F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: F-8E Crusader // Academy // 1/72 - warsztat testowy #2

Postprzez ariel007 » środa, 22 maja 2013, 13:43

tak to powinno wyglądać
Obrazek

niestety pylony rakiet są troche "nie teges"
Niech się rury pną do góry...
In thrust we trust!
ariel007

Reklama

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 13:49

Maxek napisał(a):Nigdzie nie znalazłem zdjęcia (nawet modelu) na którym byłaby taka konfiguracja uzbrojenia jak Twoje.

Wystarczyło kilkanaście sekund;
Obrazek

ariel007 napisał(a):niestety pylony rakiet są troche "nie teges"

Wielkie dzięki, jak widać nie mam wyboru, przy tej konfiguracji muszę te rakiety upchnąć obok bomb "na ciasno".
Solo

Postprzez Krowa » środa, 22 maja 2013, 14:08

Sorry, ale nie mogłem się oprzeć :)

Obrazek

Jeśli moderatorzy uznają to za zasadne, to proszę wyciąć mój post
Krowa

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 14:39

Może po prostu napisz o co chodzi.
O zdjęcie, czy o umieszczenie rakiet, bo nie wiem naprawdę co takiego strasznego napisałem?
Solo

Postprzez Voltan » środa, 22 maja 2013, 14:53

Solo pytasz sie jak rozmieścic uzbrojenie, dostajesz informacje że w takiej konfiguracji nie wystepowało, po czym stwierdzasz że jednak i tak zrobisz w tej konfiguracji której nie było i na dowód przytaczasz zdjęcie modelu (a nie samolotu) w którym ktoś mógł pójśc właśnie droga instrukcji.

Ok, to twój model i możesz mu nawet podwiesic torpedy i bomby głębinowe, ale w tekim razie po co pytasz?
Voltan

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 14:56

Spore niezrozumienie tego co pisałem.
Po pierwsze nikt nie napisał, że taka konfiguracja nie występowała, tylko że nie można znaleźć zdjęć w realu z taką konfiguracją.
Druga sprawa, to Maxek pytał, czy jest jakieś zdjęcie choćby modelu z taką konfiguracją, więc je pokazałem. Takich zdjęć znalazłoby się więcej.
To zdjęcie modelu, nie twierdzę że takie konfiguracje w rzeczywistości występowały.
To zdjęcie to nie dowód czegokolwiek, tylko przykład że takie modele istnieją.
Po trzecie, nie pytam, tylko narzekam że jest ciasno przy takiej konfiguracji. Ale dam radę, bo jak widać na zdjęciu - da się.

Voltan napisał(a):dostajesz informacje że w takiej konfiguracji nie wystepowało

Możesz wskazać miejsce gdzie ktoś tak napisał?
I jeśli tak by było, to co oznacza w takim razie szkic pokazany przez Ariela007?
Solo

Postprzez Voltan » środa, 22 maja 2013, 15:15

Solo napisał(a):No dobrze, załóżmy że takiej konfiguracji jaką chcę zrobić nie stosowało się w praktyce.

Piotr napisał żebys sprawdził, bo raczej nie wystepowała.

Ja tylko zwracam uwagę na klasyczny przypadek pytania i robienia i tak po swojemu.
Voltan

Postprzez piotr dmitruk » środa, 22 maja 2013, 16:11

Solo napisał(a):
Maxek napisał(a):Nigdzie nie znalazłem zdjęcia (nawet modelu) na którym byłaby taka konfiguracja uzbrojenia jak Twoje.

Wystarczyło kilkanaście sekund;
Obrazek

Jak widać w tym wypadku na każdym MERze są z przodu tylko dwie bomby, widać autor modelu też miał ten problem.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 17:00

Voltan napisał(a):Ja tylko zwracam uwagę na klasyczny przypadek pytania i robienia i tak po swojemu.

No nie jest to prawdą, bo od początku założyłem, że konfiguracja 2x2xSidewinder + 2x4xMk-81 to konfiguracja którą chcę zrobić.
Nie pytałem więc o to, jaką zrobić, tylko stwierdziłem, że będzie trudno ją zrobić, bo będzie ciasno.
Nie pytałem więc "o poradę jaką konfigurację wybrać i wybrałem inną", bo po prostu o taką poradę nie prosiłem.
Solo

Postprzez Zubu » środa, 22 maja 2013, 19:03

Model prezentuje się bardzo fajnie. Ja bym go nie "brudził" jeśli mogę coś zasugerować.
Zazdroszczę Ci jednej rzeczy - czasu który masz aby poświęcać się swojej pasji.
F-16 C Academy 1:48
Zubu

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 19:15

To prawda, czasu mam nieograniczoną ilość praktycznie, choć nie wiem czy to akurat mnie cieszy. :)

Dzięki za miłe słowa. Modelu więcej brudzić nie zamierzam, bo i tak jest trochę za mocno pobrudzony.
Acha, żeby nie było niejasności: zdjęcie dwa posty wyżej to nie jest mój model. :)
Solo

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 22:00

No i gotowe. Po tygodniach pracy - gotowe. :)

Obrazek
Solo

Postprzez spiton » środa, 22 maja 2013, 22:37

ciekawa fota ! Rób "normalne "zdjęcia i dawaj galerie !
spiton

Postprzez Solo » środa, 22 maja 2013, 22:39

To już nie dzisiaj, bo chciałbym w dziennym świetle je zrobić. Cierpliwości.
Solo

Postprzez Solo » czwartek, 23 maja 2013, 08:41

Na koniec podsumowanie prac nad modelem.

Z czego jestem zadowolony:
- model wyszedł mi wyraźnie ładniejszy niż poprzedni Sabre, a do tego był znacznie bardziej skomplikowany
- malowanie: nie wszędzie (brzuch!), ale jednak na większej części modelu udało mi się położyć ładnie farbę, bez zacieków i malowania na grubo - trochę lepiej panuję nad aerografem
- stosowanie technik: przyzwoicie wyszedł mi wash, oraz pierwszy raz pokusiłem się o preshading, który wyszedł mi zaskakująco ładnie (na zdjęciach nie za bardzo to widać, ale w realu znacznie lepiej jest), choć kilka błędów przy jego kładzeniu popełniłem, do tego cienie do powiek, ale tu już efekt jest dyskusyjny
- kalkomanie: była ich masa i wszystkie udało mi się ładnie położyć, nie było rwania i zaginania się, jak w Sabre, choć jednym niepotrzebnym dotknięciem zepsułem piękne ułożenie cienkiej kalkomanii z żółtą uszczelką owiewki
- udało mi się cały model nieco staranniej i czyściej złożyć, choć tu jeszcze sporo jest do poprawienia w przyszłości
- nieźle wyszły mi detale kabiny, nigdy w życiu nie robiłem czegoś tak szczegółowego, więc z kokpitu jestem bardzo zadowolony.

Z czego nie jestem zadowolony:
- malowanie spodu kadłuba białą farbą: wciąż nie mogę nad nią zapanować, nie pokrywa ona wypukłych części, kładłem ją wieloma warstwami w efekcie wyszło na grubo i brzydko
- odtwarzanie linii podziału - co tu dużo pisać, źle wyszło i muszę nad tym dużo jeszcze pracować
- proste błędy montażowe: ot, np. zamontowanie na samym początku na goleniach kół, przez co przy montażu w kadłubie okazało się, że koła nie układają się równolegle do linii kadłuba, takich przypadków było więcej i muszę na to znacznie bardziej uważać przy następnych modelach
- uszkodzenie modelu na własne życzenie: np. suszenie bloku skrzydeł w piekarniku aż do uszkodzenia plastiku :) i częste (za częste) dotykanie niewyschniętego lakieru, co skutkowało paskudnymi śladami
- zła kolejność kalek na skrzydłach, przez co musiałem docinać ręcznie kalki na końcówki skrzydeł, żeby nie zasłoniły kalek z gwiazdami
- generalnie: ciągle spore braki w staranności i czystości
- niezadowalający do końca wash: tylko tam gdzie lakier był bardzo błyszczący, wash udało się ładnie i dość czysto usunąć, w innych miejscach samolot jest pobrudzony, co wygląda może realistycznie, ale wolałbym żeby było mniej realistycznie, za to czyściej.

Ogólnie wydaje mi się, że samolot wyszedł przyzwoicie i nie powiem, żebym nie był z niego zadowolony.
Trwało to sporo dłużej niż Sabre, ale to w związku z koniecznością ciągłych wyjazdów, tak więc czasu na spokojną pracę nad modelem miałem mniej.
Przy okazji serdecznie dziękuję wszystkim, którzy mi doradzali w tym wątku na forum jak i poza forum.

No to teraz powoli biorę się za warsztat testowy #3. :)

A tu, przed właściwą galerią, kilka kiepskich fotografii, robionych na szybko:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Solo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat