jakoś tak za sterylnie. Co prawda usprawiedliwiają to niemal płaskie powierzchnie.
Uskoki mogły spokojnie się zdarzać. naklejanie takiej taśmy w 1:1 jest zdumiewająco upierdliwe, a jeszcze ta zebra, w pospiechu malowana też nie była idealna. Ale te różnice w szerokości chyba jednak idą w kierunku 'niechlujny modelarz'.

Żeby było trudniej wykonać ewentualne poprawki zamontowałem antenę. Wczorajszy wieczór wymyślałem już na poważnie jak to zrobić. Problem polega na tym, że dostęp do naciągania druta jest tylko z jednej strony i to z tej, gdzie występuje sprężyna. Nie miałem pojęcia jak mocna może być taka sprężynka z drucika ale nie wiązałem z nią szczególnych nadziei. Po dokonaniu niezbędnych pomiarów prace wyglądały tak:
Obrazek

Izolator jest nowy. Poprzedni drucik był fajnie zaśniedziałą miedzią ale śniedź się starła i przerzuciłem się na srebrny. Poza tym konstrukcja izolatora byłą za słaba i drucik poodginał mi się potwierdzając obawy co do słabości sprężynki. Niesłusznie! Sprężynka okazała się być bardzo mocna i spokojnie można było naciągnąć linkę o te parę milimetrów, które zaryzykowałem :D :
Obrazek
greatgonzo

Postprzez Jaho63 » niedziela, 27 września 2009, 12:14

Efektownie! Poruszająca narracja. ;o)
Z tego ujęcia "taśmy" są Ok.
Jaho63

Postprzez greatgonzo » niedziela, 27 września 2009, 12:29

Po prostu znudziło Ci się przyglądać ;o) .
greatgonzo

Postprzez bartek piękoś » niedziela, 27 września 2009, 13:05

Świetnie wygląda ten naciąg linki.
Co do malowanych pasków, podpisuję się pod tym co napisał Jaho63. Robisz ten model z takim naciskiem
na realizm w oddaniu najdrobniejszych szczegółów, że paradoksalnie łatwo popaść w przesadę :P
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Jaho63 » niedziela, 27 września 2009, 13:22

greatgonzo napisał(a):Po prostu znudziło Ci się przyglądać

Opowiadasz. Nawet ostatnio przeglądałem "Gabby - Fighter Pilot's Life" z Schiffer'a. (żeby tak o każdym z "moich" pilotów była taka książka , eh).
bartek piękoś napisał(a):Co do malowanych pasków

No cała sprawa w tym, że nie malowane, ale naklejane! Dlatego jakby ich nie kleić "na odwal" to będą jednej szerokości.
Jaho63

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat